Začnite písať

PR ČLÁNKY

Lezenie – skvelá aktivita pre vaše deti

Deti radi skúmajú, hľadajú vzrušenie a predovšetkým sú zvedavé. Hľadáte aktivitu pre vaše deti, kde sa zabavia a posilnia sa nielen fyzicky, ale aj psychicky? Lezenie môže byť práve to, čo hľadáte. Tento druh športu ponúka však mnoho ďalších výhod. 

Deti majú hromadu energie a lezenie môže byť‘ skvelá príležitosť, ako ju môžu využiť, čo najlepšie. 

Šport je pre deti veľkým prínosom a lezenie nie je výnimkou. Šport znižuje náchylnosť k chorobám a zvyšuje zdatnosť a pohybovú vybavenosť. Lezením a pohybovými aktivitami je možné formovať vývoj detí, pestovať a rozvíjať ich pohybové zručnosti, ako aj upevňovať celkovú orientáciu v priestore. 

Lezenie a jeho výhody

1. Lezenie učí kriticky myslieť, riešiť problémy a rozvíja rozhodovacie schopnosti

Vyliezť na detskú lezeckú stenu je podobné ako skladanie skladačky. Každý krok vyžaduje neustály rozhodovací proces – kam ísť a ako sa tam najlepšie dostať. Naučiť sa riešiť problémy, myslieť sám za seba a robiť rozumné rozhodnutia – zručnosti, ktoré dnes bohužiaľ v procese výučby mnohokrát chýbajú.

Učenie sa z rozhodnutí, ktoré deti robia, im dodáva dôveru a podporuje ich sebaúctu.

2. Lezenie dodáva odvahu a schopnosť prekonať náročné situácie

Predstava, zavesenie na lanách, môže byť desivá aktivita, avšak pri lezení môže vaše dieťa priamo čeliť týmto a ďalším nástrahám a prekonávať vlastný strach. Prekonanie strachu je zručnosť, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou životného úspechu.

Tip: Lezecké schopnosti a zvládanie výšok môžu deti využiť aj v dospelosti. A to napríklad pri povolaniach ako letuška, pilot, či pri stavbe domu a zateplovaní strechy.

Či už je to strach z neznámeho, strach začať alebo strach zo zlyhania aj vás určite v detstve učili, ako byt‘ odvážnymi a smelými dokázať niečo v živote. Povzbudením vašich detí, aby opustili svoju komfortnú zónu a čelili svojmu strachu, posilnite ich charakter a statočnosť. Odvaha sa tak stane odmenou za riskovanie, prekonanie strachu a úspešne prekročenie bezpečnej zóny.

3. Lezenie je dobrodružný šport, ktorý sa dá naučiť s relatívne nízkym rizikom a v bezpečnom prostredí

Áno, lezenie má síce povesť extrémneho športu, to sa však skôr týka profesionálnych lezcov. Inak je lezenie skôr oddychový šport. Deti sa učia liezť lane, ktoré je zhora zaistené. Správne ukotvenie a istiace pomôcky tak minimalizujú spadnutie. Lyžovanie či skialpinizmus sú oveľa nebezpečnejšie športy ako lezenie. Deti sa ho teda deti môžu naučiť bez väčšieho rizika vážneho zranenia.

4. Lezenie je to cenovo dostupné

Lezenie je jedným zo športov, ktorý je možno pestovať za relatívne nízke náklady. Keď deťom zadovážite základné vybavenie, vydrží im roky. Na zakúpenie základnej výbavy nejde o neľudské ceny.

  • Sedací úväz môžete zohnať aj za 40 eur
  • Lano (závisí od dĺžky a typu) od 60 eur
  • Istiace pomôcky sa pohybujú od 10 eur a vyššie
  • Lezecká obuv (lezačky) začína pri 50 eurách

Tip: Oblečenie by malo zabezpečovať predovšetkým neobmedzenú voľnosť pohybu. Pre deti môžu byť vhodné horolezecké tričká.

V lezeckých halách je samozrejme možné si pomôcky za symbolickú cenu aj požičať.

5. Lezenie je super zábavné

Lezenie je pre deti samo o sebe väčšinou zábava. Lezecké tréningy im pomôžu rozvíjať pohybové schopnosti, nútia deti skúšať nové kroky a pohyby a zároveň sa zabavia. Pri lezení je možné vyskúšaj aj mnoho hier, ktoré sa postarajú o príjemné spestrenie tréningového programu. 

Lezecké krúžky

Obrázok od Bianca Werner z Pixabay

Deti je možné prihlásiť na lezecké krúžky, ktoré sú zamerané na lezenie formou cvikov, zábavy a hier. Skúsení inštruktori deťom počas tréningov venujú dostatočnú pozornosť, a to každému účastníkovi zvlášť, podľa jeho schopností. Nechýba ani rozcvička, strečing, silové a vytrvalostné doplnkové cviky.

Detská lezecká stena aj do bytu

Deťom je možné športovú aktivitu zabezpečiť aj doma, zakúpením detskej lezeckej steny. V detskej izbe môžete vytvoriť malú domácu telocvičňu, ktorá ponúka veľa zábavy aj na malom priestore. Lezecké steny nájdete v rôznorodých prevedeniach a niektoré sú vhodné dokonca už od 1 roka. Sú bezpečne, pohodlné a pri kúpe žinenky zabránite aj úrazu.

Lezecké výlety

Lezenie na horách a skalách je pre deti ešte veľmi náročné. No vyskúšať si rôzne umelé lezecké steny môžete aj na výletoch s deťmi.

Tip: Pre viac tipov na rôzne zaujímavé výlety sa inšpirujte turistickým sprievodcom na Slovensku

Lezenie deťom ponúka formu pohybu, vďaka ktorej si zlepšia a budujú kondíciu a koordináciu. Lezenie im taktiež môže pomôcť zlepšiť držanie tela a zmysel pre balans. Je vhodné pre deti už od útleho veku, no od svojich drobcov však neočakávajte ihneď perfektné lezecké výkony. Lezenie detí v útlom veku by malo byť skôr hrou ako tréningom. Umožnite deťom tento šport vyskúšať a možno si ho zamilujete aj vy.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár