Šťavnatý čokoládový koláč s tvarohom a malinami
Nech už máme akúkoľvek náladu, kúsok čokolády padne vždy dobre. Vyskúšajte si preto s nami pripraviť lahodný čokoládový dezert od akčnej mamy a blogerky Martinky Gromovej alias Gromovci v kuchyni.
Martina Gromová je akčná mama, ktorá sa popri piatich deťoch stíha venovať aj dvom profilom na sociálnych sieťach. Odkiaľ čerpá toľko energie sa dočítate aj v rozhovore s Maťkou. Ako sama tvrdí, koláčik je naozaj jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Určite ním potešíte nielen rodinu, ale aj návštevu, či susedu, ktorá sa zastaví na kávu.
Na recept potrebujeme
CESTO:
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1a 1/2 hrnčeka acidofilného mlieka
- 150 ml šľahačkovej smotany
- 1/2 hrnčeka oleja
- 4 vajcia
- 2 balenia vanilkového cukru
- 2,5 ČL sódy bikarbóny
- 5 PL kakaa
POLEVA:
- 200 g čokoláda na varenie
- 200 ml šľahačkovej smotany
Na korpus:
- malinový džem 1 pohár
- 1 osladené espresso (150 ml)
KRÉM:
- 2 vaničky jemného roztierateľného tvarohu (500g)
- 100 g práškového cukru
- 2 rastlinné šľahačky v prášku
- 300 ml mlieka
- 250 ml šľahačkovej smotany (min.33%)
- 1 želatinový stužovač v prášku (za studena)
NA OZDOBENIE:
- 1-2 PL kakaa (cez sitko)
- lyofilizované maliny
Postup
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a štipkou soli. Pridáme vanilkovým cukor, olej a nakoniec acidko so smotanou.
- V miske si zvlášť zmiešame múku, sódu bikarbónu a kakao. Suchú zmes postupne vmiešame do vajíčkovej zmesi. Veľký plech vytrieme olejom a vysypeme hrubou múkou, alebo vyložíme papierom na pečenie.
- Cesto rovnomerne nalejeme a pečieme v rúre na 170°C cca 35-40 minút.
- Po upečení koláč polejeme kávou a natrieme džemom a necháme vychladnúť.
- Zatiaľ si pripravíme krém. Tvarohy vyšľaháme s cukrom. Zvlášť vyšľaháme rastlinné šľahačky.
Šľahačkovú smotanu rýchlo vymiešame so želatinovým stužovačom a zašľaháme do tvarohov. Nakoniec jemne vmiešame vyšľaháme rastlinnú šľahačku. - Opatrne nanesieme na vychladnutý koláč. Dáme do chladničky stuhnúť.
- Medzitým v horúcej šľahačkovej smotane rozpustíme čokoládu. Opatrne nalejeme na vychladnutý koláč. Kakao dáme do jemného sitka a poprášime celý povrch zákusku. Bude mať pekný zamatový vzhľad.
- Hotový zákusok nakrájame na kocky a dozdobíme lyofilizovanými malinami.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.