NAČÍTAVAM

Začnite písať

MAGAZÍN RECEPTY

Recept na pečený karfiol na indický spôsob bez obaľovania

Redakcia
Share

Karfiol je veľmi variabilná zelenina, hoci väčšina z nás ju najčastejšie konzumuje v podobe vyprážaných ružičiek v trojobale. Ak máte radi aj trochu exotickejšie chute, vyskúšajte si pripraviť zapečený karfiol s chuťou Indie.

Indická kuchyňa

Väčšiu časť populácie Indie tvoria hinduisti, ktorí sú striktní vegetariáni. Základné jedlo tvorí ryža zo zeleninou, či strukovinou. Strava je tepelne upravená, ale malú časť tvorí i surové ovocie a zelenina. Tým že India je veľká, v každej oblasti je rôzna gastronómia, záleží na klimatických podmienkach a dopestovaných potravinách.

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Indické jedlá sú vždy plné farieb a vôní rôznych korenín. Rovnako aj pri stolovaní býva stôl vyzdobený pestrofarebnými obrúskami a jedlá sa podávajú vo viacerých miskách. Veľmi obľúbenými surovinami sú najmä ryža a rôzne druhy strukovín, ktoré sa pripravujú na množstvo spôsobov.

Dnes vám prinášame inšpiráciu na zapečený karfiol od nutričnej poradkyne Janky Guráňovej zo Zdravo s Jankou.

Potrebujeme:

  • 1 hlávku karfiolu
  • 1 konzervu sterilizovanej fazule (alebo môžete použiť aj cícer)
  • 1 PL horčice
  • 1 PL olivový olej
  • trošku mletej rasce, soľ, korenie
  • 1/2 šálky mandlí
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 2 ČL karí korenia
  • 3 cm čerstvého zázvoru (alebo 1 ČL sušeného zázvoru)
  • 1 citrón
  • 1 PL jablkového alebo mangového pyré
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 4 chlebové placky (alebo iné pečivo alebo opečené zemiaky ako príloha)

Príprava

  1. Karfiol rozkrájame na ružice a necháme variť v osolenej vode 6-8 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Mandle rozomelieme v mixéri, ale len krátko, aby sa z nich nevytvorila pasta. Do horčice pridáme olivový olej, trochu soli, korenia a mletej rasce. Premiešame.
  3. Ružičky karfiolu scedíme a dáme do pekáča. Prilejeme horčicovú zmes a 1/2 mletých mandlí a dobre premiešame. Dáme piecť do rúry na cc. 20 minút.
  4. Pripravíme si jogurtový dip. Kurkumu a karí korenie necháme trochu zohriať na panvici na jemnom plameni, kým nezačnú pekne voňať. Ak používame práškový zázvor, môžeme pridať aj ten. Ak máte čerstvý zázvor, tak ho očistite a pridajte do mixéra spolu s trochou jogurtu a vymixujte do hladka. Odšťavíme si šťavu z citróna.
  5. Do jogurtu pridáme zohriate koreniny, jablkové (alebo mangové) pyré, šťavu z 1 citróna a zamiešame. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
  6. Približne v strede pečenia pridáme ku karfiolu fazuľu (alebo cícer), premiešame a necháme zapiecť ešte približne 10 minút.
  7. Jogurtový dip vylejeme do taniera, na vrch položíme karfiol so strukovinou a môžeme dozdobiť chilli papričkami a lístkami koriandra alebo petržlenu. Podávame s chlebovými plackami alebo prílohou podľa výberu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ing. Jana Guráňová (@zdravosjankou)

Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.

klub žien
Tagy

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *