NAČÍTAVAM

Začnite písať

MAGAZÍN RECEPTY

Hľadáte tip na najlepší jablkový koláč? Inšpirujte sa týmito 5 receptami

Redakcia
Share
jablkový koláč

K jeseni neodmysliteľne patrí vôňa jablkového koláča, ktorá dokáže nádherne pohladiť dušu a spríjemniť aj to najsychravejšie počasie. Receptov na najlepší jablkový koláč nájdeme mnoho. My sme pre vás vybrali päť tipov na koláče od slovenských mám a blogeriek. Nájdete si ten svoj obľúbený?

Babkin jablčník podľa @iva_tiskova

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g mandľovej múky
  • 250 g studeného masla
  • 120 g cukru (ja som použila kokosový cukor)
  • 1 vajíčko
  • 1 prášok do pečiva
  • vanilkový cukor
  • 2-3 PL mlieka
  • plnka: cca. 8 stredných jabĺk, 1 ČL škorice, 1 vanilkový cukor

Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň polhodinku zachladiť v chladničke. Medzitým ošúpeme a postrúhame jablká, pridáme cukor s škoricu.

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Cesto prekrojíme na dve polovice. Podľa toho, akú formu zvolíme, rozvaľkáme 1/2 cesta, vystelieme ním formu a trochu popicháme vidličkou. Navrstvíme jablká a prikryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta. Popicháme vidličkou.

Cesto pečieme pri 180°C, cca. 20-30 minút, pokým nezhnedne.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Iva Tiskova (@iva_tiskova)

Jesenné muffiny s jablkami podľa @danaondrusova

  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 ml olivového oleja
  • 130 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 banány
  • 150 ml mlieka
  • 1ČL sódy bikarbóny
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • trochu citrónovej kôry
  • 2-3 jablká
  • nasekané orechy, hrozienka, brusnice

V miske vymiešame olivový olej, vajcia, cukor s 2 roztlačenými banánmi a  mliekom. K tomu pridáme špaldovú a mandľovú múku, sódu bikarbónu, perníkové korenie, citrónovú kôru. Všetko spolu vymiešame a dáme do formičiek (ja som použila hliníkové formičky, ktoré som vymastila maslom a vysypala hrubou múkou).

Dve jablká som ošúpala a nakrájala na drobné kúsky, pridala som k nim nasekané orechy, hrozienka a brusnice, pridala som trochu nastrúhanej kôry a jemne poprášila perníkovým korením, zamiešala som a zmes som dala navrch každej muffiny. Dáme piecť na 200 stupňov Celzia, treba skúšať či sú upečené, ak je už zvrchu upečený a v strede ešte nie, treba znížiť teplotu a nechať dopiecť. Ovocie môžete meniť podľa sezóny.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dana Ondrusová (@danaondrusova)

Rýchly a fit jablkovo-orechový koláčik podľa @fit.and.rea

  • 150 g hladkej špaldovej muky
  • 100 ml mlieka
  • 30 g xylitolu (alebo iné sladidlo, aké preferujete)
  • 5 vajec
  • 50 g vlašských orechov
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 40 g proteínu
  • 300 g nakrájaných jabĺk
  • škorica
  • 5 g oleja
  • čokoláda na poliatie

Jablká, orechy, mlieko a žĺtka spolu rozmixujeme. Primiešame múku, proteín, sladidlo, škoricu a olej. V osobitnej miske vyšľaháme bielka na sneh. Primiešame ho do cesta a na záver pridáme kypriaci prášok.
Pečieme vo forme 20×30 cm vystlanej papierom na pečenie pri 180 stupňoch Celzia približne 35-40 minút. Po vychladnutí polejeme čokoládou.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Šírová (@fit.and.rea)

Šťavnatý jablkový koláč s posýpkou podľa @lapetit.sk

Cesto:

  • 150g hladkej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 115 g masla
  • štipka soli
  • 1 PL studenej vody (nemusí byť)

Plnka:

  • 1 kg jabĺk
  • 125 g trstinového cukru
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 balenia škoricového cukru
  • 50g hrozienok namočených v rume (môžete vynechať)
  • 2 PL strúhanky

Posýpka:

  • 80 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 1/2 ČL mletej škorice

Suroviny sú na koláč s priemerom cca 20 cm

Postup:
Múku preosejte, pridajte cukor, štipku soli a studené maslo nakrájané na kocky. Ručne začnite cesto miesiť, a ak je príliš tuhé, pridajte aj lyžicu studenej vody. Dobre spracujete do kompaktnej hmoty, zabaľte do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred.

Odležané cesto potom vyberte, nechajte 10 minút pri izbovej teplote a vyvaľkajte ho do tvaru formy. Pomocou valčeka ho preneste do formy a kraje uhlaďte. Dno popichajte vidličkou, a dajte piecť na slepo na 200 stupňov na 15 minút. Potom z cesta odstráňte papier na pečenie a dajte ešte raz piecť na 200 stupňov na ďalších 10 minút. Korpus potom vyberte a naplňte jablkami.

Zatiaľ čo sa pečiete korpus, ošúpte jablká a nakrájajte ich na tenké plátky. Zmiešajte so všetkými surovinami na plnku a natesno navrstvite na upečený korpus, kde ste na spodok dali ešte strúhanku. Tá pohltí šťavu z jabĺk a cesto tak zostane chrumkavé. Pokojne plnku pritlačte, a nevadí ak budú jablka v strede trochu vytŕčať. Pri pečení pustia šťavu a zmenšia sa.

Na posýpku zmiešajte všetky suroviny a bohato posypte povrch koláča. Takto pripravený koláč dajte piecť na 175 stupňov na približne 40-45 minút.

Koláč môžete podávať teplý s kopčekom zmrzliny alebo až keď úplne vychladne (vtedy sa bude lepšie krájať).

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa LaPetit.sk (@lapetit.sk)

Mamkin jablkový “hnecený” podľa @ela_kridlova (Zo srdca do hrnca)

Cesto:

  • 1/2 kg hladkej múky
  • 250 g masla
  • 1 celé vajce + 2 žĺtky
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka bourbonskej vanilky
  • 150 g práškového cukru
  • 1 PL kyslej smotany

Náplň:

  • 1,5 až 2 kg jabĺk
  • 1 ČL škorice
  • cukor na prisladenie jabĺk (podľa chuti)
  • plech 30×40 cm vymastiť maslom a vysypať múkou

Uhnetieme cesto a necháme postáť 1/2 hodinu v chlade. Medzitým si očistíme a nastrúhame jablká. Vyžmýkame ich od prebytočnej šťavy, zmiešame so škoricou a dosladíme podľa chuti. Cesto rozdelíme na dve polovice, rozvaľkáme na veľkosť plechu a uložíme cesto-jablká-cesto. Zhora popicháme vidličkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 st. C dozlatista (20-30 minút).

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zo srdca do hrnca (@ela_kridlova)

klub žien
Tagy

Mohlo by sa vám páčiť

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *