Začnite písať

VZŤAHY

Zuzana Chromá: Nenos váhu celého sveta na svojich ramenách

chromá

Volám sa Zuzana Chromá. Som psychologička a koučka. Po škole som pracovala v poradni. Po čase som cítila, že potrebujem zmenu a odišla som do zahraničia. Tam som si urobila výcvik v koučovaní. Po návrate na Slovensko som sa plánovala pustiť do podnikania ako kouč. Ale človek mieni, život mení… otehotnela som a moje plány podnikať museli počkať.

A vlastne mi to ani tak nevadilo, pretože som mala výhovorku, prečo nie teraz… určite to poznáte ? Trvalo mi roky uvedomiť si, že je to naozaj to, čo chcem robiť. Koučing je pre mňa skvelá kombinácia psychológie (v zmysle základných prístupov a práce s ľuďmi)  a zamerania sa na budúcnosť, schopnosti a zručnosti klienta.

Rada by som sa vám prihovorila mojimi myšlienkami a dúfam, že s vami možno zarezonujú. ?

Osobné hranice ako prejav sebalásky

Jedným zo spôsobov, ako rozvíjať sebalásku, je nastavenie svojich hraníc a ich dodržiavanie.

Hranice sú prejavom rešpektu k sebe samému. To, ako ostatným ľuďom dovolíme so sebou „mávať“, je prejavom toho, aké pevné hranice máme a ako si vážime seba a svoj čas. Určite to pozná každý jeden z nás, keď namiesto:

„NIE, nemôžem sa tomu venovať.“

radšej poviem:

„Jasné, spravím to. A potrebuješ to hneď, alebo stačí dozajtra?“

Alebo sa stane, že niekam, s niekým, nechcem ísť, pretože ma to viac vyčerpáva, akoby to mala byť zábava a oddych. Nechceme byť neslušní, hrubí, nebodaj sebeckí, že by sme odmietli pomôcť niekomu, alebo niekoho urazili, keby sme ich odmietli…..

Na úkor seba, svojho vnútorného pokoja, svojich povinností, svojho času, ktorý potom doháňame inde a nie sme ani so svojimi blízkymi, ani sami so sebou, lebo veď…“mám povinnosti, termíny, musím…

V momente, keď si nastavím svoje vnútorné hranice, ktorými si vytýčim, čo ešte je a čo už nie je pre moje dobro, spadne mi váha starostí sveta z ramien. Keď uznám sama pred sebou, že nie všetka „pomoc“ je naozaj pomoc a prináša mi to viac utrpenia a sebaobetovania ako radosti z úprimne podanej pomocnej ruky, si prejavím rešpekt. A rešpekt k sebe samej znamená, že sa o seba starám.

Krása hraníc spočíva v tom, že keď začneme uznávať svoje hranice, rešpektovať ich, okolie to vníma a začne nás (naše hranice) rešpektovať tiež.

Zdroj foto: Z. CH.

Tagy
Zuzana Chromá

Rozvojový kouč - rozvoj osobnosti, sebapoznanie, sebavedomie, sebaláska, sebaprijatie Popôrodná poradkyňa Workshopy pre vaše firmy Business kouč vo výcviku

  • 1

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár