Začnite písať

AKČNÉ TIPY PÔROD PR ČLÁNKY TEHOTENSTVO

Na TIETO veci mamičky najčastejšie zabúdajú pri balení do pôrodnice

čo zobrať do pôrodnice

Je to tu. Nastala chvíľa, na ktorú ste čakali toľko mesiacov. Bábätko sa pýta na svet. Čo teraz? Zobrať veci a rýchlo do nemocnice. Ale máte naozaj všetko potrebné? Na nič ste nezabudli? Skontrolujte si s nami vašu tašku do pôrodnice skôr, ako ju naozaj budete potrebovať.

Príchod bábätka na svet je spojený s množstvom príprav. Najskôr mu chystáme izbičku alebo miesto na spanie, neskôr výbavu. Nakoniec prichádza na rad taška do pôrodnice. Pre každú budúcu mamu je to veľká udalosť. Premýšľa, čo všetko bude potrebovať, čo by sa jej mohlo hodiť.

Zbaľte sa pokojne aj mesiac pred termínom

Hoci v tehotenskej knižke máte zapísaný predpokladaný termín pôrodu, nemôžete sa na tento dátum príliš spoliehať. Bábätko nemá v brušku kalendár ani hodiny. Jeho cesta na svet môže byť veľmi nepredvídateľná. Mnohé prichádzajú aj predčasne, preto je dobré byť pripravená na všetky okolnosti.

Tašku by ste si mala nachystať minimálne 3-4 týždne pred plánovaným termínom pôrodu. V prípade rizikového tehotenstva pokojne aj skôr. Zíde sa vám to hlavne v prípade, že by ste museli podstúpiť neplánovanú hospitalizáciu kvôli nejakým komplikáciám. V posledných týždňoch si ju pokojne môžete vziať zo sebou do auta na každú tehotenskú poradňu. Pre každý prípad.

Pripravte si aspoň 3 tašky

Hoci sa vám to môže zdať zbytočné, zbaliť si veci do viacerých menších tašiek je oveľa praktickejšie, než si na pôrodnú sálu dotiahnuť veľký kufor. Prečo sú teda ideálne práve 3 tašky? Jedna je pre vás, do nej si zabalíte tie najnutnejšie veci, ktoré budete potrebovať na 1-2 dni pobytu v nemocnici. Druhá je pre vášho partnera, pokiaľ má možnosť byť s vami pri pôrode. Tretia je pre vaše bábätko.

Čo by mala obsahovať taška na pôrodnú sálu?

Do vašej tašky by ste si mali zbaliť veci pre osobnú potrebu, ako sú papuče, hygienické potreby, niekoľko kusov jednorazových popôrodných nohavičiek a savých podložiek. Vhodné sú aj teplé ponožky, najmä ak budete rodiť v zimných mesiacoch.

Niektoré pôrodnice trvajú na svojich košeliach, ktoré nosíte počas celého pobytu. Ale ak si nie ste istá, či je tomu tak aj v tej vašej, môžete si pribaliť nočnú košeľu vhodnú na kojenie, prípadne aj dojčiacu podprsenku. Nemali by chýbať aspoň 2 uteráky, jeden väčší a druhý menší.

Ak budete mať pri pôrode aj partnera, nezabudnite mu nachystať prezuvky alebo návleky. Po ruke by mal mať aj vreckovky a fľašu vody, ak by ste sa potrebovali počas pôrodu osviežiť. Väčšinou vám vtedy nedovolia jesť, ak by bolo nutné vykonať akútny cisársky rez. Samozrejmosťou je aj telefón, aby mohol zachytiť prvé momenty vášho pokladu na tomto svete.

Čo si prichystať pre bábätko

Pred nástupom do pôrodnice je dobré sa opýtať, čo všetko si pre svoje bábätko máte doniesť. V niektorých napríklad používajú radšej svoje detské oblečenie, aby sa vyhli prípadným kožným reakciám. Rovnaký prípad platí aj pre detskú kozmetiku. V niektorých pôrodniciach ju majú, inde si musíte doniesť vlastnú. Určite by ste si však mali vziať balík jednorazových plienok. Pri ich výbere by ste mali byť ale obozretné. Už vopred si urobte prieskum a rozhodnite sa, ktorá značka vám je sympatická a rovnako či budete preferovať skôr ekologické plienky. Týmto dokážete znížiť riziko problémov s plienkovou dermatitídou najmä v prvých mesiacoch života vášho bábätka.

Pribaliť si môžete aj balenie vlhčených obrúskov, ktoré určite využijete rôznymi spôsobmi. Keďže je pokožka novorodenca ešte veľmi jemná, ľahko ju dokážu podráždiť rôzne zložky, s ktorými sa po narodení oboznamuje. Vyberajte preto radšej obrúsky s čo najčistejším zložením. Vhodnou alternatívou sú obrúsky WaterWipes, ktoré obsahujú 99,9% vody a extrakt z grepfruitových jadierok, ktorý prirodzene tonizuje pokožku a predchádza vzniku kožných reakcií.  Ako jediné vlhčené utierky na svete neobsahujú jediný konzervant či inú chemickú zložku, čo je dosiahnuté patentovaným sedemstupňovým čistením vody. Navyše sú bezplastové, teda ekologické, keďže rastlinné vlákna obrúsku sa v prírode úplne rozložia. Pri výbere utierok vždy myslite na počet zložiek vybraného produktu, pretože to, čo na detskú pokožku nedáte, je po narodení ešte dôležitejšie ako to, čo na ňu dáte.

V prípade, že budete rodiť cisárskym rezom, musíte rátať, že sa nejaký čas nebudete môcť postaviť. Aj vtedy využijete vlhké obrúsky na utretie alebo osvieženie. Keďže WaterWipesnaozaj extrémne mokré, vďaka nim si poradíte s akýmkoľvek problémom. Práve kvôli ich „mokrosti“ sa vám môže stať, že sa obrúsky zlepia a vytiahnete naraz z balenia viac, než práve potrebujete. Na to máme ale jeden mamičkovský trik. Stačí, ak na balenie obrúskov natiahnete gumičku a už sa vám nič podobné nestane. 🙂

Zdroj: normallifemom.com

Na aké veci ženy najčastejšie zabúdajú?

Pôrod je pre oboch partnerov veľmi stresujúca záležitosť. Ľahko sa môže stať, že na niektoré dôležité veci pri tom zhone zabudnete. Tu je pár praktických pripomienok, ktoré vám to trochu uľahčia.

  • Dokumenty – pri nástupe do pôrodnice si od vás vyžiadajú viacero informácií. Po ruke by ste mali mať občiansky preukaz, kartičku poistenca ale aj kópiu sobášneho listu (ak ho máte). Rovnako je dobré si predtým vytlačiť tzv. pôrodopis, čo je zoznam rôznych údajov, na ktoré sa vás pri príjme budú pýtať. A na tieto veci naozaj nemáte chuť odpovedať pomedzi kontrakcie.
  • Nabíjačka na mobil – tú väčšinou používate, takže logicky nebude prvou vecou, ktorú vezmete pri odchode z domu do pôrodnice. Ale na tašku si môžete nalepiť malý papierik, ktorý vám to pripomenie.
  • Toaletný papier – myslím, že k tomuto netreba veľa slov. V niektorých prípadoch si pre istotu môžete pribaliť aj príbor.
  • Sladkosti – alebo niečo na zahryznutie. Pretože potrebujete rýchlo dočerpať energiu na tvorbu mlieka. Najmä v prípade, ak ste pred pôrodom nemohla niekoľko hodín jesť.
  • Okuliare – v prípade, ak ste si zvykli nosiť kontaktné šošovky, tie vám môžu pri pôrode robiť trochu problémy. Je vhodné ich teda zameniť radšej za klasické okuliare.
  • Gumička na vlasy – zíde sa, ak máte dlhé vlasy. Čisto z praktického hľadiska.
  • Cennosti a väčší obnos peňazí – to všetko radšej nechajte doma. Pri pôrode vám odporučia zbaviť sa všetkých šperkov a rovnako nie je vhodné mať ani umelé či nalakované nechty.
  • Kniha, časopis, film do mobilu – faktom je, že novorodenec naozaj veľa času prespí. Čas v pôrodnici môžete teda využiť na regeneráciu a oddych, ale je fajn si tie dlhé hodiny nejako spríjemniť.

Aké máte skúsenosti z pôrodnice vy? Pridajte nám do komentára, čo vám tam chýbalo alebo čo ste si prípadne zabudli zbaliť?

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár