Hľadáte tip na najlepší jablkový koláč? Inšpirujte sa týmito 5 receptami
K jeseni neodmysliteľne patrí vôňa jablkového koláča, ktorá dokáže nádherne pohladiť dušu a spríjemniť aj to najsychravejšie počasie. Receptov na najlepší jablkový koláč nájdeme mnoho. My sme pre vás vybrali päť tipov na koláče od slovenských mám a blogeriek. Nájdete si ten svoj obľúbený?
Babkin jablčník podľa @iva_tiskova
- 350 g hladkej špaldovej múky
- 150 g mandľovej múky
- 250 g studeného masla
- 120 g cukru (ja som použila kokosový cukor)
- 1 vajíčko
- 1 prášok do pečiva
- vanilkový cukor
- 2-3 PL mlieka
- plnka: cca. 8 stredných jabĺk, 1 ČL škorice, 1 vanilkový cukor
Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň polhodinku zachladiť v chladničke. Medzitým ošúpeme a postrúhame jablká, pridáme cukor s škoricu.
Cesto prekrojíme na dve polovice. Podľa toho, akú formu zvolíme, rozvaľkáme 1/2 cesta, vystelieme ním formu a trochu popicháme vidličkou. Navrstvíme jablká a prikryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta. Popicháme vidličkou.
Cesto pečieme pri 180°C, cca. 20-30 minút, pokým nezhnedne.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Jesenné muffiny s jablkami podľa @danaondrusova
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 100 g mandľovej múky
- 100 ml olivového oleja
- 130 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 2 banány
- 150 ml mlieka
- 1ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL perníkového korenia
- trochu citrónovej kôry
- 2-3 jablká
- nasekané orechy, hrozienka, brusnice
V miske vymiešame olivový olej, vajcia, cukor s 2 roztlačenými banánmi a mliekom. K tomu pridáme špaldovú a mandľovú múku, sódu bikarbónu, perníkové korenie, citrónovú kôru. Všetko spolu vymiešame a dáme do formičiek (ja som použila hliníkové formičky, ktoré som vymastila maslom a vysypala hrubou múkou).
Dve jablká som ošúpala a nakrájala na drobné kúsky, pridala som k nim nasekané orechy, hrozienka a brusnice, pridala som trochu nastrúhanej kôry a jemne poprášila perníkovým korením, zamiešala som a zmes som dala navrch každej muffiny. Dáme piecť na 200 stupňov Celzia, treba skúšať či sú upečené, ak je už zvrchu upečený a v strede ešte nie, treba znížiť teplotu a nechať dopiecť. Ovocie môžete meniť podľa sezóny.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Rýchly a fit jablkovo-orechový koláčik podľa @fit.and.rea
- 150 g hladkej špaldovej muky
- 100 ml mlieka
- 30 g xylitolu (alebo iné sladidlo, aké preferujete)
- 5 vajec
- 50 g vlašských orechov
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 40 g proteínu
- 300 g nakrájaných jabĺk
- škorica
- 5 g oleja
- čokoláda na poliatie
Jablká, orechy, mlieko a žĺtka spolu rozmixujeme. Primiešame múku, proteín, sladidlo, škoricu a olej. V osobitnej miske vyšľaháme bielka na sneh. Primiešame ho do cesta a na záver pridáme kypriaci prášok.
Pečieme vo forme 20×30 cm vystlanej papierom na pečenie pri 180 stupňoch Celzia približne 35-40 minút. Po vychladnutí polejeme čokoládou.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Šťavnatý jablkový koláč s posýpkou podľa @lapetit.sk
Cesto:
- 150g hladkej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 115 g masla
- štipka soli
- 1 PL studenej vody (nemusí byť)
Plnka:
- 1 kg jabĺk
- 125 g trstinového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 2 balenia škoricového cukru
- 50g hrozienok namočených v rume (môžete vynechať)
- 2 PL strúhanky
Posýpka:
- 80 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 100 g hladkej múky
- 1/2 ČL mletej škorice
Suroviny sú na koláč s priemerom cca 20 cm
Postup:
Múku preosejte, pridajte cukor, štipku soli a studené maslo nakrájané na kocky. Ručne začnite cesto miesiť, a ak je príliš tuhé, pridajte aj lyžicu studenej vody. Dobre spracujete do kompaktnej hmoty, zabaľte do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred.
Odležané cesto potom vyberte, nechajte 10 minút pri izbovej teplote a vyvaľkajte ho do tvaru formy. Pomocou valčeka ho preneste do formy a kraje uhlaďte. Dno popichajte vidličkou, a dajte piecť na slepo na 200 stupňov na 15 minút. Potom z cesta odstráňte papier na pečenie a dajte ešte raz piecť na 200 stupňov na ďalších 10 minút. Korpus potom vyberte a naplňte jablkami.
Zatiaľ čo sa pečiete korpus, ošúpte jablká a nakrájajte ich na tenké plátky. Zmiešajte so všetkými surovinami na plnku a natesno navrstvite na upečený korpus, kde ste na spodok dali ešte strúhanku. Tá pohltí šťavu z jabĺk a cesto tak zostane chrumkavé. Pokojne plnku pritlačte, a nevadí ak budú jablka v strede trochu vytŕčať. Pri pečení pustia šťavu a zmenšia sa.
Na posýpku zmiešajte všetky suroviny a bohato posypte povrch koláča. Takto pripravený koláč dajte piecť na 175 stupňov na približne 40-45 minút.
Koláč môžete podávať teplý s kopčekom zmrzliny alebo až keď úplne vychladne (vtedy sa bude lepšie krájať).
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Mamkin jablkový „hnecený“ podľa @ela_kridlova (Zo srdca do hrnca)
Cesto:
- 1/2 kg hladkej múky
- 250 g masla
- 1 celé vajce + 2 žĺtky
- 1 prášok do pečiva
- štipka bourbonskej vanilky
- 150 g práškového cukru
- 1 PL kyslej smotany
Náplň:
- 1,5 až 2 kg jabĺk
- 1 ČL škorice
- cukor na prisladenie jabĺk (podľa chuti)
- plech 30×40 cm vymastiť maslom a vysypať múkou
Uhnetieme cesto a necháme postáť 1/2 hodinu v chlade. Medzitým si očistíme a nastrúhame jablká. Vyžmýkame ich od prebytočnej šťavy, zmiešame so škoricou a dosladíme podľa chuti. Cesto rozdelíme na dve polovice, rozvaľkáme na veľkosť plechu a uložíme cesto-jablká-cesto. Zhora popicháme vidličkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 st. C dozlatista (20-30 minút).
Zobraziť tento príspevok na Instagrame