Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY

Skvelý partner pre hektické dni: mikrovlnná rúra

Prvá mikrovlnná rúra bola predstavená v roku 1945, vážila 350 kg a bola takmer dva metre vysoká. Používala sa na ohrievanie veľkého množstva jedla v jedálenských vozňoch alebo na zaoceánskych lodiach. Až o desať rokov neskôr si túto revolučnú novinku mohli kúpiť americké gazdiné; v tom čase už bola veľká ako sporák a dala sa zabudovať do kuchynskej zostavy. Malá mikrovlnná rúra, ktorá sa dala postaviť na linku, sa objavila až v roku 1967. Odvtedy sa vydala na víťaznú cestu do domácností po celom svete.

Dnes nájdeme tohto skvelého partnera pre hektický život nielen vo väčšine hlavných domácností, ale aj na chatách a chalupách. Ohrieva a rozmrazuje bez reptania vždy, keď potrebujeme splniť túto úlohu v rekordne krátkom čase. Ale je to aj naša predĺžená ruka, keď sme v práci a chceme, aby sa deti najedli. Mikrovlnná rúra však dokáže oveľa viac ako len ohrievať zvyšky jedla z predchádzajúceho dňa. Neviete, ako sa orientovať v ponuke a vybrať si tú správnu? Pomôžu vám tieto štyri tipy odborníka!

Voľne stojaca alebo vstavaná?

„Samostatná mikrovlnná rúra sa bude hodiť tam, kde prevládajú voľne stojace spotrebiče, napríklad v kuchyniach so sporákom. Je veľmi praktická, pretože ju môžete umiestniť tam, kde máte elektrickú zásuvku, teda v situácii, keď vám existujúca elektroinštalácia nedáva inú možnosť,“ hovorí Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA. A ak žije v podnájme, môžete si ju jednoducho vziať so sebou do nového domova. Zvyčajne je lacnejšia. Vizuálne však bude veľmi výrazná. Vstavaný spotrebič naopak dokonale splynie s linkou a zachová jednotnú estetiku kuchyne. Treba na ňu však myslieť už pri plánovaní kuchyne a podľa toho prispôsobiť kabeláž a presné umiestnenia zásuviek.

Akému účelu bude slúžiť?

Základná mikrovlnná rúra vám postačí, ak ju chcete používať len na ohrievanie alebo rýchle rozmrazovanie. „Mikrovlnná rúra s grilovacím telesom už dokáže jedlo nielen ohriať, ale aj zapiecť dochrumkava. Kombináciou oboch druhov ohrevu môžete grilovať menšie porcie mäsa, zapekať alebo dopekať pečivo,“ dodáva Jana Neuszerová.

Mikrovlnná rúra môže byť vybavená aj funkciou teplovzdušného pečenia a automatickými programami – potom slúži na rovnaký účel ako bežná rúra. Hodí sa do malých kuchýň alebo na chaty, kde bude plniť funkcie dvoch spotrebičov.

Objem a veľkosť taniera

Mikrovlnné rúry sa líšia veľkosťou – tie najmenšie s objemom do 20 l sú vhodné pre malé domácnosti. Naopak, ak máte doma viac ľudí, vyberte si radšej spotrebič s objemom okolo 30 l, ktorý dokáže pomocou špeciálneho stojana ohrievať aj dve porcie naraz. Pravdepodobne bude mať aj väčší priemer otočného taniera, na ktorý môžete ľahko umiestniť väčšiu misu, napríklad pri grilovaní jedla. Niektoré mikrovlnné rúry majú interiér z nehrdzavejúcej ocele. Môžu mať aj funkciu automatického čistenia.

Ovládanie

Pre niekoho je najpohodlnejšie ovládanie pomocou gombíkov. Základné mikrovlnné rúry mávajú dva: jeden na nastavenie výkonu a druhý na nastavenie času. Kombinácia gombíka a tlačidiel je tiež veľmi intuitívna. Multifunkčné mikrovlnky majú zvyčajne elektronické ovládanie alebo dotykový displej, ktorý zobrazuje zvolený program a zostávajúci čas tepelnej úpravy. Môžu mať aj detskú poistku.mora

Produktové tipy pre inšpiráciu

Vstavaná mikrovlnná rúra MORA VMT 452 X s grilom má objem 28 l a je vhodná pre viacčlenné domácnosti. Je vybavená grilom s výkonom 1100W a 6 stupňami výkonu. Umožňuje aj kombinovaný ohrev pomocou mikrovĺn a grilovacieho telesa. Elegantný dizajn z nehrdzavejúcej ocele s úpravou proti odtlačkom prstov zabezpečuje jednoduchšiu údržbu. Z nerezu je aj vnútorný priestor rúry, v ktorom sa nachádza veľký otočný tanier s priemerom 315 mm. Poteší aj jednoduchá montáž – rám je už namontovaný na rúre. Súčasťou rúry je aj rošt na grilovanie menších porcií mäsa alebo dopekanie pečiva. Má jednoduché elektronické ovládanie a časovač. Rúra sa otvára do strany. Stojí 229 EUR.

Biela voľne stojaca mikrovlnná rúra MORA MT 120 W s objemom 20 l ponúka klasický mikrovlnný ohrev a rozmrazovanie. Má 5 stupňov výkonu a jednoduché mechanické ovládanie s možnosťou nastavenia ohrevu až 35 minút. Je ideálna pre malé domácnosti alebo napríklad na chatu či chalupu. Stojí 65 EUR.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár