Začnite písať

MAMA A KARIÉRA ROZHOVORY ZDRAVIE

Andrea Peniaková: Dokážeš vyzerať tak, ako si želáš, len si to vyžaduje trpezlivosť

peniaková

Andrea Peniaková sa aktívne venuje joge a pilates. Mnoho ľudí ju pozná najmä z online tréningov vo Fitshaker. Momentálne jej však veľa času zaberá starostlivosť o malú dcérku. Stíha sa popri tom venovať aj iným činnostiam? V rozhovore nám Andrejka navyše prezradila pár tipov na cvičenia, ktoré sú vhodné pre tehuľky a mamičky po pôrode.

Andrejka, vy sa venujete najmä pilates a joge. Aká bola vaša cesta k týmto cvičeniam? Prečo ste zakotvili práve pri nich?

Dobrá otázka, ďakujem. Keď som bola mladšia, bola som viac dynamický typ – hrávala som 9 rokov basketbal (ale moja vášeň od detstva bol tanec), takže ihneď po skončení basketu som „presedlala“ na (komerčný) tanečný aerobic. Spravila som si certifikáciu a od cca 17-tich rokov som precvičovala práve aerobic. Pilates a joga mi vtedy prišli nudné a ich čaro som objavila trošku neskôr, keď som (cca. v 21 rokoch) začala s meditáciami a osobnostným rozvojom, čo mi umožnilo trochu spomaliť a začať skúšať robiť nielen to, čo ma baví, ale aj to, čo by pre mňa možno bolo dobré. Časom mi pilates cvičenie „opravilo“ nesprávne pohybové stereotypy, zlepšilo sa mi trávanie, dýchanie, nálada prestala skákať hore-dole, bola som stabilnejšia. A časom tieto benefity badám aj u klientov. Vidím v týchto cvičeniach veľký zmysel a prínos.

V čom je mindfulness joga iná v porovnaní s klasickou jogou?

Každá joga v esencii je mindfulness joga, no nie každá je tak v dnešnom svete učená a praktikovaná. Aj keď teraz už nastupuje viac aj takýto mindfulness a yin trend v joge, pred cca 10rokmi to tak nebolo. Prevládal viac taký power joga štýl, ktorý mne vtedy nevyhovoval. V joge som hľadala skôr uvoľnenie tela a mysle, stíšenie sa a spojenie sa s prítomnosťou. Toto som objavila až na mindfulness joga hodinách v Londýne, kde joga trvala 90 minút, asanová časť bola pomalá, so zameraním na vnímanie telesných vnemov a dychu, bez hudby a s dlhou relaxáciou a meditáciou na konci. Veľmi závisí tiež, kto danú jogu vedie a akú má ten konkrétny inštruktor osobnú históriu, skúsenosti a zámer. Ja som sa tento druh jogy vyučila na mesačnom výcviku v Španielsku u dvoch starších inštruktorov, ktorí už vtedy praktizovali budhizmus a jogu simultánne viac ako 30rokov, preto tieto dva smery spojili a vznikla mindfulness joga.

peniakováÚčinkujete aj vo videách Fitshaker. Čo je podľa vás lepšie – trénovať „na kameru“ alebo si s ľuďmi reálne zacvičiť?

Z pozície inštruktora sa mi to časom menilo. Najprv som potrebovala pred sebou vidieť a vnímať ľudí, na ktorých som počas cvičenia mohla reagovať. Teraz, po viac ako 7 rokoch natáčania videí pre Fitshaker si veľmi obľubujem aj cvičenie na kameru – väčšinou si určím tému, ktorá sa danou minilekciou tiahne a veľmi ma teší predstava, na aké množstvo ľudí bude mať dané video dosah. Zároveň ma veľmi povzbudzuje neskutočne veľa pozitívnych spätných väzieb od ľudí blízkych i ďalekých, a tak ešte viac cítim, že pilates a joga majú zmysel pre dnešných ľudí.

Neviem si však predstaviť, že by som cvičila len na kameru. Práve inštrukcie, ktoré dávam na kameru, mám overené z „reálnych“ hodín. Mám už nakukané bežné chyby, ktoré ľudia pri cvičení robia a tým pádom to môžem spomínať pri online cvičení, aj keď tých ľudí nevidím. Často mi ľudia píšu, že či som ich na diaľku videla. 😀

Spomeniete si aj na nejakú vtipnú historku z natáčania?

Jasné. 🙂 Keď sme pred dvomi rokmi natáčali pre Fitshaker Harmonickú výzvu s Nikol Chovancovou, po 3 dňoch neustáleho natáčania chýbalo už len jediné – nahrať upútavku, v ktorej zhrnieme, o čom výzva bude. Naše mozgy ale už boli tak unavené, že sme sa dostali do stavu totálneho „okna“ a záchvatov smiechu po každej nevydarenej vete. Tieto naše záchvaty zachytili našťastie aj kameramani (toto video nájdete aj na mojom IG) a teraz, keď mám náhodou niekedy zlú náladu, proste si toto krátke video pustím a hneď sa zas rehocem ako vtedy.

peniakováTiež ste už maminou. Aký bol priebeh tehotenstva? Venovali ste sa cvičeniu aj počas neho?

Áno a musím sama sebe poďakovať za to, ako to moje telo aj psychika zvládli. Nemala som žiadny väčší problém, len pár kŕčov v lýtkach a občasné bolesti chodidiel. Vôbec ma nebolel chrbát a vnútorne som bola veľmi stabilná. Myslím, že je to vďaka tomu, že od detstva sa dennodenne hýbem, ale viem aj zrelaxovať. V tomto režime pohybu a oddychu (len s pár obmenami) som pokračovala aj v tehotenstve a veľmi mi to prospelo. Pribrala som 16kg, aj som sa čudovala ako veľa, no po šestonedelí ostalo na mne už len 5. Keď som skúšala prvé vyrolovanie z ľahu do sedu, bola som milo prekvapená, že som to urobila rovnako ako pred tehotenstvom, že tie svaly tam boli aktívne a pamätali si.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Peniakova (@andrea_mindfulflow)

Ako zatiaľ prežívate materstvo? Stala sa už nejaká situácia, ktorá vás stihla prekvapiť?

Materstvo si veľmi užívam a tvrdím, že je dobre ísť do materstva staršia a pripravená. Praktické veci som mala všetky dobre podchytené, informácií veľmi veľa na to, aby som nemala o nadchádzajúcich mesiacoch a rokoch iba ideálne predstavy. Dcérka sa javí byť spokojná, čo ma napĺňa spokojnosťou tiež.

Čo ma asi ale najviac prekvapilo, bolo prvých 8 týždňov, kedy bola malá takmer nonstop na mne a na prsníku, potrebovala sa „dopapať“. Prvé dva mesiace naviac spávala cez deň len 4x 20minút, tak som sa v duchu samej seba pýtala, kde je ten novorodenček, čo má prespať celé dni? 😀

Nájdete si čas na cvičenie aj popri starostlivosti o bábätko?

Snažím sa, i keď často je to len 15 minút denne (popri kočíkovaní, či cez deň pri malej), ale vravím si, že aspoň niečo. Nie som na seba prísna, viem, že príde ten čas, kedy zase nabehnem do dlhšieho denného cvičenia, no teraz mám ozaj dosť pohybu okolo nej, keďže ju veľa stimulujem k pohybu, nosím a kočíkujem. Každý deň však prejdem cca 10 000 až 15 000 krokov, čo je taký pokračujúci trend z tehotenstva a chôdza mi stále veľmi vyhovuje a udržuje fit.

Ako vyzerá taký váš bežný deň?

Od cca. 4 mesiacov sa dcérke už vytvoril aký-taký režim, čo mne veľmi vyhovuje (som režimový typ) :), Takže po rannom spánku vyrážame na 3 hodiny von. Keďže dcérka spí v kočíku presne 38 minút, zvyšok času pozeráme na stromy, zložíme sa na deku alebo ju beriem do nosiča a pozorujeme fontány, kvietky, ľudí a ovocie a zeleninu na trhu. Tieto drobnosti ju rozvíjajú a mne umožňujú byť viac „mindful“.

Od septembra pribudne baby plávanie, BabyBalance a pilates s bábätkom, aby sme sa obe rozvíjali a socializovali. Poobede (spoločne) spinkáme a okolo 17-tej berie partner malú do kočíka, kedy ja mám hodinku a pol pre seba a buď pracujem, cvičím, upratujem alebo oddychujem. Alebo aj zo všetkého trochu.

Čomu sa venujete vo voľnom čase?

Moje najväčšie hobby posledné roky sú latino tance, hlavne salsa a bachata, kde vždy rozviažem svoju spontánnu, hravú a radostnú „ja“. Druhé veľké hobby, najmä v čase jesene a viac hĺbavých životných obdobiach, je písanie básní.

Stíhate sa popri mamičkovských povinnostiach venovať aj práci? Všimla som si, že pripravujete nové cvičiace videá pre mamičky s deťmi.

Áno, nahrávam stále podcasty a tiež už natáčame videá pre maminy s bábätkom. Je to pre mňa nové, no je to super. Som zvedavá na odozvu čerstvých maminiek, verím, že im to po pôrode pomôže nájsť si trošku času pre svoje telo a zdravie. Takisto pripravujeme obľúbenú jesennú „Harmonickú výzvu“ s Fitshaker, a od septembra začínam viesť aj pilates hodiny v Bratislave a tiež jednu pilates hodinu pre maminy s bábätkom v Ružinove.peniaková

Máte nejaký tip pre mamy, ako si udržiavať pozitívnu náladu?

Verím, že tiahnutie k pozitívnej a negatívnej nálade je akosi aj vrodenou črtou našej osobnosti, súčasťou temperamentu. No tiež verím, že na pozitívnej nálade vieme všetci popracovať. Za mňa je číslo jedna k pozitívnej nálade pohyb. A to každý deň. Efekt endorfínov z pohybu snáď všetci poznáme, je to už len o tom – vytvoriť si dobrý návyk a dopriať si ho každý deň. K pozitívnej nálade tiež prospieva, nájsť vo svojom živote niečo, čo vás napĺňa a v čom vidíte zmysel sama pre seba (nejaký koníček, niečo, na čo sa každý týždeň môžete tešiť). No a samozrejme, niet nad stretnutia s najlepšími kamoškami, s ktorými sa dá dobre zasmiať (alebo aj poplakať, keď je treba) – úprimné priateľstvá robia život spokojnejším a som vďačná, že mám skutočne veľa skvelých žien vo svojom okolí.

Čo vám dokáže zlepšiť deň?

Možno to znie jednoducho, no keď ráno vybehnem s kočíkom medzi stromy do parku a kúpim si dobrú kávu, hneď mám dobrý deň. Keď sa na seba usmejeme s cudzími ľuďmi. Keď mi napadne nová báseň. Alebo nový cvik. Ak mám čas si pre seba zacvičiť. Kvalitná horká čokoláda. Záchvat smiechu s kamoškami. Alebo pri dcérke, keď urobí niečo srandovné. Je toho veľa a ďakujem, že viem denné maličkosti vnímať ako radostné. Lebo si myslím, že o tom by život mal byť.

Aká je vaša akčná vlastnosť/vlastnosti?

Viem veľmi dobre a rýchlo zorganizovať seba alebo ostatných pre konkrétnu ideu či plán. Vďaka tomu viem počas dňa a roka toho veľa stihnúť a pritom mať aj kvalitný čas pre seba.

Aká je podľa vás akčná mama?

Akčná mama je podľa mňa taká, ktorá nežije len pre dieťa, ale má ešte aj iný zmysel života. Niečo, čo ju napĺňa. Mama, ktorá vie venovať plnú pozornosť svojim deťom, partnerovi a aj sebe – to je teda veľká vec. O takejto mame by som povedala, že tá je teda riadne akčná. 🙂

Máte nejaké životné motto, ktorým sa riadite?

Áno, dlhodobo je to moje motto číslo 1.:

„Buď spokojná s tým čo máš, zatiaľ čo pracuješ na tom, čo chceš zmeniť.“

Čo by ste odkázali mamám, ktoré sa po pôrode nedokážu stotožniť so svojim telom?

Trvalo 9 mesiacov, kým sa tvoje telo zmenilo natoľko, aby tvoje bábätko mohlo prísť na tento svet. Potrebujeme minimálne taký istý čas na to, aby sa telo dostalo ako tak späť do formy. Nebuď na seba prísna, choď pomalými krokmi – ale ak si nespokojná, daj si nejaké malé (pohybové) ciele. Dokážeš zase vyzerať tak, ako si želáš, len to vyžaduje trpezlivosť, pravidelnosť a odhodlanie.

Skúsme teraz trošku poradiť maminám, ktoré by si počas tehotenstva alebo po pôrode tiež rady udržali svoju formu.

Aké typy cvičení by ste odporučila tehuľkám, ktoré trápi boľavý chrbát a čomu by sa mali radšej vyhnúť?

V prípade boľavého chrbta treba najprv určiť príčinu. Či ide o typickú zmenu ťažiska v tehotenstve, kvôli rastúcej váhe alebo je to niečo iné. U väčšiny žien zaberá práve gravid joga, ktorá nielenže má množstvo skvelých cvikov pre zdravý chrbát v tehotenstve, ale učí tiež relaxačným technikám, ktoré uvoľňujú z mysle a tela napätie.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Peniakova (@andrea_mindfulflow)

Je chôdza tiež vhodným typom cvičenia? Ako čo najlepšie využiť túto aktivitu v tehotenstve vo svoj prospech?

Podľa môjho názoru, chôdza je jeden z najvhodnejších druhov pohybu v tehotenstve (popri plávaní), pretože účinne pôsobí na kardiovaskulárny, pohybový aj dýchací systém. Primerane telo zahrieva, primerane zapája kĺby, jemne sa pri nej zadýchame. Podľa výskumov je potrebná hlavne chôdza v strednom tempe (v posledných mesiacoch tehotenstva sa samozrejme ráta aj mierne tempo 🙂 Ideálnych je 8 – 10 000 krokov denne.

Vo svojich videách ukazujete aj krátke cvičenia, ktoré pomáhajú spevniť telo. Máte nejaké tipy, ako by si ich mamičky mohli zaradiť do svojho dňa?

Najlepšie je, čo sa dá – robiť popri bábätku. Nielen preto, že sa tým šetrí čas, ale aj preto, že dieťa vidí mamu robiť niečo v pohybe, niečo, čo má rada a čo jej robí fajn. Ak máte dieťatko do jedného roka, je tiež dobré občas cvičiť s ním to, čo práve ono samé predcvičuje. Ľah na bruchu zo zdvihnutými rukami, ľah na chrbte so zdvihnutými nohami, atď. Pridať pár cvikov, kde dieťatko zoberiete na seba ako váhu: v drepoch, v mostíku…K tomu môžete pridať rôzne ďalšie cviky, super si zacvičíte a deti sú radi, že trávite pri nich čas robením niečoho, čo aj samé nacvičujú.

Iným maminám zas vyhovuje cvičenie keď je sama, v čase, kedy dieťatko spí – počas dňa alebo večerného spánku. To už je naozaj na každej, aby si našla časový blok, ktorý jej vyhovuje. Nech je to aj len 15 minút, ale je to extrémne dôležité pre fit telo, zdravú myseľ a spokojnosť. No a zdravá spokojná mama = spokojná rodina, či nie? 🙂

Mnoho žien má po pôrode problémy s diastázou alebo ovisnutým spodným bruškom. Existujú cviky, ktoré by im mohli s týmto problémom pomôcť? A je nutné v takých prípadoch vyhľadať aj nejakého odborníka?

Po pôrode je skutočne ideálne investovať peniažky na minimálne jedno stretnutie s fyzioterapeutom, ktorý skontroluje, ako je na tom rozostup brušných svalov, stav panvového dna a dá vám „na mieru ušitú“ sériu pár vhodných cvikov. My vo Fitshakeri aktuálne spolupracujeme so Zuzkou Wolekovou, s ktorou som nedávno robila aj Fitshaker podcast o diastáze, a s ktorou už máme na Fitshakeri aj videá. Je to veľká odborníčka, pôsobí v Bratislave. Áno, sú cviky, ktoré s týmito problémami dokážu pomôcť. No čo je tiež nemenej dôležité, je vedieť, ktoré cviky a ktoré denné rutinné pohyby je dôležité nerobiť.

Otázočka na záver: Andrejka, keď som si zadala vaše meno do vyhľadávača, ako najhľadanejšiu možnosť mi ukázalo, že sa ľudia zaujímajú o váš vek. Možno je to tým, že vyzeráte naozaj mlado a skvele. Nebudeme prezrádzať číslo, ale môžete mi povedať, na koľko sa cítite vnútorne?

Haha, tak to ma rozosmialo a potešilo, ďakujem. Kľudne môžeme prezradiť, nemám so svojím vekom absolútne žiadny problém, keďže mám pocit, že každým rokom sa cítim lepšie. V marci som mala 33 rokov. Vnútorne sa cítim tiež na 33. 🙂

Zdroj foto: archív. A.P.

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho ďalej. ?

Máte tip na zaujímavú akčnú mamu, ktorú by sme mohli vyspovedať? Napíšte nám na redakcia@akcnemamy.sk.

Fitness trénerke Evke Dvoráčkovej pomáha tvrdohlavosť plniť si svoje sny

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár