Začnite písať

PÔROD RODIČOVSTVO

5 najstarších matiek na svete. Koľko mali rokov, keď porodili svoje prvé dieťa?

Ktoré sú najstaršie mamy v čase pôrodu prvého dieťaťa? Koľko majú rokov a ako to zvládli? Je známe, že čím je mama staršia, tým má väčšie riziko zdravotných problémov. Vo videu je 5 rekordmatiek – najstarších žien, ktoré sa stali matkami vo vyššom veku. 

Adriana Iliescu (narodená 31. mája 1938) je rumunská vysokoškolská učiteľka na dôchodku, filologička a autorka románov pre deti. Medzinárodnú mediálnu pozornosť si získala v roku 2005, keď vo veku 66 rokov porodila dcéru Elizu, čím sa stala najstaršou matkou v čase pôrodu na svete, kým tento rekord neprekonala v roku 2006 María del Carmen Bousada de Lara. Eliza, ktorá prišla na svet v pôrodnici Giuleşti 16. januára 2005 v Bukurešti, je jej biologické (ale nie genetické) dieťa, keďže otehotnela v jej lone, no počalo ju anonymne darované vajíčko a spermie.

María del Carmen Bousada de Lara ( narodená 4. januára 1940) bola Španielka, ktorá si získala celosvetovú pozornosť, keď sa vo veku 66 rokov stala najstaršou matkou na svete. Narodili sa jej dvojičky. Neskôr sa stala otvorenou zástankyňou práv starších matiek a bola predmetom značnej kontroverzie.

Rajo Devi Lohan otehotnela po kontroverznej liečbe IVF a porodila vo veku 69 rokov. Potom takmer zomrela na komplikácie spojené s pôrodom.  Ale neskôr ako 74-ročná priznala, že jej dcéra Naveen ju posilnila a pomohla jej žiť omnoho dlhšie. Mama Daljinder Kaur (73) zase priznáva, že materstvom si jej telo zobralo svoju daň.

Prvenstvo medzi najstaršími matkami si zatiaľ drží Indka Yeramati Mangayamma, ktorá sa stala matkou dvojičiek vo veku 74 rokov. S manželom sa o dieťa snažili dlhých 57 rokov. Nakoniec  podstúpila metódu oplodnenia v skúmavke a narodili sa jej krásne dvojičky.

Prečítajte si tiež: Mladej Slovenke sa narodili zdravé štvorčatá.

Zdroj: wikipedia.com a toptrending.cz

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár