Začnite písať

RECEPTY

Vianočná štóla s marcipánom. Recept na tradičné pečivo z Nemecka

vianocna stola

Máme tu advent. Vianoce sú pomaly pred dverami a to znamená, že my mamy už premýšľame, aké dobroty nachystáme pre svojich najbližších. Aby sme vám rozhodovanie uľahčili, pripravili sme si pre vás adventný koláčový kalendár Akčných mám.  Začíname síce v malom predstihu, ale to len preto, aby ste si stihli vybrať, ktoré z receptov si tento rok pripravíte na svoj sviatočný stôl.

Tretím receptom je vianočná štóla. V našich končinách nie je možno až taká známa. Skôr si ju možno zvyknete kúpiť v obchode, kde sa predávajú práve v tomto čase. Jej príprava však nie je veľmi zložitá. Isté je, že koláč najlepšie chutí, keď sa upečie dva-tri týždne pred Vianocami. Dovtedy sa v ňom poprelínajú všetky chute a vône. Do pečiva sa môžu pridať rôzne suroviny od hrozienok, brusníc až po oriešky, mandle, či pistácie. No najlepšie určite chutí práve tá s marcipánom.

Pôvod receptu na toto vianočné trvanlivé pečivo sa udáva v Nemecku. Pôvodne cirkevné pôstne jedlo sa postupne zmenilo na obľúbený vianočný zákusok. Tvar bochníka má pripomínať malého Ježiška zabaleného v plienkach. Variácií receptov už existuje veľa, ale najväčšiu popularitu si získala pravá drážďanská štóla, ktorá bola, podľa historických údajov, vo svojej typickej podobe upečená práve v Drážďanoch.

vianocna stola

Potrebujeme:

Kvások:

200 ml vlažného mlieka

1 kocka droždia (42 g)

1 PL kryštálového cukru

Cesto:

500 g hladkej múky (možno skombinovať aj so špaldovou)

1 balíček vanilkového cukru

50 g kryštálového cukru

1/4 ČL soli

50 g pomarančovej kandizovanej kôry

50 g citrónovej kandizovanej kôry

150 g hrozienok

2 ks vajec

175 g masla

4 PL rumu (alebo 1 PL rumovej arómy)

1 ČL škorice

1 ČL muškátového orieška

1 ČL kardamómu

200 g pravého marcipánu

Okrem toho:

100 g roztopeného masla na potretie

práškový cukor na posypanie

Postup:

Kvások: Do misky si dáme vlažné mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie. Pridáme cukor a premiešame. Necháme na teplom mieste vykysnúť (cca 10 – 15 minút).

Cesto:. Do misy preosejeme múku, pridáme vanilkový a kryštálový cukor, soľ, mletú škoricu, muškátový oriešok a kardamóm. Všetky tieto koreniny môžeme nahradiť 3 lyžičkami perníkového korenia.

Potom pridáme vajíčko, kvások, zmäknuté maslo a rum. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť 50-60 minút.

Hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme odležať 10 minút. Potom ich scedíme, pridáme ku nim kandizovanú pomarančovú a citrónovú kôru a zmes poprášime 1 PL múky. Všetko premiešame, aby sa suroviny obalili. Tento trik zabráni, aby hrozienka počas kysnutia klesli na spodok cesta.

Do vykysnutého cesta zapracujeme zmes hrozienok a kôry. Cesto si dáme na dosku a roztiahneme ho na menší obdĺžnik. Do stredu dáme valček z marcipánu a prekryjeme ho najskôr spodnou hranou cesta, potom ešte vrchnou hranou. Akoby sme balili balík. Konce nezahýbame, bochník si len vytvarujeme do tvaru knedle. Dáme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte  cca. 30 minút kysnúť.

Pripravenú štólu pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C cca 40-50 minút. Vrch môžete prekryť papierom na pečenie, aby sa nespálil.

Upečenú (ešte teplú) štólu štedro potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Tento typ múčnika chutí najlepšie, keď má možnosť pár dní odstáť. Po vychladnutí ju môžete zabaliť do potravinárskej fólie alebo alobalu a nechať „dozrieť“ v chladničke niekoľko dní.

Vyskúšajte aj recept na vianočné škoricové sušienky, ktoré ľahko upečiete spolu s deťmi.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár