Začnite písať

TEHOTENSTVO

Kristína Tormová prevzala patronát nad aukciou umeleckých diel pre predčasniatka

Predčasne narodené deti nemajú veľmi ľahký vstup do života. Svoje o tom vie aj slovenská herečka Kristína Tormová, ktorá je matkou dvojičiek – predčasniatok. Známa je aj tým, že sa zapája do aktivít na podporu OZ Malíček, ktoré svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom.

Aukcia grafík pre predčasniatka

Na Instagramovom profile Kristíny môžete aktuálne nájsť aj prebiehajúcu aukciu o dve grafiky pre predčasniatka. Umelecké diela v podobe grafík spiacich bábätiek majú symbolizovať krehké detičky, pre ktoré je spánok veľmi dôležitý. „V prípade predčasne narodených detí je spánok o to dôležitejší, že svoj boj o život a zdravie musia zvládať v čase, keď sa mali vyvíjať v bezpečí tela svojej mamy. Preto sa predčasniatkam snažíme našou činnosťou a aktivitami v malíčku pomáhať zabezpečiť také prostredie, aby im čo najviac pomohlo v ich vývoji, kým sa dostanú do náručia svojich rodičov,“ povedala Ľ. Kaiserová. Dražba, ktorá trvá do 21.11. do polnoci, chce pomôcť a podporiť predčasne narodené deti a ich rodiny.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa kristina tormova (@kristina.tormova)

Autorkou obrazov je ilustrátorka Tina Minor. Aukcia sa uskutoční na sociálnej platforme Instagram a „patronát“ nad celým jej priebehom prevzala Kristína Tormová. Aukcia je iniciatívou značky Pampers, ktorá sa dlhodobo podieľa na pomoci predčasne narodeným bábätkám a výťažok z tejto dražby bude venovaný na pomoc a podporu predčasne narodeným deťom a ich rodinám.

Počet predčasne narodených detí vzrástol

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom každé 11. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. „Štandardné“ tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u predčasniatok vyskytujú 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o takmer tretinu.

Starostlivosť o predčasne narodené deti je nesmierne náročná. Občianske združenie Malíček už 10 rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Malíček vznikol z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa. Ako ďalej vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia Malíček a zároveň staničná sestra na oddelení s predčasne narodenými deťmi: „Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Našim poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou.” Malíček zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou EFCNI (Európska nadácia pre zdravie novorodencov), ktorá sa zameriava na tvorbu štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.

Zdroj titulnej foto: Instagram Kristína Tormová, Tina Minor

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár