Začnite písať

ARCHITEKTÚRA A DIZAJN

Alternatívne bývanie – tipy a inšpirácie

Ceny nehnuteľností neustále rastú a predstava zadlženia sa na celý život vás neláka? Potom by alternatívne bývanie mohlo byť tým správnym riešením. Stačí, ak budete otvorený novým možnostiam a môžete mať úplne nový zážitok z bývania. 

Čo je to alternatívne bývanie? 

Neviete, čo si predstaviť pod pojmom alternatívne bývanie? Tradičným spôsobom bývania sú byty a domy, ktoré sú často zbytočne predražené. Alternatívne bývanie vám môže priniesť rovnaký komfort za menej nákladov. Môžete pri ňom využiť svoju fantáziu a zručnosti. Alternatívne bývanie sa často vyznačuje blízkosťou k prírode a menšou obyvateľnou plochou, aj keď to nie je pravidlom. 

1. Mobilné domy

Mobilné domy sú v podstate domy na kolieskach. Jedná sa o pomerne lacné riešenie. Ďalšou výhodu je, že vás nemusí trápiť stavebné povolenie, pretože nespadajú pod stavebný zákon. Problém môže nastať len pri výbere miesta, kde zaparkujete. Aby ste sa vyhli státiu na cudzom pozemku, môžete si kúpiť alebo prenajať vlastný. K vášmu domčeku potom bude patriť aj záhradka. 

TIP: Správne udržiavanie fasády predĺži jej životnosť a súčasne vám pomôže zaistiť ojedinelú krásu vášho domu. 

2. Paletový dom

Náklady na paletový dom sú veľmi nízke a dom bude vyzerať naozaj originálne. Recykláciou starých paliet urobíte ústretový krok voči prírode a bonusom vám bude krásna vôňa dreva. Takéto domy sú vhodnejšie ako chaty alebo letné sídla. 

3. Jurta

Jedná sa vlastne o kruhovú konštrukciu potiahnutú plachtou z nepriepustnej bavlny. Veľkou výhodou jurty je, že taktiež nevyžaduje stavebné povolenie a kompletná stavba aj s podlahou trvá 2-4 dni. Nevýhodou však je o niečo vyššia cena, ktorá sa pohybuje medzi 4000-20000 eur. Puristi si zvyknú jurtu objednávať priamo z Mongolska napriek tomu, že špecializované firmy existujú aj u nás. 

4. Kontajnerové domy

Kontajnerové bývanie sa teší stále väčšej obľube. Veľkosť takého domu závisí len na tom, koľko kontajnerov spolu spojíte. Je to jedna z najlacnejších alternatív. Jeden kontajner možno kúpiť už od 2000 eur, nezabudnite však aj na náklady na ukotvenie, izoláciu, realizáciu okien, dverí, podlahy… 

Cena fúkanej izolácie sa odvíja predovšetkým od veľkosti plochy zateplenia. 

Fotka od PDPics ze služby Pixabay

5. Hausbót 

Hausbót je dom na vode. Rozmermi takéto domy zodpovedajú približne garzonke, bonusom však je, že môžu mať podkrovie alebo druhé poschodie. Narozdiel od garzonky sú však oveľa lacnejšie a môžete ich zakotviť tam, kam vás srdce tiahne. V prípade, že sa teda nezhodnete so susedmi stačí zmeniť prístav. 

6. Zelené domy

Domy zasadené priamo do krajiny, alebo zelené domy sa vyznačujú tým, že niektoré steny tvorí zem. Väčšinou sú takéto domy postavené v kopci. Výhodu je, že zem poskytuje skvelú izoláciu a takéto bývanie vás úzko spája s prírodou. 

Ako ilustratívny príklad si môžete predstaviť domčeky, v ktorých bývali hobiti vo filmoch Pána prsteňov a Hobbit 🙂

7. Vanlife

Najväčším trendom posledných rokov je tzv. vanlife alebo život v dodávke. Čoraz viac predovšetkým mladých ľudí, aj keď na veku nezáleží, siaha po tomto spôsobe života. Dnes, keď už sa množstvo povolaní dá robiť úplne online a ak túžite vidieť svet, život v dodávke môže byť práve pre vás tou správnou voľbou. 

Život v dodávke neodmysliteľne prináša aj minimalizmus v bývaní, pretože v obmedzenom priestore si musíte rozmyslieť, čo naozaj potrebujete a čo by vám zbytočne zaberalo miesto. 

TIP: Na internete dnes nájdete množstvo návodov ako zo starej dodávky urobiť útulný domov vlastnými silami.

Ekologická domácnosť

Alternatívne bývanie býva často oveľa ekologickejšie ako tradičné varianty. Ďalšou výhodou je, že na realizáciu nízkoenergetických domov si môžete požiadať aj o príspevok od štátu. Udržateľný životný štýl je stále populárnejší a je dôležité, aby sme si uvedomovali hodnotu našich prírodných zdrojov. 

Pasívny dom

Jednou z najúspornejších variant je pasívny dom. Pasívny dom sa vzhľadom vôbec nemusí odlišovať od klasických domov. Nepotrebuje však konvenčné vykurovanie či klimatizáciu

Pasívny dom teda spočíva v: 

  • pasívnom využívaní slnečnej energie,
  • využívaní vnútorných zdrojov tepla (obyvatelia, spotrebiče),
  • spätnom využívaní tepla z vnútorného vzduchu- rekuperácia

Ak sa zaujímate o prírodu a životné prostredie, pravdepodobne sa snažíte žiť ekologicky aj vo vnútri vášho domu. Aby ste šetrili vodu, energiu aj vaše veci, naučte sa správne prať oblečenie

Nulový dom 

Pod pojmom nulový alebo autonómny dom si môžeme predstaviť dom, ktorý počas roka vyprodukuje z obnoviteľných energetických zdrojov (aspoň) toľko energie, koľko spotrebuje na svoju prevádzku. Takýto dom teda nepotrebuje dodávky energie z verejnej siete a na jeho chod postačí energia z miestnych obnoviteľných zdrojov, zvyčajne predovšetkým zo slnečného žiarenia. Tá niekedy nahradí aj konvenčné vykurovanie.  

Záhrada

Fotografie od uživatele James Frid ze služby Pexels

Logicky vyplýva, že čím menší dom, tým viac miesta na vašom pozemku zostane pre záhradu. Záhradníčenie má veľmi upokojujúce účinky a pobyt na čerstvom vzduchu prospieva vášmu zdraviu. 

Ďalšou výhodou vlastného pestovania ovocia a zeleniny je kvalita potravín. Ľudia sa často snažia nakupovať potraviny bez zbytočnej chémie a biopotraviny. V prípade, že ste ich však sami vypestovali, presne viete, čím ste hnojili alebo nehnojilii a na kvalitu sa môžete spoľahnúť. 

 

TIP: V prípade, že nemáte záhradu alebo nie je dosť veľká, môžete pestovať potraviny v dome.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár