Začnite písať

MAMA A KARIÉRA

Chcete vyšší plat a neviete ako oň požiadať? Toto radí personalistka

plat

Priznajme sa, komu sa pri predstave posedenia so šéfom pri kávičke a ľahkej konverzácii na tému, prečo sa necítim dostatočne ohodnotená a aký plat predstavujem, nezviera žalúdok. Bezpochyby nejde o rozhovor, ktorý si môžeme dovoliť brať na ľahkú váhu, odkladať na neurčito, prípadne pre žalúdočnú neurózu, ktorú v nás jeho predstava vyvoláva, radšej hodiť do šuplíka „ďalšia päťročnica“.

Ako to teda žiadosť o vyšší plat prežiť čo najbezbolestnejšie? Kľúčová je príprava, ktorá sa odvíja od toho, v akej situácii o výške nášho ohodnotenia ideme diskutovať.

Nástupný plat na nové miesto/pozíciu

Otázka platu je jedným z primárnych motívov, ktoré nás vedú k zaslaniu nablýskaného CV-čka. Za mzdu predávame potenciálnemu zamestnávateľovi náš čas, expertízu, skúsenosti, a teda ideme do jednania s personalistom v úlohe rovnocenného partnera (tu pre nervóznejšie povahy navrhujem vygoogliť si dotyčného, nech viete, s kým máte tú česť a vidieť jeho fotky so starou mamou na Vianoce na facebookovom profile určite odbúra aspoň časť stresu). V prípade, že nájdete styčné body, ľahká konverzácia o vašej spoločnej alma mater, ako aj pár otázok o jeho pôsobení u aktuálneho zamestnávateľa, určite prelomí počiatočné ľady.

Odporúčam sa dôkladne pripraviť a urobiť si domácu úlohu pozostávajúcu z prieskumu trhu – akú mzdu na podobnú pozíciu ponúkajú konkurenti (je však potrebné zvážiť faktory ako lokalita pozície, veľkosť firmy, požadovaná prax, skúsenosti a podobne).

Tiež nie je zlé sa oboznámiť s ponúkanými benefitmi, ktoré môžu predstavovať značnú zložku mzdy, ako 13-ty a 14-ty plat, strava v práci, spolufinacovanie dopravy, firemné auto, telefón, členstvo v posilňovni a mnohé ďalšie.

V neposlednom rade je rozumné upevniť svoju vyjednávaciu pozíciu preukázaním reálneho záujmu o potenciálneho zamestnávateľa návrhmi, čo jedinečné by ste ako zamestnanec priniesli (teda okrem práce, ktorá sa od Vás očakáva). Je vždy lepšie prísť s niekoľkými návrhmi inovácii, zmien do budúcnosti, nech rozmýšľajú, ako bez vás mohli žiť až doteraz.

Pri otázke konkrétneho čísla sa nebojte nadhodnotiť svoju predstavu, povedzme o 10% (nie však privysoko, čo by bolo kontraproduktívne) a zjednávajte. Veď sa hovorí: „Kto sa hanbí, má prázdne … ústa“.

Počas trvania pracovného pomeru       

Existujú zamestnávatelia, ktorí revidujú mzdy zamestnancov s určitou periodicitou automaticky – raz za 6 mesiacov, raz ročne. A sú tu tí druhí, ktorí nedajú, kým sa neozveme. A sú zamestnanci, ktorí sa neozvú, lebo sa často spochybňujú, nedoceňujú a prokrastinujú.

Je načase vidieť skutočnú hodnotu, ktorú tvoríme, lojalitu a skúsenosti, o ktorú sa môže zamestnávateľ oprieť. V prípade, že sa necítime ohodnotené, ako si predstavujeme, je potrebné o tom hovoriť. Dávno je zabudnutý postoj, kedy je nekorektné sa pýtať na vierovyznanie, politickú príslušnosť a výšku platu. Naopak, tieto konverzácie musia byť otvorené. Je možné, že zistíte, že vaša kolegyňa na rovnakej pozícii zarába o XY viac, čo je príležitosť požiadať o zvýšenie platu. Konverzáciu s manažérom alebo personalistom však nevedieme z pozície krivdy, ale jasne poukazujeme na náš prínos pre zamestnávateľa teda aj odôvodnené zvýšenie platu.

Po návrate z materskej dovolenky

Je samozrejmé, že obe strany – zamestnankyňa aj zamestnávateľ – sú v období po návrate z materskej dovolenky trochu nervózne. Mama zamestnankyňa nechala svoju ratolesť po pár rokoch z dohľadu. Náhle sa vrátila medzi dospelých a zrazu rieši veci iné ako sú obedové menu pre drobca, alebo množstvo prebalených plienok. Úprimne, návrat do práce po materskej bola jedna z najťažších vecí, ktorú som osobne zažila. Na druhej strane je zamestnávateľ, ktorý bol zvyknutý na 110 percentný výkon a nasadenie, zrazu je tu hrozba OČR-iek a nemožnosti práce nadčas.

homeoffice

V takejto atmosfére nie je vhodné otvárať konverzáciu o výške platu a je lepšie s týmto rozhovorom počkať, povedzme pár mesiacov. Vtedy už bude jasné, že „mamažérka“ neprišla o schopnosť riešiť pracovné úlohy a používať rozvité vety, opäť pracuje v nasadení a dokonca sa v pondelok teší do práce (my matky vieme, ostatní nech sa nestarajú). Zamestnávateľ dokáže oceniť mať v tíme opäť skúsenú, lojálnu pracovnú silu, ktorú nie je potrebné zaúčať, a teda je prístupnejší otázke zvýšenia platu.

Táto konverzácia však nesmie stáť na argumentoch typu: škôlka je drahá a živím ďalšieho člena rodiny. Opäť vyzdvihujeme náš prínos k úspešnému fungovaniu firmy, naša neprítomnosť na pracovisku nám dáva možnosť nadhľadu a videnia fungovania firmy, procesov a nastavení z pozície outsidera, a teda byť v polohe navrhnúť vylepšenia, ktoré zamestnávateľovi ušetria zdroje, prípadne prinesú nové. V neposlednom rade mama na „dovolenke“ má možnosť, hoci často veľmi oklieštenú, sa ďalej vzdelávať, a zvyšovať svoju hodnotu ako zamestnanca.

Ak ešte stále váhate a radšej si toto milé posedenie s personalistom na tému zvyšovanie môjho platu ani nepredstavujete, opýtajte sa samy seba – čo také najhoršie sa môže stať, ak to nevyjde?

Článok pre vás pripravila akčná mama Katarína Thomková, ktorá 10 rokov pôsobila ako personalistka v päťhviezdičkovom hoteli v srdci Londýna. Po návrate na Slovensko sa rozhodla trošku odkryť oponu a odhaliť svet ľudských zdrojov z druhej strany.

„Budem rada, ak vám moje články pomôžu vyblýskať vaše CV-čko, zozbierať odvahu konečne požiadať o zvýšenie platu, pripraviť sa na pohovor bez stresu a veľa ďalšieho.“ 🙂

Zdroj titulnej foto: Amy Hirschi (unsplash.com)

Zdroj foto: pixabay.com

Tagy

2 komentáre

Zanechaj nám svoj komentár