Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE PR ČLÁNKY

6 vecí, ktoré by mala mať domáca pracovňa 

pracovňa

Zamestnanci mohli pracovať z domu aj v minulosti, no dnes je počet ľudí, ktorí tento benefit využíva, oveľa vyšší. Tým rastú aj nároky na vhodný domáci pracovný priestor. Ideálnym riešením je vytvorenie domácej pracovne. Poradíme vám, čím ju vybaviť, aby sa vám pracovalo čo najlepšie. 

Dostatok svetla 

V temnej miestnosti budete len ťažko produktívni, navyše sa vám bude napríklad aj horšie čítať. Ak je to možné, majte pracovňu v miestnosti s oknom, aby ste mali dostatok prirodzeného svetla

Pokiaľ pracujete aj večer, investujte do kvalitnej lampy. Najlepšie s bielym svetlom, ktoré neobmedzuje tvorbu melatonínu. Určite nemajte ako jediný zdroj svetla obrazovku počítača, môžete si poškodiť zrak.

Pracovný stôl

A nie hocijaký. V prvom rade musí byť jeho pracovná doska dosť veľká, aby ste mohli pracovať pohodlne, s rukami položenými na stole, a s obrazovkou, ktorú nemáte nalepenú 2 centimetre od tváre. 

Tiež by sa naň malo zmestiť všetko, čo k práci potrebujete. Nechajte si miesto na fotku v rámiku alebo na obľúbený hrnček na kávu. Vyjadrené v číslach, odporúčaná veľkosť dosky je 70 až 80 x 160 cm. 

Nepodceňte ani výšku stola, 70 cm je minimum. Voľte dizajn, kde vašim nohám nebudú pri sedení zavadzať zásuvky. Tie si ale zabezpečte, prípadne aj s odkladacou skrinkou na veci, ktoré denne pri práci nepotrebujete. pracovňa

Kvalitný router či modem

Ak pracujete z domu, zrejme pracujete online. Nevyhnutnosťou je teda internet. To, či je rýchlosť vášho pripojenia dostatočná, zistíte pomocou služby meranie rýchlosti internetu

V prípade, že s ňou spokojní nie ste, objednajte si u poskytovateľa balík s vyššou rýchlosťou. Problém ale môže byť aj v zariadení. Voľte také, ktoré zabezpečí spoľahlivé pripojenie. 

Ak ho umiestnite čo najbližšie k pracovnému počítaču, budete mať výhodu silného Wi-Fi signálu, a tiež možnosť využiť pripojenie cez ethernet kábel, ktoré je najspoľahlivejšie.

Pohodlnú stoličku 

Jednou z najdôležitejších súčastí pracovne je kancelárska stolička. Ak podceníte jej výber, môžete na to doplatiť bolesťami chrbta či inými zdravotnými problémami. 

Mala by byť pevná, výškovo nastaviteľná, aby sa celá plocha chodidla vždy dotýkala zeme a kolená pritom s podlahou zvierali uhol 90 ° a viac. Ergonomické a anatomické tvarovanie sedadla i opierok zase pomôže so správnym sedením a držaním tela. 

Externý monitor 

Hardvér navyše síce zaberie na stole dosť miesta, no pri notebooku s menšou obrazovkou, vám vo viacerých ohľadoch uľahčí prácu. Budete, napríklad rýchlejším prepínaním medzi oknami a dokumentmi, efektívnejší. 

Externý monitor je tiež lepší pre vaše držanie tela a chrbticu. Obraz budete mať v vďaka nemu (a vhodne vysokému stolu) vo výške očí a nebudete celý deň sedieť zo zohnutým krkom. 

Odkladacie priestory 

Čím viac vecí k práci potrebujete, tým ťažšie ich bude organizovane uložiť v zásuvkách stola. Zvážte investíciu do kvalitného kancelárskeho nábytku či knižnice, kde sa zmestí tlačiareň, ale aj dokumenty a iné podklady. Aby bolo ich usporiadanie čo najprehľadnejšie, odkladajte ich do zakladačov a organizérov.

Vyhraďte si miesto aj na nejakú dekoráciu, ktorá spolu so starostlivo vybratým dizajnom nábytku vytvorí útulné pracovné prostredie. 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár