Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Pozrite si inšpirácie a tipy ako vybrať deťom voľnočasové aktivity a krúžky

Viete ako vybrať deťom voľnočasové aktivity a vhodné krúžky tak, aby ich bavili a aby mali pre ne zmysel? Podľa čoho sa pri výbere krúžku orientovať? Koľko krúžkov pre dieťa zvoliť a ako často by sa malo dieťa venovať svojim záľubám?

Odborníci sa zhodujú, že v prvom rade záleží na záľubách dieťaťa. Je dôležité aby sa dieťa venovalo tomu, čo ho naozaj baví ale súčasne mu rozšíri obzory aj mimo školských predmetov.

Zábavné a kreatívne aktivity na doma

Výber krúžkov a voľnočasových aktivít pre deti sa však odvíja aj od rozpočtu. Krúžky v centrách bývajú často platené alebo sú k nim potrebné drahé pomôcky. Navyše, po celom dni odlúčenia chceme aj my stráviť čas s dieťaťom. Pozrime sa teda na nejaké aktivity, ktoré môžeme robiť s deťmi v pohodlí domova.

Puzzle ako možnosť učiť sa históriu

Skvelou možnosťou sú rôzne spoločenské hry alebo puzzle. Skladanie puzzle je zábava pre malých aj veľkých bez ohľadu na vek. Navyše sa s pomocou puzzle môžu deti naučiť aj čo to o histórii a iných zaujímavostiach.

Tip: Naučte deti o historických pamiatkach s pomocou 3d puzzle historických pamiatok

Súčasne skladanie puzzle pôsobí veľmi pozitívne na mozog a rozvíja detskú fantáziu. Pri skladaní sa uvoľňujú hormóny šťastia pri každom úspešne nájdenom dieliku a my si môžeme užívať kvalitne strávený čas s našimi ratolesťami.

Tip: Poznáte výhody skladania puzzle pre deti a ako vyberať puzzle podľa veku?

Spoločenské hry – od klasiky na, ktorú stačí papier a pero po najnovšie vychytávky

Pri spoločenských hrách máme naozaj široké možnosti výberu. Môžeme siahnuť po overených klasikách ako pexeso a človeče nehnevaj sa, alebo môžeme otestovať naše vedomosti s hrami ako otázky a odpovede či meno, mesto, zviera vec.

Rôzne spoločenské hry sa deti môžu hrať nielen s nami ale aj so súrodencami alebo s kamarátmi.

Výroba tričiek – kreatívna zábava pre celú rodinu

Ďalšou nielen zábavnou a originálnou činnosťou podporujúcu kreativitu je vytváranie tričiek s vlastnou potlačou a to z pohodlia domova. Vytvorenie tričiek pre celú rodinu s jednotným motívom vzbudí tímového ducha a ohúri na každom spoločnom výlete.

Výroba vlastnej potlače podnecuje ku kreativite a ideálne vystihne váš vkus.

Záhradníčime s deťmi

Ak žijete v dome so záhradou, nepochybne tam radi trávite čas. Mať peknú záhradu nie je len tak a vyžaduje to čas a trpezlivosť. Nikdy nie je príliš skoro začať v deťoch pestovať lásku k prírode a záhrade. V záhrade sa deti veľa naučia o rastlinách, sadení a dokonca aj o chrobákoch a drobných živočíchoch.

Sadenie a pestovanie si môžete s deťmi užiť aj keď nemáte doma záhradu a realizovať sa môžete na balkóne alebo priamo v byte. Skvelým tipom pre takéto pestovanie je hydropónia a hydroponický systém pestovania, ktore sa zameriava na pestovanie mimo zeminy.

Tip: Spoznajte indoor pestovanie s pomocou hydroponického systému

Domáce práce a zútulnenie domova

Jednoznačne je dôležité, aby sme s deťmi trávili čas a venovali sa im. To môže byť niekedy ťažké skĺbiť s množstvom povinností, ktoré máme v práci aj doma.

Je dobré, aby sa deti učili chodu domácnosti už od útleho veku, preto ich môžeme zapojiť aj pri domácich prácach. Deti si musia vedieť upratať nielen svoje hračky ale aj ďalšie činnosti, ktoré patria k bežným domácim úkonom.

V nižšom veku je vhodné začať napríklad s utieraním prachu. Staršie deti môžu pomôcť umývať a utierať riad alebo vysávať.

Pri domácich prácach je dôležité myslieť aj na zútulňovanie domova a udržovať domáce prostredie v príjemnom a kreatívnom duchu. Na jeseň je dobré vyzdobiť si domácnosť jesennými dekoráciami. Detské obrázky môžu dať domovu nádych útulnosti. Na jeseň sa môžeme zamerať na obrázky a dekorácie v jesenných farbách ako je oranžová, žltá alebo červená. Na jar zase uprednostníme bielu alebo ružovú. Fantázií sa samozrejme medze nekladú. Ďalšie tipy na zútulnenie nášho bývania nájdeme tu.

Hračky do záhrady

Okrem sedavých aktivít ako puzzle, by mali deti mať aj dostatok pohybu. Telesná výchova v škole zvyčajne nie je dostatočná.

Pre deti populárna a veľmi zábavná je trampolína. Je dôležitý výber vhodnej trampolíny, pretože na výber je množstvo tvarov a veľkostí. Na trampolíne sa deti nielen vybláznia ale skoky na trampolíne majú pozitívny vplyv na vývoj ich motorických schopností a koordináciu tela. Neodmysliteľnou súčasťou je ochranná sieť, na ktorú nesmieme zabúdať, aby nedošlo k neželanému zraneniu.

Ďalším typom ako zabaviť deti na záhrade sú šliapacie motokáry. Šliapacie motokáry taktiež pomáhajú rozvíjať koordináciu a schopnosti robiť viac vecí súčasne. Najdôležitejšie však je, že deti si jazdu úprimne užívajú a zároveň sa venujú zdravému pohybu na čerstvom vzduchu. Čo nemusí byť pre dnešné deti až takou samozrejmosťou.

V prípade, že deti s takýmto šliapadlom vezmeme na ulicu alebo dopravné ihrisko, je dobré myslieť v prvom rade na bezpečnosť. Pri zhoršenej viditeľnosti (nielen podvečer) nám dieťa môže zmiznúť z dohľadu alebo vybehnúť na cestu, preto je dobré si na výlet mimo záhrady zadovážiť detskú reflexnú vestu.

Pre milovníkov zvierat

Je dôležité v deťoch pestovať aj lásku k nemým tváram. Zvieratá deti upokojujú a rozvíjajú emocionálnu inteligenciu. Možnosťami, ako prísť so zvieratami do kontaktu je návšteva útulku alebo stajní.

Útulky veľmi uvítajú pomoc s venčením, treba však dbať na to, aby deti boli pri zvieratkách disciplinované a vedeli sa k nim vhodne správať.

Deti veľmi obľubujú aj jazdu na koni. Zo začiatku je lepšie navštíviť stajne, v ktorých profesionáli poradia ako na to a naučia základy jazdectva aj starostlivosti o kone – pre lepšie zblíženie s koníkmi môžu deti najprv začať s výpomocou v stajni pre kone, vyskúšať si čistenie, upratovanie a pod.. Neskôr, keď dieťa ovláda správnu starostlivosť a vzťah ku koňom, až potom môže byť vhodné začať na koníkovi aj reálne a pravidelne jazdiť.

Šport

Photo by Lukas on Pexels

Jednoznačne obľúbenou voľbou sú klasické športové krúžky v škole alebo voľnočasových centrách. Telesná výchova zväčša nestačí a tak je dobré budovať v deťoch vzťah k športu už od mala. Špeciálne v tejto covidovej dobe, kedy deťom chýba pohyb viac ako kedykoľvek predtým.

Tímové športy

Klasikou sú športy ako hokej, futbal, basketbal, hádzaná, florbal atď. Tímové športy v deťoch povzbudzujú tímového ducha a učia ich ako fungovať a spolupracovať v kolektíve. Pokiaľ dieťa nezapadá v kolektíve v škole, tímový šport môže byť to správne riešenie, ako si nájsť kamarátov mimo školy a byť súčasťou tímu. Byť súčasťou tímu tiež zvyšuje motiváciu športovať.

Individuálne športy

Medzi individuálne športy zaraďujeme korčuľovanie, gymnastiku, beh, tenis, šerm a mnohé iné. Okrem toho sem patria aj rôzne bojové a sebaobranné športy. Bojové umenia a sebaobranné športy sú veľmi vhodné už od nízkeho veku. Vytvárajú vzťah k disciplíne a môžu byť prínosom aj v rizikových situáciách. Navyše pomáhajú zlepšovať celkovú koordináciu tela, prepájať myseľ, telo a môžu zlepšovať a harmonizovať celkovo osobnosť dieťaťa – učiť ho spracovávať rôzne emócie (výhra, prehra, tlak..) či dosahovať svoje ciele.

Športové aktivity pomáhajú odbúrať prebytočnú energiu, ale je dôležité pri výbere nezabúdať na to, čo dieťa preferuje a čo ho baví. Nemá zmysel dieťa tlačiť do niečoho, po čom v skutočnosti túžime my sami. Dieťa by sa malo na krúžok tešiť a chodiť tam s radosťou.

Jazykové krúžky

Je faktom, že mozog sa nové jazyky učí s najmenšou námahou do 8 rokov života, preto je dobré predstaviť nové jazyky deťom, čo najskôr. Učenie sa aj viac jazykov naraz nemusí byť pre dieťa v nízkom veku taká záťaž, preto môže byť vhodné túto výhodu využiť. Najčastejšie sa pri jazykoch pretláča angličtina ale ani iné jazyky nie sú na škodu – čoraz praktickejšie využiteľná je okrem nemčiny aj ruština.

Výtvarné, hudobné, tanečné krúžky

Photo by Sigmund on Unsplash

V prípade, že deti prejavujú hudobný alebo výtvarný talent, je dôležité pomôcť im rozvíjať sa v tomto smere. Bez ohľadu na to, ako veľmi sú talentované, je dôležité s nadaním pracovať a rozvíjať ho.

Výtvarné krúžky

Väčšina deti od mala obľubuje kreslenie, maľovanie či vyfarbovanie omaľovánok. Výtvarné krúžky pomáhajú rozvíjať elementárne výtvarné schopnosti dieťaťa, prebúdzať ich estetické cítenie a vytvárať pozitívny vzťah k umeniu. Umenie tiež výrazne povzbudzuje nezávislé myslenie. Okrem klasických krúžkov maľovania sa môžeme zamerať aj na iné možnosti tvorby ako napríklad sochárstvo.

Hudobné krúžky

Pre deti s hudobným sluchom môže byť skvelou voľbou spievanie v zbore – samozrejme ak majú aj vzťah k spevu. Ako pri tímových športoch aj v zbore môže dieťa nájsť skvelých kamarátov a kolektív s rovnakými záľubami. Okrem spievania je vhodná aj hra na hudobnom nástroji. Podľa expertov je pri manipulácii s nástrojom pravidelne precvičovaná jemná motorika dieťaťa, ako aj jeho koncentrácia.

Tanečné krúžky

Umelecké nadanie sa dá vyjadriť nie len spevom alebo kreslením, ale aj pohybom. Tanec nielen zlepšuje koordináciu a pohyb v priestore, ale je aj neodmysliteľnou súčasťou života. Či už sa jedná o spoločenské alebo moderné tance, aj na tanečných krúžkoch dieťa nájde nových kamarátov s rovnakou záľubou k pohybu.

Zhrnutie:

Výber vhodných krúžkov a voľnočasových aktivít pre deti nie je jednoduchá záležitosť, a preto je dôležité sa o tom rozprávať predovšetkým s deťmi. Netreba zabúdať, že deti potrebujú čas aj na to aby sa nudili.

Jednoznačne nie je vhodné, aby deti chodili na krúžky od pondelka do piatku. Je dôležité, aby mali čas aj samé pre seba, či už to zahŕňa hranie s legom alebo čítanie si. Ďalšie rady a tipy ako vybrať vhodné krúžky môžete nájsť tu.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár