Začnite písať

PR ČLÁNKY

Pozrite si inšpirácie, ako si môžete sami vyprodukovať zdravé domáce vajíčka

Spoľahlivým, ale aj zábavným spôsobom, ako získať zdravé vajíčka je chovom vlastných sliepok. Chcete si vyprodukovať vlastné vajíčka? Alebo máte záujem o predaj organických vajíčok? Ak sa chcete venovať chovu sliepok je potrebné vziať do úvahy niekoľko vecí.

Výber sliepok

Mať sliepky nie je len tak. Aj sliepky, ako každé iné zviera potrebuje starostlivosť. Než si zaobstaráte prvé sliepočky, zvážte vašu situáciu. Prečo chcete chovať sliepky? Koľko času ste im schopný venovať? Niektoré sliepky nie sú náročné na starostlivosť. Ale ak s chovom iba začínate, rozhodnite sa pre jednoduché plemená ako leghornky, plymutky, hodvabničky alebo hybridné sliepky.

Kurín

Pri výbere kurína zohľadnite to, koľko kurčiat alebo sliepok máte v pláne chovať. Každá sliepka by mala mať minimálne 1m2 miesta na pohyb, prenocovanie a kladenie vajec. Kurníky si môžete vyrobiť aj sami. Ak však nie ste dostatočne zruční, zvoľte hotové zateplené kuríny pre 10 sliepok. Dbajte na to, aby neboli príliš malé ale ani zbytočne veľké, kvôli úniku tepla.

Pre sliepky je samozrejme ideálna suchá miestnosť. Podlahu kurína im vyplňte podstielkou zo slamy alebo sena. V zime ho môžete zatepliť. Sliepky neznášajú prievan. Kurín by mal mať dvere, aby ste ich mohli zavrieť, pred prípadným votrelcom – na čo určite nezabúdajte.

Keďže aj sliepky majú rady čistotu a poriadok, kurník bude potrebné pravidelne čistiť, podstielku vymieňať a aspoň jedenkrát za rok kurník dezinfikovať.

Kŕmenie a krmivo

Kŕmidla a napájačky sú neoddeliteľnou súčasťou každého chovu hydiny. Na kŕmenie sliepok budete potrebovať kŕmidlo, nádobu pomocou ktorej sa budú vtáky kŕmiť. Existujú aj krmítka so zásobníkom, kedy je sliepkam potrava k dispozícii, aj vo vašej neprítomnosti. Taktiež nezabudnite na napájadlo, aby sliepky nemali smäd.

Denná spotreba sliepky je asi 120 g krmiva. Aby ste sa uistili, že vaše sliepky budú produkovať vysoko kvalitné vajcia, mali by si kŕmiť kvalitným krmivom, vyváženou stravou s dobrým množstvom bielkovín. Okrem iného sliepky zbožňujú aj kuchynské zvyšky ako šupky od zeleniny, zrno, kukuricu, varené zemiaky či suché pečivo rozmočene vo vode.

Dostatočný pohyb

Aj sliepky potrebujú pohyb a slnečné svetlo. Ak chcete, aby sa sliepky cítili spokojne, doprajte im dostatočný výbeh a zelený trávnik. Ak máte obavy z líšok alebo iných dravcov, popremýšľajte o tom, či neumiestniť na záhradu aj psa, ktorý sliepky bude strážiť.

Tip: Koterec pre psa je dokonalým riešením, ako aj psíkovi na záhrade zabezpečiť útulne miesto pre stráženie sliepok.

Znáška vajec

Zdravá nosnica je schopná zniesť asi 200 vajec ročne. Do hniezda sa vkladajú falošné vajcia, aby si sliepka „myslela“, že je to jej hniezdo a kladie vajíčka tam. Sliepky začnú znášať po cca 18. týždni. Ak chcete zvýšiť znášky nosníc v zimných mesiacoch ich môžete stimulovať umelým predĺžením svetelného dňa.

Dôležité je, aby sliepky neboli stresované hlukom. Aj sliepky potrebujú pocit istoty a pokoja. Vajcia by ste mali zbierať minimálne jedenkrát denne.

vajíčka

Vedeli ste, že…

…chov sliepok, tak ako domáceho miláčika, je skvelý spôsob, ako učiť deti k zodpovednosti? Ráno vám môžu pomáhať zbierať vajíčka a kŕmiť sliepky. A celá skúsenosť s chovom a kladením vajec môže byt‘ pre ne veľmi poučná.

Užitočné sliepky

Nielen, že vám sliepky dodajú čerstvé a zdravé vajíčka, môžu byt‘ aj skvelými domácimi zvieratkami. Sliepky sú spoločenské tvory, oživia vašu záhradu a navyše vám môžu byt’ v záhrade dobrými pomocníkmi.

Vajcia sú jedným zo zdrojov bielkovín. To, ako chováte sliepky bude mať dopad na kvalitu a chuť vajec. Naše tipy vás môžu inšpirovať k tomu, ako zabezpečiť sliepkam pekný život, aby vám vyprodukovali čo najlepšie vajcia.

Zdroj foto: pixabay.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár