Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

7 kreatívnych nápadov, ako si vyrobiť šarkana z rôznych materiálov

Jeseň sa nesie v znamení farebných padajúcich listov, babieho leta, ale aj nepredvídateľného počasia. Aj toto ročné obdobie ponúka niekoľko zábavných aktivít, ktoré by ste mali určite s deťmi vyskúšať. Čo tak vyrobiť si doma šarkana, ktorého potom môžete púšťať v jesennom vetre. Pripravili sme si pre vás pár zaujímavých inšpirácií.

Prvé papierové draky na oblohe

Uhádnete, v ktorej krajine šarkan vyletel na oblohu celkom po prvýkrát? Bolo to v Číne. Prvý papierový drak však nebol žiadnou detskou zábavkou, ale strategickým vojenským nástrojom. Generál Han Hsim ním v 2. storočí pred n. l. odmeral vzdialenosť, ktorú musí jeho vojsko podkopať pod zemou na prekonanie obrany nepriateľa. Tento trik priniesol generálovi víťazstvo – a šarkanom nehynúcu slávu. Čoskoro sa obchodnými cestami rozšírili do ďalších kútov Ázie a postupne sa z nich stávala ľudová zábava. Navyše, taká populárna, že ju v Japonsku svojho času chceli zakázať – ľudia sa, totiž, pre šarkany zabúdali venovať práci 🙂

Prvé zvesti o šarkanoch do Európy priniesol Marco Polo a od 16. storočia sa tu začali udomácňovať. Dnes sú u nás šarkany už akýmsi typickým symbolom jesene. Aj preto, že sa stali obľúbenou detskou zábavkou počas veterného počasia. Väčšinou sa vyrábajú z ľahkých materiálov, aby dokázali naozaj elegantne plachtiť v povetrí.

Rekordy z „ríše“ šarkanov

  • Najmenší šarkan schopný letu meria na výšku 5 mm.
  • Najväčší šarkan na svete dosiahol rozmery 42m*25m.
  • Najdlhší šarkan na svete meral 1034 m.
  • Najvyššiu výšku akú kedy šarkan dosiahol sú 4km.
  • Niektoré z japonských šarkanov vážia aj 2 tony.
  • Najdlhšie vydržal šarkan vo vzduchu 180 hodín.

Vyrobte si vlastného šarkana

Jednoduchý papierový minišarkan

Na naozaj jednoduchého šarkana vám postačí málo. Z pevnejšieho papiera a slamiek si pripravíte konštrukciu. Pridáte šnúrku a je to. Šarkana si môžete dozdobiť podľa nálady, alebo použijete vzorovaný papier.

Zdroj: onecreativemommy.com

Šarkany z hodvábneho papiera

Na farebné šarkany môžete použiť aj jemnejší hodvábny papier. Konštrukciu si môžete vytvoriť zo slamiek, ktoré prilepíte na papier a po vyschnutí obstrihnete. Správny šarkan musí mať samozrejme krásny dlhý chvost. Takéto šarkany budú skôr na ozdobu. Cez otvor v slamke môžete prevliecť šnúrku a vytvoriť si z nich tak krásnu jesennú girlandu na stenu.

Šarkan z prírodných materiálov

Ak radi chodíte do prírody, skúste tam pohľadať zaujímavé konáriky alebo kúsky obmytého dreva. Doma si z nich môžete vyrobiť ekologického šarkana a vyzdobiť si ho napríklad aj inými jesennými pokladmi ako sú gaštany a farebné listy. Pridajte dlhý spletený chvost z bavlnenej šnúry alebo špagátu. Takýto šarkan pravdepodobne nebude schopný letu, ale bude vám pripomínať krásne strávený čas v jesenne sfarbenom lese.

Zdroj: hellowonderfull.co

Šarkan z plastového vreca na odpadky

Na výrobu šarkanov môžete použiť naozaj rôznorodé materiály. Základ je, aby boli ľahké a neprepúšťali veľa vzduchu. Prečo teda nevyskúšať vrece na odpadky. Výhodou je, že si z neho vytvoríte naozaj veľkého šarkana, ktorý dokáže krásne plachtiť pri správnom vetre. Konštrukciu vytvorte z ľahkých bambusových tyčiek, ktoré nájdete v záhradkárstve alebo v predajni pre dom a záhradu.

Zdroj:davina.squarespace.com

Šarkan z novín alebo letáku z obchodu

Ak nemáte po ruke dostatočne veľký papier, tak recyklujte, čo doma nájdete. Na výrobu šarkanov môžete využiť aj reklamné letáky, ktoré nám pravidelne pristanú v schránke alebo noviny. Fantázii sa medze nekladú.

Zdroj: pinkstripeysocks.com

(Ne)jedlý šarkan z cestovín

Ak hľadáte inšpiráciu na výzdobu detskej izbičky alebo na tvorivé dielne, tak si s deťmi vyrobte šarkana z cestovín. Na konštrukciu použite špagety a chvost môžete ozdobiť mašličkami. Stačí len vyfarbiť a hotovo.

Zdroj: sassydealz.com

Šarkan z desiatového vrecka

Trochu netradičného šarkana si môžete vyrobiť aj z desiatového vrecka. Opäť je to veľmi ľahký materiál, ktorý sa dá navyše krásne dotvoriť. Ozdobiť ho môžete papierovými washi páskami alebo fixami. Chvost dolepte z kúskov krepového papiera. Takýto šarkan bude navyše aj skvele lietať.

Zdroj: typicallysimple.com

 

Vyrobili ste si nejakých vlastných šarkanov? Pochváľte sa nám v komentári, alebo zašlite svoj tip na redakcia@akcnemamy.sk. Budeme sa tešiť na vaše nápady. 🙂

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár