Recept na pečený karfiol na indický spôsob bez obaľovania
Karfiol je veľmi variabilná zelenina, hoci väčšina z nás ju najčastejšie konzumuje v podobe vyprážaných ružičiek v trojobale. Ak máte radi aj trochu exotickejšie chute, vyskúšajte si pripraviť zapečený karfiol s chuťou Indie.
Indická kuchyňa
Väčšiu časť populácie Indie tvoria hinduisti, ktorí sú striktní vegetariáni. Základné jedlo tvorí ryža zo zeleninou, či strukovinou. Strava je tepelne upravená, ale malú časť tvorí i surové ovocie a zelenina. Tým že India je veľká, v každej oblasti je rôzna gastronómia, záleží na klimatických podmienkach a dopestovaných potravinách.
Indické jedlá sú vždy plné farieb a vôní rôznych korenín. Rovnako aj pri stolovaní býva stôl vyzdobený pestrofarebnými obrúskami a jedlá sa podávajú vo viacerých miskách. Veľmi obľúbenými surovinami sú najmä ryža a rôzne druhy strukovín, ktoré sa pripravujú na množstvo spôsobov.
Dnes vám prinášame inšpiráciu na zapečený karfiol od nutričnej poradkyne Janky Guráňovej zo Zdravo s Jankou.
Potrebujeme:
- 1 hlávku karfiolu
- 1 konzervu sterilizovanej fazule (alebo môžete použiť aj cícer)
- 1 PL horčice
- 1 PL olivový olej
- trošku mletej rasce, soľ, korenie
- 1/2 šálky mandlí
- 1 ČL mletej kurkumy
- 2 ČL karí korenia
- 3 cm čerstvého zázvoru (alebo 1 ČL sušeného zázvoru)
- 1 citrón
- 1 PL jablkového alebo mangového pyré
- 200 g bieleho jogurtu
- 4 chlebové placky (alebo iné pečivo alebo opečené zemiaky ako príloha)
Príprava
- Karfiol rozkrájame na ružice a necháme variť v osolenej vode 6-8 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov Celzia.
- Mandle rozomelieme v mixéri, ale len krátko, aby sa z nich nevytvorila pasta. Do horčice pridáme olivový olej, trochu soli, korenia a mletej rasce. Premiešame.
- Ružičky karfiolu scedíme a dáme do pekáča. Prilejeme horčicovú zmes a 1/2 mletých mandlí a dobre premiešame. Dáme piecť do rúry na cc. 20 minút.
- Pripravíme si jogurtový dip. Kurkumu a karí korenie necháme trochu zohriať na panvici na jemnom plameni, kým nezačnú pekne voňať. Ak používame práškový zázvor, môžeme pridať aj ten. Ak máte čerstvý zázvor, tak ho očistite a pridajte do mixéra spolu s trochou jogurtu a vymixujte do hladka. Odšťavíme si šťavu z citróna.
- Do jogurtu pridáme zohriate koreniny, jablkové (alebo mangové) pyré, šťavu z 1 citróna a zamiešame. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
- Približne v strede pečenia pridáme ku karfiolu fazuľu (alebo cícer), premiešame a necháme zapiecť ešte približne 10 minút.
- Jogurtový dip vylejeme do taniera, na vrch položíme karfiol so strukovinou a môžeme dozdobiť chilli papričkami a lístkami koriandra alebo petržlenu. Podávame s chlebovými plackami alebo prílohou podľa výberu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.