Začnite písať

RODIČOVSTVO

Sviečku za nenarodené deti je možné zapáliť aj virtuálne

Hlavnou myšlienkou kampane Sviečka za nenarodené deti je spojiť Pamiatku zosnulých 2. novembra so spomienkou na nenarodené deti, ktoré zomreli pri potrate.

Sviečku za nenarodené deti je tento rok možné zapáliť aj virtuálne. Andrea Žiaková z Fóra života pre TASR uviedla, že sviečku bude možné zapáliť aj na cintorínoch, v oknách domovov či pri pamätníkoch venovaných spomienke týmto deťom.

Deti, ktoré sa nemohli narodiť

Virtuálnu sviečku môže verejnosť zapáliť na stránke www.sviecka.forumzivota.sk alebo 2. novembra v oknách svojich domovov. Hlavnou myšlienkou kampane občianskeho združenia Fórum života je spomienka na všetky deti, ktoré sa z rôznych dôvodov nemohli narodiť, ale aj na mamy, otcov a súrodencov, ktorých táto strata zasiahla. 

„Sviečka za nenarodené deti vrcholí 2. novembra a v priebehu celého týždňa bude k dispozícii v kostoloch a dohodnutých prevádzkach. Práve 2. novembra chystáme aj novinku,“ povedala Žiaková. Ako ďalej priblížila, ide o online akciu, pri ktorej budú reálne zapaľované sviečky dobrovoľníkmi v kostole podľa toho, ako sa budú postupne online zapaľovať virtuálne sviečky na webovej stránke. Akcia sa uskutoční od 19.00 do 22.00 h.

Prečítajte si aj: Smútili sme za tým, čo sme ešte nemali

Symbol sviece

Hlavnou myšlienkou kampane Sviečka za nenarodené deti je spojiť Pamiatku zosnulých 2. novembra so spomienkou na nenarodené deti, ktoré zomreli pri potrate. Momentom, ktorý spája duchovný rozmer kampane s praktickým, je symbolická sviečka. Na pamiatku nenarodených detí môžu ľudia sviečku umiestniť a zapáliť 2. novembra v oknách domovov, ale aj pri pamätníkoch, ktoré sú venované nenarodeným deťom. Kampaň sa organizuje od roku 2003 po celom Slovensku prostredníctvom regionálnych koordinátorov a dobrovoľníkov.

Kerze für ungeborene Kinder

Kampaň inšprovala prof. Tománka, ktorý kampaň s rovnomenným názvom Kerze für ungeborene Kinder rozbehol aj v Rakúsku. Podarilo sa mu ju dostať až na nemecké a švajčiarske hranice. Na rozdiel od Slovenska, sa táto kampaň konala v máji pri príležitosti Dňa matiek. Celú akciu zabezpečoval Prof. PaedDr. PhDr. ThDr. Pavol Tománek, PhD., MBA, MHA, ktorý sa do toho pustil s podporou vlastnej rodiny. Podľa jeho slov, kardinál Schönborn mu povedal, že je to zázračné a až nepredstaviteľné, čo dokázal za podpory svojej rodiny, priateľov, ktorí ho finančne a modlitbami podporovali a že je to výnimočné, že celý manažment stál na jednom človeku a jeho rodine. O to viac je to obdivuhodné, že to nie je zárobková činnosť, a predsa to niekto robí.

„Vyzbierané peniaze vo výške 2.669,70 eur boli – pod záštitou St. Elisabeth Stiftung – použité na poradenstvo tehotným ženám, rodinné poradenstvo, psychoterapie a taktiež veľkú podporu pre dom matiek s deťmi (krízové centrum) vo Viedni, kde sa nachádzajú matky s deťmi do 4 rokov“, hovorí Tománek.

Kampaň Kerze für ungeborene Kinder je však úplne samostatne žijúci projekt, ktorý bol Sviečkou za nenarodené deti inšpirovaný.

Zdroj: TASR, www.forumzivota.sk

Psychologička z poradne Alexis: Ženám veľmi pomáha, keď počujú skúsenosti iných žien, ktoré si prešli podobnou situáciou

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár