Začnite písať

PR ČLÁNKY

Viete ako vybrať pre deti bezpečné a zdravotne nezávadné hračky a na čo dbať pri výbere?

Ako rodič, nám určite dáte za pravdu, že bezpečnosť detí je prioritou. A to sa týka aj hračiek. Keďže hra je dôležitá po mentálnej, sociálnej aj fyzickej stránke, hračky by mali byt‘ zábavné, bezpečné a primerané veku dieťaťa.

Dnes už je na výber nespočetné množstvo hračiek a žiaľ sú medzi nimi aj také, ktoré môžu potenciálne ohroziť zdravie dieťaťa. Niektoré hračky vyrábané v zahraničí dokonca ani nespĺňajú kritériá kvality, bezpečnosti alebo hygieny. Preto je také dôležité vedieť, ako pre dieťa vyberať bezpečné hračky.

Aké kritériá by mali hračky spĺňať?

Materiál

Hračky by spravidla mali byt‘ zo silných a kvalitných materiálov, ktoré by sa mali dať ľahko čistiť a dezinfikovať. Uprednostňujte hračky z prírodných materiálov, ako je bavlna, bambus či drevo. Ekologické materiály sú zdravotne nezávadné a majú aj dlhú životnosť.

Naopak, vyhnúť by ste sa mali kúpe hračiek z plyšu a kožušiny, v ktorých sa môžu zhromažďovať baktérie a prach. Aj hračky z PVC a iných plastov môžu byť hrozbou pre zdravie detí aj pre celú rodinu. PVC plasty môžu po čase do ovzdušia uvoľňovať rôzne toxické látky a navyše môžu obsahovať ťažké kovy.

Bez toxických látok

Bezpečne hračky by nemali obsahovať žiadne toxické látky ako napríklad PVC, bisfenol, ftaláty, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť hormonálny vývoj dieťaťa. To či hračky obsahujú nebezpečné chemikálie môžete zistiť aj čuchom. Hračky, ktoré páchnu, určite deťom nedávajte.

Tip: Pri kúpe hračiek sa môžete riadiť a pomôcť si jednoducho – zamerajte sa na hračky, ktoré sú označené označením certifikátom CE. CE certifikát totiž znamená, že výrobca hračiek ním potvrdzuje, že hračka spĺňa všetky bezpečnostné normy EÚ, ktoré patria k tým najprísnejším na svete.

Kvalita

Hračky by ste mali kupovať v dôveryhodných obchodoch a overených internetových predajcov, ktorí dbajú o kvalitu hračiek. Nečestní obchodníci môžu zanedbávať zdravotné a bezpečnostné požiadavky, alebo môžu predávať falšované hračky. Hračky z internetu alebo tie, ktoré deti dostali darom vždy skontrolujte.

Tvary

Hrany hračiek by mali byt‘ oblé a bez akýchkoľvek vyčnievajúcich častí, ktoré by mohli deti poraniť.

Zvuk a efekty

Niektoré hračky pre deti môžu vytvárať hluk na úrovni, ktorá by mohla poškodiť sluch dieťaťa. Medzi tieto typy hračiek patria pištole, hudobné hračky, hracie telefóny, rohy a dokonca aj pískavé gumové hračky. Akýkoľvek zvuk, ktorý hračka vydáva, nesmie dráždiť sluch a vydesiť dieťa, pretože príliš hlasné a chaotické zvuky môžu nepriaznivo pôsobiť na psychiku dieťaťa. Pri zvukových efektoch platí, že menej je viac.

Hračka by mala zodpovedať veku dieťaťa

Pri výbere hračiek sa uistite, že hračky sú primerané veku dieťaťa a na obale by mali mať jasne napísané vekové skupiny, pre ktoré sú určené.

Tip: Deťom do 3 rokov by ste nemali dávať hračky určené pre staršie deti.

Výber hračky podľa veku

Vyberte hračky tak, aby zodpovedali veku, schopnostiam ako aj záujmom dieťaťa.

6-12 mesiacov

Vhodné hračky: stolček so zvieratkami, drevené zvieratká z farmy, koberček s autodráhou, penové puzzle.

12- 18 mesiacov

V tomto veku sa u detí rozvíja motorika a deti dokážu manipulovať s jednoduchými predmetmi. Na podporu motoriky sa hodia rôzne jednoduché skladačky, puzzle a hry na rozpoznávanie tvarov.

2-3 roky

Pre deti vo veku do 3 rokov môžete opäť vyberať rôzne didaktické hračky, manipulačné hračky, ako napríklad drevené kocky, pyramídy, geometrické tvary, mozaiky, puzzle.

4-5 rokov

V predškolskom veku sa deti radi hrajú na detské povolanie, začínajú rozumieť sociálnym situáciám ako aj pravidlám. Deti rady používajú na hranie kocky, stavebnice, 3D puzzle, vláčiky, spoločenské a logické hry, karty.

6-8 rokov

Pri školskom veku je vhodné inšpirovať sa tým, čo deti baví a, ako ich motivovať, podporovať ich chuť k maľovaniu, spievaniu či iným kreatívnym činnostiam. Matematické a logické hry, skúmanie a experimentovanie, kúzelnícke sady či maliarsky set sú pravdepodobne najvhodnejšie.

11 a viac rokov

Pre staršie deti sú hračky pre malé deti nevhodné. Pri výbere hračiek záleží na tom či ide o dievčatko alebo chlapca a taktiež od ich záľub.

Rady na záver

  • Pri výbere hračiek si prezrite ponuky overených značiek a obchodov, kde všetky výrobky podliehajú povinnej certifikácii a prísnej kontrole kvality.
  • Predtým, ako dáte dieťaťu hračku, pozorne ju skontrolujte.
  • Prečítajte si všetky upozornenia a návod na použitie.
  • Vyberajte hračky, ktoré zodpovedajú vekovej kategórii, schopnostiam a zručnostiam dieťaťa.
  • Deťom mladším ako 3 roky nekupujte hračky, ktoré obsahujú malé časti.
  • Počas hry nenechávajte malé deti dozoru.
  • Poškodené hračky ihneď odstráňte.
  • V záujme predchádzania akýmkoľvek zraneniam, naučte deti odkladať si svoje hračky.

Bezpečné hračky môžu deťom pomôcť rozvíjať predstavivosť a koordináciu. Nevhodné môžu naopak spôsobiť viac škody ako úžitku. Napriek tomu, že veľa výrobcov hračiek dodržiava bezpečnostné pokyny pre svoje výrobky, niektorí nie. Dúfame, že s našimi tipmi nájdete hračky, ktoré budú jednak bezpečné a zároveň budú vaše deti baviť.

Autor: Dominika Blchová

Zdroj foto: pixabay.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár