Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Tipy na výlety do prírody počas jesenných prázdnin

výlety

Na záver októbra sa už tradične tešia všetci školáci, ktorí si užívajú prvé prázdniny v školskom roku. Mnohé turistické chodníky a lokality ukrývajú lákadla aj pre tých najmenších, stačí ich len objaviť. Pár tipov na výlety pripravila organizácia SLOVAKIA TRAVEL.

,,Takmer všade na Slovensku máme lokality, kde sa dá vybrať do túru alebo prechádzku.. Často nevieme, aké pekné a zaujímavé miesta sa nachádzajú v našom bezprostrednom okolí. Sú to turistické chodníky, rozhľadne, vodopády, ktoré môžu byť lákadlom na výlet pre celú rodinu,“ dodáva Václav Mika, generálny riaditeľ SLOVAKIA TRAVEL.

Náučné chodníky môžu byť aj zábavné

Na turistiku s deťmi sa treba pripraviť a hlavne výlet naplánovať tak, aby v sebe niesol nádych dobrodružstva a aby pre ne bol primerane náročný. Obľúbeným miestom pre rodiny je Chodník korunami stromov v Bachledovej doline na hrebeni Spišskej Magury, kde na najmenších čakajú rôzne zábavné zástavky.

Dračia cesta na Chopok s Dráčikom Demiánom v Jasnej ponúka hľadanie pokladov a hru pre celú rodinu. Na juhovýchode v Slovenskom krase máme tip v podobe príjemného chodníka Zádielskou dolinou – Zádielskou tiesňavou, ktorá sa pýši pozoruhodnými bralami, kolmými stenami a skalnými útesmi. Z kamenných útvarov v kaňone zaujme tvarom hlavne 105 metrov vysoká Cukrová homoľa, ktorá bola vymodelovaná erozívnou činnosťou vody. V blízkosti Smoleníc pri zámku pri Trnave je skvelým a nie príliš známym miestom na turistiku dolina Hlboče, na konci chodníka sa ukrýva občasný vodopád, rarita Malých Karpát.

Pokiaľ však vaše ratolesti dajú turistike stopku, netreba sa vzdať, možno ich zaujme vodný kolový mlyn so skanzenom v Jelke pri Galante, alebo nedávno otvorená rozhľadňa Hrebienok v Holíči, kde nájdete aj veterný mlyn. A klasikou, ktorá nesklame, sú samozrejme zoologické záhrady, v bratislavskej koncom októbra chystajú komentované kŕmenie antilop, gibonov, či makakov, v Bojniciach sa môžete pozrieť aj do nového pavilónu slonov. Na deti sa tešia aj v ZOO Košice a v ZOO v Spišskej Novej Vsi.

Ilustračné foto: Sandra Setamaa (unsplash.com)

Ako u detí podnietiť lásku k horám a turistike? Tu sú tipy akčnej mamy Kristíny

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár