Začnite písať

ZDRAVIE

Zuzana Chromá: Učím sa ako byť prítomná tu a teraz

zuzana chromá

Volám sa Zuzana. Som psychologička a koučka. Po škole som pracovala v poradni. Po čase som cítila, že potrebujem zmenu a odišla som do zahraničia. Tam som si urobila výcvik v koučovaní. Po návrate na Slovensko som sa plánovala pustiť do podnikania ako kouč. Ale človek mieni, život mení… otehotnela som a moje plány podnikať museli počkať.

A vlastne mi to ani tak nevadilo, pretože som mala výhovorku, prečo nie teraz… určite to poznáte 🙂 Trvalo mi roky uvedomiť si, že je to naozaj to, čo chcem robiť. Koučing je pre mňa skvelá kombinácia psychológie (v zmysle základných prístupov a práce s ľuďmi)  a zamerania sa na budúcnosť, schopnosti a zručnosti klienta.

Rada by som sa vám prihovorila mojimi myšlienkami a dúfam, že s vami možno zarezonujú. 🙂

Učím sa byť prítomná tu a teraz

Posledné dva dni sa zaoberám cvičeniami na dýchanie a ticho. V hlave si preberám témy akceptácie situácie, ako nechať veci ísť svojou cestou, nezasahovať a je to pre mňa nie že vyslovene ťažké, ale neprirodzené. Učím sa byť prítomná tu a teraz, lebo väčšinou som mysľou v budúcnosti. Toto treba spraviť, tam ideme, takto to musím zorganizovať, aby som potom mala čas na tamto. A dokola. Toto je môj deň, mysľou vpred.
S dcérou sa mi to darí častejšie, keď si čítame knižku (ale musím mať už všetko spravené), keď sme vonku na ihrisku, tam sa mi to darí najčastejšie. Aj preto s ňou rada chodím von, lebo viem, že si oddýchnem…od myšlienok.
Nebyť jej, asi by som to ani neriešila, ale vďaka tomu som si uvedomila, aké to je pre mňa prínosné, aspoň na pár minút denne. A tak som vďaka školeniu zameranému na Mindfulness (Bdelá pozornosť) a koučing , ktoré práve absolvujem, začala praktizovať aj dýchacie cvičenie.
Sadnem si na gauč do pohodlnej polohy, nastavím si čas na 5 min a zavriem oči. Sústredím sa na nádych, podržanie a výdych. Dookola. Myšlienky, ktoré prichádzajú sa snažím nechať ísť ďalej, poletovať, nevenovať im pozornosť. Nie vždy sa to podarí, ale preto je tam to podržanie dychu, aby som sa ukotvila v prítomnosti. No čo vám poviem. Zistila som, že je to náročné cvičenie a že v hlave mám stále plno rečí. Ale cvičím sa.

Mám tu niekoho, kto pravidelne medituje alebo sa venuje cvičeniam bdelej pozornosti? Ako vám to ide?

Zdroj foto: archív Z.CH.

Tagy
Zuzana Chromá

Rozvojový kouč - rozvoj osobnosti, sebapoznanie, sebavedomie, sebaláska, sebaprijatie Popôrodná poradkyňa Workshopy pre vaše firmy Business kouč vo výcviku

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár