Začnite písať

RECEPTY

Nadýchaný hrnčekový koláč z acidka. Oplatí sa vyskúšať

koláč

Poznáte ten pocit, keď vám babička upiekla ten najlepší koláč na svete? A aj to sklamanie, keď ste sa jej potom pýtali na recept a jej klasická odpoveď bola: „To robím tak od oka.“ 

Tento moment som zažila už niekoľkokrát. Tie najlepšie recepty takto časom upadajú zabudnutia, čo je veľká škoda. Navyše, každá kuchárka má svoj spôsob, ako si daný recept ozvláštni a tak je niekedy náročné pripraviť to isté jedlo len podľa receptu odkukaného z kuchárskej knihy.

Podobný prípad bol aj recept na koláč z kyslého mlieka. Prvý krát som ho ochutnala u manželovej starej mamy a bola to naozaj lahôdka. Myslím, že si jeho vláčnosť a jednoduchosť prípravy tiež zamilujete.

Acidofilné mlieko a jeho výhody pre zdravie

Fermentované alebo kyslomliečne výrobky podporujú tráviace procesy, udržujú optimálne pH v jednotlivých častiach tráviacej sústavy v rámci činnosti enzýmov a pomáhajú vytvárať prostredie nevhodné pre činnosť nežiaducich druhov mikroorganizmov.

„Každý z kyslomliečnych výrobkov má svoje nesporné výhody, no kmeň Lactobacillus acidophilus prítomný v acidofilnom mlieku je jedným z najzaujímavejších mikroorganizmov z hľadiska zdravej črevnej mikroflóry. Produkuje enzýmy a vitamíny skupiny B, zvyšuje stráviteľnosť bielkovín, sacharidov a tiež tukov,“ priblížil odborník na výživu a gastroenterológ Peter Minárik.

Na recept potrebujeme

  • 0,5 litra acidofilného mlieka
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 PL kakaa
  • 2 hrste hrozienok
  • redší džem na potretie
  • čokoládovú polevu

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame. Vznikne nám hustejšie cesto.
  2. Vylejeme ho na plech vyložený papierom na pečenie alebo potretý masťou a vysypaný múkou.
  3. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia približne 25-30 minút. Záleží od typu rúry. Ak si nie sme istí, či je koláč upečený, urobíme test so špajdľou, ktorú zapichneme na rôzne miesta. Ak na nej bude prilepené cesto, koláč treba ešte dopiecť.
  4. Po vychladnutí koláč potrieme tenkou vrstvou džemu a môžeme ho poliať čokoládovou polevou a dozdobiť kúskami vlašských orechov.

Môj tip: Do cesta na koláč nemusia ísť vajcia. Hoci som našla niekoľko receptov aj s použitím vajec. Ja osobne som do koláča použila jedno vajce na rozriedenie, pretože cesto sa mi zdalo až príliš hutné. Veľmi záleží aj od druhu múky, ktorý používate, preto sa môže stať, že pomery si budete musieť trochu upraviť. 

koláč

Zdroj foto: pixabay.com

Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár