Vyskúšajte trochu netypické francúzske zemiaky s tofu a červenou paprikou
Jesenné počasie nás už núti teplejšie sa obliekať. Ak sa vám žiada si pripraviť niečo teplé a výdatné aj do žalúdka, tak sa nechajte inšpirovať receptom na francúzske zemiaky. V tomto trochu netradičnom podaní budú určite chutiť celej rodine.
Zemiaky na tanieri
Zemiaky patria medzi naše tradičné potraviny, ktoré sa k nám dostali až z ďalekej Ameriky. Vďaka podnebiu, ktoré im tu vyhovuje sa rýchlo rozmohli takmer po celej Európe a stali sa obľúbenou surovinou.
Zemiaky v sebe majú skoro 80% vody. Okrem toho sú bohaté na výživné škroby. Obsahujú množstvo mikronutrientov – vitamíny A, B1, B2 a B6 a dokonca štyrikrát viac vitamínu C než jablká alebo hrušky. Sú jedinečným a mimoriadne bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov, ako sú draslík, horčík, zinok, vápnik, fosfor, železo, meď, fluór, sodík, chróm a ďalšie. Obsahujú dokonca špeciálnu kyselinu fenolovú, ktorá pôsobí proti škodlivým baktériám a vírusom.
Na prípravu potrebujeme:
- cca. 1 kg zemiakov
- cibuľa
- červená paprika (hrubostenná alebo kápia)
- 1 balenie tofu
- 3 vajcia
- koreniny (majorán, červená paprika, mletá rasca)
- soľ, korenie
- trošku oleja
Postup
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na požadovaný tvar.
- Pridáme a ošúpanú a nakrájanú cibuľu a červenú papriku.
- Dochutíme koreninami, osolíme a pridáme približne 1 PL oleja.
- Premiešame a celú zmes dáme do pekáča. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia približne 20-25 minút.
- Medzitým si pripravíme tofu zmes. Tofu popučíme vidličkou a pridáme vajcia. Premiešame a zmes vylejeme na zemiaky približne v polovici pečenia.
- Dopečieme podľa potreby, kým nie sú zemiaky mäkké.
- Podávame s kyslou uhorkou alebo čerstvým šalátom.
Receptom sme sa inšpirovali od nutričnej poradkyne a redaktorky Akčných mám Janky Guráňovej – Zdravo s Jankou.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.