Začnite písať

PR ČLÁNKY

Ako odhlučniť izby v domácnosti pre lepší komfort bývania a rodinnej atmosféry?

Vyrušujú vás hlasní susedia, buchot či dupanie nôh? Nemôžete vy či vaše deti kvôli hluku z ulice spávať? V bytových domoch je to pomerne bežné a majitelia nielen starších panelákov, ale aj domov a novostavieb sa, preto púšťa do renovácie, ktorá by mala zvýšiť kvalitu bývania. Ak si chcete aj vy a vaša rodinka vytvoriť oázu pokoja, nemali by zabúdať na odhlučnenie.

Hlasný zvuk môže byť nebezpečný

Tichá domácnosť je na nezaplatenie a ticho je pre psychické zdravie a pohodu dôležité. Nežiaduci zvuk je hluk a zbaviť sa ho nie jednoduché. Dlhodobé vystavenie hluku môže byť škodlivé pre vaše telo aj myseľ a už, aj 50-60 decibelov, čo je ekvivalent ľudskej reči, môže narušiť váš spánok či vašich detí.

Tip: Najjednoduchšie a najefektívnejšie je myslieť na odhlučnenie už pri samotnej stavbe alebo kúpe nehnuteľnosti. Ako postupovať pri zateplení bytu sa dozviete v článku.


Efektívne spôsoby, ako odhlučniť byt

Existuje viacero spôsobov, ako eliminovať nežiaduce zvuky a hluk či už z vonkajšieho alebo z vnútorného prostredia. Ochranu pred nechcenými decibelmi vám poskytne kvalitná zvuková izolácia. V prvom rade však treba zistiť odkiaľ nadmerný hluk pochádza. Od typu zvuku bude závisieť výber tej správnej metódy, ako váš byt odhlučniť. Od toho bude závisieť aj výber toho správneho materiálu na odhlučnenie zvukov.

Vedeli ste, že…
…kvalitu izolácie môže dodatočne zvýšiť aj zateplenie strechy či domu? Najbežnejšími materiálmi na zateplenie domu sú polystyrén a polyuretánová pena. Ak však hľadáte materiál s lepšími zvukovoizolačnými vlastnosťami, zvážte radšej minerálnu vlnu alebo prírodné materiály ako slama, ľan či ovčia vlna.

Steny, podlaha a strop

Jednoduché riešenie, ktoré využíva mnoho rodín na pohltenie zvukov v rámci vlastného bytu, je kúpa poriadneho huňatého koberca. Možno sa pousmejete, ale stále existujú ľudia, ktorým sa to páči. Pre krajiny na východe je celkom normálne vešať koberce aj na stenu a považuje sa to za bežnú dekoráciu. Nie každému sa to však do bytu hodí, najmä ak preferujete minimalistický štýl bývania. Pamätajte, že čím prázdnejší priestor, tým väčšia ozvena. Zvuk vo vašom byte môžu však tlmiť aj iné dekorácie, tapety či obrazy.


Okná

Ak žijete v okolí, kde vás trápi hluk z ulice, zatvorenie okien vám stačiť nemusí. Pouvažujte nad zvýšením izolácie vašich okien zasklenim. Nezáleží ani tak na tom, aké okná máte, dôležité je, aby rámy poriadne tesnili. Zvukovo-izolačné vlastnosti okien sa dajú zvýšiť použitím špeciálneho vrstveného skla, hrubého skla, trojskla, zväčšením priestoru medzi sklami či použitím trojitého tesnenia.
Izolácia dverí

Zvuk výťahu a rozhovory z chodby či schodiska môžete znížiť so zvukovou izoláciou dverí. Síce vám môžu pomôcť s riešením, ale iba čiastočne. A chcete zabiť dve muchy jednou radou, odporúčame vám vymeniť celé dvere za nové, a to za bezpečnostné dvere. I, keď majú vyššiu cenu, no ponúkajú dokonalé odhlučnenie a taktiež vďaka nim získate ochranu od zlodejov. Čo je v maximálnej miere pre vašu pohodu a bezpečnosť detí.

Ďalšie tipy

Nábytok

Čiastočne izolovať hluk od susedov môže vyriešiť aj vstavaná skriňa a vhodne zvolené bytové zariadenie. Toto riešenie oceníte najmä pre odhlučnenie detskej izby, aby mali vaše ratolesti kľud od hlasov, hádok či hlasnej hudby od susedov. Gauče a kreslá síce prenikanie hluku úplne nezastavia, no dokážu zvuky zmierniť. Sčasti pomáhajú aj vankúše, podsedáky či deky, okrem iného vám môžu skrášliť váš byt. Inšpirovať sa môžete novými trendmi v bývaní.

Rastliny

Nielen o estetickosť, ale aj o boj proti hluku sa postarajú rastliny. Stonky, konáre a listy dokážu pohlcovať najmä vysoké tóny. Čím viac rastlín budete mať, tým krajší, zdravší a tichší bude Váš byt tak nebude len krajší, zdravší, ale aj tichší.

Poproste suseda

Ak sa vám ozývajú kroky a búchanie v byte nad vami, najjednoduchšou cestou, ako sa ich zbaviť, je zvuková izolácia podlahy u suseda, je to však bojová úloha a tento spôsob však závisí u ochoty suseda. Ak nemáte to šťastie, skúste sa s nim aspoň porozprávať o znížení hluku. Kto vie, možno sa časom dopracujete ku kompromisu, že by si časť bytu odhlučnil a časť vy.

Na záver

Pre kvalitnú zvukovú izoláciu bytu sa obráťte na profesionálov a dodávateľov kvalitných materiálov. Montáž a realizácia celého projektu tak bude rýchlejšia a odborná. Odhlučnenie bytu nie je síce lacná záležitosť, avšak bude to investícia, ktorú sa oplatí zvážiť a ocení ju spokojná rodina a pokojná domácnosť.

Autor: Dominika Blchová

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár