Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Vezmite deti do divadla. Tu je 6 dôvodov, v čom im to prospeje

Ísť s deťmi do divadla. Áno či nie? Počkať, kým vyrastú? A kedy je ten správny čas? Keď budú mať tri roky, päť či sedem rokov? Alebo až keď sa sami budú chcieť? Som zástancom toho, že ak chcem deti k niečomu viesť, musím ísť príkladom a dať im možnosť vyskúšať, zažiť. Týka sa to aj kultúry,  konkrétne divadla.

Učenie príkladom

S mojimi deťmi som začala chodiť najprv na malé bábkové predstavenia, resp. interaktívne divadielka, kde nás bolo možno 20-30 ľudí. Možno mali dva roky, keď boli prvýkrát. Zistili sme, že vydržia 20 minút, pol hodinu, stále viac. Ako rástli, zvyšovali sme úroveň aj dĺžku predstavení. Uplynulú nedeľu sme boli v Slovenskom národnom divadle na predstavení Ako sa Lomidrevo kráľom stal. Nádherné predstavenie! So starším synom som bola na tom už druhýkrát. Prvýkrát sme boli, keď mal asi 4 roky. Tento raz sme išli celá rodina. Pekne sme sa obliekli a spravili sme si z toho krásny kultúrny zážitok. Deti boli nadšené. V divadle ani nedýchali. A nielen oni, aj ostatné deti. Bola radosť hľadieť na tie zvedavé žiariace detské oči, ktoré sa čudovali, či oheň vychádzajúci spod kotla Loktibrady je skutočný alebo umelý, či drak mohol mať naozaj 12 hláv a ako dlho ešte museli byť herci v divadle, kým to všetko po sebe upratali (úsmev).

„Mami, môžeme ešte niekedy prísť? Bolo to super!ˇ“

Čo viac si môže rodič priať?

Samozrejme, uvedomujem si, že je to výhoda bývania v hlavnom meste, kde tých možností je neúrekom. Ale som presvedčená, že to stojí zato, aj keby som kvôli tomu mala cestovať hodinu autom. Je to zážitok, ktorý deťom inak nesprostredkujeme. Osobne si myslím, že ak im takto vhodne postupne budeme dávkovať kultúru, budú po nej prahnúť sami. Túžim po dni, keď moje deti povedia, že chcú lístky do divadla miesto Lega alebo Nerf pištolí (úsmev). Mladší syn už mal také obdobie. Boli sme trikrát na predstavení Princ Bajaja na Novej Scéne, tak veľmi sa mu to páčilo. Už to nehrajú, inak by sme tam boli zas.

Benefity divadelnej kultúry pre deti

Mnoho ľudí divadlo berie len ako zábavu a pôžitok, niečo pekné, pri čom vypnú, oddýchnu si. Na niekoľko hodín zabudnú na problémy. Návšteva kvalitných divadelných predstavení však môže neskutočne obohatiť život našich detí.

Lepší výkon v škole a podpora kreativity

Štúdie dokazujú, že deti, ktoré sa aktívne alebo pasívne venujú umeniu, dosahujú lepšie výsledky v škole. Neuroveda hovorí, že na dosiahnutie maximálneho potenciálu musia byť obe hemisféry mozgu dôsledne stimulované. Rovnako ako vedecké činnosti cvičia ľavý mozog, umenie cvičí pravý mozog.

Bez ohľadu na oblasť, o ktorú sa dieťa zaujíma, je kreatívne myslenie rozhodujúce pre jeho úspech. Sledovanie divadelných predstavení učí deti kreatívne myslieť a analyzovať témy úplne novým spôsobom.

Kultúrne ocenenie

Mnoho ľudí podvedome bojuje a akoby stráca schopnosť správať sa vhodne k ostatným, ktorí nie sú ako oni. Divadlo ponorí divákov do príbehov o ľuďoch (a stvoreniach) zo všetkých možných oblastí života. Prostredníctvom živého divadla získajú deti skutočný pohľad do zákulisia kultúr zo všetkých časových období a zo všetkých kútov sveta. Vstúpiť do kože niekoho iného a vidieť jeho uhol pohľadu dáva deťom úplne nový pocit empatie a uznania voči tým, ktorí sú od nich odlišní.

Prečítajte si rozhovor so Zuzkou Haverda o herectve a lízatkách

Zlepšená trpezlivosť

Moderné filmy a televízne programy sa spoliehajú na rýchle strihy a neustále sa meniace obrázky. Snažia sa o čo maximálne upútanie pozornosti. Dobré a kvalitné reálne divadlo je veľmi pútavé, no na oživenie svojich príbehov využíva relatívne statické kulisy a dlhé scény. Návšteva divadelných predstavení učí deti spomaliť, pokojne sedieť. Taktiež vedieť sa sústrediť hodinu alebo aj viac.

Budovanie morálneho kompasu

Od nás dospelých sa očakáva, že budeme verní svojim hodnotám a budeme nasledovať vlastný morálny kompas. Naše deti sa však ešte len učia, aké sú možnosti, skúšajú rôzne spôsoby, ako zvládnuť ťažké situácie. Divadelné predstavenia riešia ťažké problémy a demonštrujú zdanlivo nekonečné množstvo spôsobov, ako sa v nich orientovať. Vidieť, čo na javisku funguje a čo nie, dáva deťom bezpečný priestor na experimentovanie s vlastnými hodnotami. V konečnom dôsledku si vybudujú morálny základ, ktorý im bude slúžiť po celý život. Samozrejme, správny žitý príklad rodičov je základ.

Nové komunikačné zručnosti

Komunikácia je v dnešnom svete zručnosťou, ktorá robí mnohým značné problémy. Vo svete podnikania a biznisu je vysoko cenená. Či už naše dieťa bude lekárom alebo generálnym riaditeľom, je potrebné, aby vedelo komunikovať s ľuďmi. Nemenej dôležití je komunikácia vo vzťahu. Divadelné predstavenia učia jasnej komunikácii a demonštrujú problémy, ktoré môžu vyplynúť z nesprávnej komunikácie. Divadlo taktiež rozširuje slovnú zásobu detí a predstavuje im nové spôsoby komunikácie, ako je spev a tanec.

Prečítajte si článok o online divadielkach pre deti, ktoré zachraňovali mnohých rodičov

Väčšia predstavivosť

Predstavivosť je absolútne nevyhnutná pre prácu dieťaťa: myslenie, hranie, učenie a rozvoj. Divadlo je nepochybne jedným z najlepších možných miest na rozpútanie detskej fantázie. Pozeranie sa na komédie, drámy a muzikály podnecuje deti, aby si predstavili samých seba v úlohách postáv, aby si predstavovali možné pokračovania a predstavili si, akým smerom by sa teoreticky mohol aj ich život uberať. Pamätajte: každá jedna vec, ktorá bola kedy vynájdená, existovala najprv v predstavách niekoho.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár