Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO SPOLOČENSKÉ HRY

Akčné mamy vyskúšali novú zábavnú hru Lingolandia. Čo na ňu hovoríme?

lingolandia

Babie leto nám už pomaly máva a prepúšťa miesto tým typickým sychravým jesenným dňom. Dni strávené vonku vymeníme za teplé miesto na gauči pod dekou a s pohárom teplého nápoja v ruke. Nechcete tento čas tráviť len pri pozeraní televízie? Inšpirujte sa tipom na zaujímavú spoločenskú hru, ktorá zabaví celú rodinu.

Ako vznikla Lingolandia

Pred nedávnom sme vám priniesli rozhovor s autorkou spoločenskej hry Lingolandia. Akčná mama Anna Rybovičová chcela vymyslieť spôsob, ako by pomohla nielen dcérke rozvíjať slovnú zásobu, fantáziu a kritické zmýšľanie. Vznikol z toho skvelý biznis nápad, ktorý sa dostáva na pulty obchodov.

Spoločenská hra Lingolandia určená pre hráčov všetkých vekových kategórií, ktorí chcú od hry viac. Na základe prirodzenej súťaživosti sa hráči zdokonalia v hláskovaní a uvedomovaní si začiatočného písmena každého použitého slova, rozšíria si slovnú zásobu nielen v materinskom, ale aj v cudzom jazyku a naučia sa v praxi využívať a logicky spájať všetky poznatky, ktoré majú.

Nám sa táto hra hneď zapáčila, a tak sme dostali možnosť si ju vyskúšať na vlastnej koži. Aké sú naše dojmy?

Použité materiály

Začnime hneď od obalu. Škatuľa pôsobí naozaj robustne a veľmi kvalitne. Človek sa nemusí báť, že sa rozpadne po niekoľkých dňoch, čo ocenia najmä tí, ktorí si radi robia zásoby rôznych spoločenských hier.

Autorka hry nám prezradila, že pri tvorbe si zakladali na kvalite materiálov a vyberali teda najmä tie prírodné. Myslím, že celej hre to dodáva dojem kvalitného produktu za požadovanú cenu.

Cena

Cenový parameter je určite rozhodujúcim faktorom pre každého zákazníka. Najmä pri výbere spoločenských hier, ktoré sa neradia práve do kategórie životných nutností. S ohľadom na použité materiály a celkový dojem, aký robí robustný obal, by sme zhodnotili, že cena 39,90€ nie je prehnaná. Najmä preto, že hra nie je obmedzená hornou vekovou hranicou a zabaví sa pri nej ako rodina, tak napríklad aj partia priateľov.

Vekové rozmedzie

Podľa pribalených pravidiel je hra odporúčaná pre vek o 3 rokov. Pre menšie deti by bolo pravdepodobne náročné vytvárať rôzne slová na základe obrázkov. No je možné, že to bude náročné aj pre takéto mladšie deti. Pri hraní je nutná istá dávka fantázie a predstavivosti, takže si ju viac užijú deti približne v predškolskom veku.

Čo hra obsahuje

V balení nájdete:

  • hrací plán
  • 116 obrázkových kariet
  • 4 hracie figúrky
  • 1 kocku
  • 1 vrecúško s hracími kameňmi s abecedou
  • pravidlá v 3 jazykových mutáciách

Pravidlá sú dostupné v slovenčine, nemčine a angličtine. Lingolandiu totiž môžete hrať aj v inom jazyku, čo vám môže pomôcť pri trénovaní slovnej zásoby. Prípadne si ju môžete zahrať s cudzincom, ktorý si naopak môže trénovať slovenský jazyk.

lingolandia

Pravidlá

Priebeh hry

Prvý hráč v poradí si z hracieho vrecúška vytiahne hrací kameň s písmenom a hodí kockou.
Ak na kocke padlo číslo 2, 3, 4 alebo 5 – hráč hrá svoje kolo
Každá karta v sebe ukrýva mnoho slov, ktorými môže byť pomenovaná. Otvára sa tak priestor pre predstavivosť hráčov a každý hráč si môže kartu interpretovať rôzne. Podmienkou na splnenie úlohy je, aby pomenovanie, ktoré hráč zvolí, s ilustráciou na karte logicky súviselo.
Každú pomenovanú kartu si hráč položí pred seba, aby bolo jasné, že karta bola použitá a to aj v prípade, že hráč úlohu nesplní.
Potom, ako aktívny hráč skončí hľadanie slov, môžu sa v tomto ťahu zapojiť do hľadania aj ostatní hráči. V poradí v smere hodinových ručičiek môže každý zo súperov pomenovať jednu z kariet, ktoré ostali vyložené a tak sa posunúť o 1 políčko dopredu.
Ak na kocke padne špeciálny symbol – hrá sa spoločné kolo.
V spoločnom kole môžu hľadať slová na kartách všetci hráči naraz. Hráči musia prstom označiť kartu a pomenovať. Ak slovo s kartou súvisí, hráč si položí kartu pred seba. Spoločné kolo končí, ak jeden z hráčov má pred sebou 3 karty, alebo ak hráči nevedia nájsť na kartách viac slov. Na konci kola sa každý hráč posunie dopredu o toľko políčok, koľko kariet získal.

Po ukončení spoločného kola pokračuje v ťahu ten istý hráč, ktorý hádzal kockou až pokiaľ neodohrá svoj vlastný ťah.

Koniec ťahu

Použité karty sa umiestnia naspodok doberacieho balíčka a na hraciu plochu sa doplní chýbajúci počet kariet.

Použité písmeno sa po skončení ťahu odloží do krabice. V prípade, že sa z vrecúška minú všetky písmená, vrecúško sa znova naplní už použitými písmenami.

Potom ako hráč odohral svoje kolo, pokračuje v hre ďalší hráč v smere hodinových ručičiek.

Koniec hry

Vyhráva hráč, ktorý sa prvý dostane do cieľa. Ak sa do cieľa v jednom kole dostanú viacerí hráči naraz, tak sa o víťazstvo delia.

Variácie hry

Hru je možné ozvláštniť dodatočnými pravidlami v závislosti od vyspelosti hráčov.

lingolandia

Naše hodnotenie

Lingolandia je naozaj zábavným počinom, pri ktorom si precvičia mozgové závity malí aj veľkí. Množstvo hracích kartičiek s krásnymi ilustráciami podnecuje fantáziu. Hľadanie slov so začiatočným písmenom tak nebolo veľkým problémom.

Páči sa nám najmä hlavná idea podporiť slovnú zásobu u detí. Je bežné, že každá rodina má zaužívanú škálu slovných výrazov, ktoré používa vo svojich zabehnutých koľajách. Takýmto spôsobom si môžu deti ozvláštniť slovník o slová, ktoré by inak možno od rodičov bežne nepočuli.

My sa už tešíme na dlhé zimné večery, kedy si potrénujeme fantáziu aj mozgové závity pri hraní.

Chceli by ste si zahrať UNO, no nepoznáte pravidlá? Nevadí, s nami sa ich naučíte

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár