Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Osvetlenie modernej spálne zohľadňuje jej multifunkčnosť

Spálňa je v zmysle osvetlenia domova tá najparadoxnejšia miestnosť. Trávime v nej najviac času, ale najmenej svietime. Keď však už, vždy to má konkrétny účel. O to väčšiu pozornosť treba venovať výberu svietidiel.

Bez ohľadu na metráž príbytku je trendom architektonické splývanie v minulosti striktne oddelených zón a multifunkčnosť jednotlivých priestorov. To prvé sa najčastejšie premieta do fúzie obývačky a gastronomickej časti, to druhé ústi do využívania spálne aj ako šatníka, kozmetického zákutia, ba improvizovaného home officu. Nielen preto dbajte na zachovanie pravidla o rozdelení osvetlenia na centrálne, pracovné a doplnkové.

Adresný kužeľ svetla vo vankúšovej zóne

Ani spálňu konvenčného typu sa nesnažte vyriešiť jedným intenzívnym svietidlom. O to viac, že termodynamická teplota centrálneho osvetlenia v tejto miestnosti by pre zachovanie jej primárneho relaxačného predurčenia nemala presiahnuť 3 000 kelvinov. Navodzuje to príjemnú atmosféru, ale pri akomkoľvek výkone trochu aj sliepňanie…

Teplejšie a mäkšie svetlo, zároveň však ohľaduplné k zraku pri dlhodobej či pravidelnej záťaži, zvoľte aj pri nočnej lampe používanej na čítanie, kontrolu mobilu, krátku prácu. Z ohľaduplnosti k partnerovi dbajte na čo najadresnejší kužeľ svetla. Dosiahnete ho prostredníctvom tienidla alebo polohovateľnosti, pri ktorej sú zaujímavým trikom viaczdrojové stojacie lampy.

V noci oceníte tlmené zdroje s pohybovým senzorom

Doplnkovým osvetlením v spálni, najmä úsporným a trvácnym „ledkovým“, môžete olemovať posteľ a ďalší mobiliár, pomôcť si pri orientácii vo vstavanej skrini, priznať prechod medzi podlahou a stenou. Špecifickým sortimentom sú tlmené orientačné svetlá s pohybovým senzorom, ktoré navigujú pri nočnej ceste na toaletu bez toho, aby vás vytrhli z polospánku.

Použitie LED diód v spálni však v záujme harmonického spánkového režimu minimalizujte bezprostredne pred definitívnym zaľahnutím. Je to rovnaké odporúčanie ako pri displejoch, monitoroch a obrazovkách. Trichromatické svetlo totiž blokuje tvorbu melatonínu – hormónu navodzujúceho potrebu spánku.

Regulujte si osvetlenie priamo z pohodlia postele

Vzhľadom na dôležitosť komfortu v spálni výsostne pravdepodobne oceníte moderné svietidlá so smart systémom na diaľkové ovládanie. Vďaka tejto vymoženosti môžete osvetlenie pohodlne regulovať z pohodlia lôžka.

Dominantou spálne by mala zostať posteľ. Vôbec to neznamená, že sa musíte brániť závesným lustrom korešpondujúcim s celkovým štýlom interiéru. Pri inštalovaní priamo nad posteľ však myslite na tzv. podchodovú výšku. Pri nižších profiloch miestností z vizuálnych aj prevádzkových dôvodov pouvažujte nad dizajnovými prisadenými svietidlami, ktoré sú ergonomickejšie a opticky „nafúknu“ miestnosť. Podhľady si zase priam pýtajú zapustené riešenia. Prekonzultujte ich s našimi expertami.

 

Zanechaj nám svoj komentár