Začnite písať

PÔROD TEHOTENSTVO

Najlepším liekom pre predčasne narodené deti je blízkosť

OZ malíček v duchu svojej filozofie, že rodič je pre dieťa súčasťou tej najlepšej starostlivosti, venovalo do šiestich slovenských perinatologických centier tridsať špeciálnych kresiel na klokankovanie. Súčasťou týchto darov bola aj kniha Bol raz jeden malíček, ktorá má umocniť blízkosť rodiča s jeho predčasne narodeným dieťaťom.

Na dotyk rodič čaká dlhé dni či týždne

Prvý dotyk rodiča a dieťaťa bezprostredne po pôrode nie je samozrejmosťou pre 5000 detí, ktoré sa ročne na Slovensku narodia predčasne, teda pre každý 11. rodičovský pár a jeho bábätko. Predčasne narodené dieťa čaká po narodení odlúčenie od rodiča a doslova boj o jeho život a zdravie. Bábätká do dlane sa po predčasnom pôrode pasujú s mnohými nástrahami a rodičia ich vidia vo vyhradený čas cez sklá inkubátorov. Prvý dotyk je možný, až keď to zdravotný stav dieťatka dovoľuje. O to viac majú význam spoločné chvíle.

Blízkosť dieťaťa a rodičov umocňuje tzv. klokankovanie, „Kangaroo care“ či „K – starostlivosť“. Táto metóda skin to skin – priloženie dieťatka na kožu je významným aspektom stimulácie psychomotorického vývoja, keďže telo matky je prirodzený inkubátor – dieťatko počuje a vníma známy tlkot srdca, cíti vôňu a počúva poznaný hlas. V priestoroch nemocníc sa na tento účel využívajú aj špeciálne, tzv. klokankovacie kreslá, ktorými prispelo aj OZ malíček.

Rodič – súčasť tej najlepšej starostlivosti

Kontakt kože na kožu má predovšetkým priaznivý vplyv na životné funkcie bábätka a zároveň aj na psychiku rodiča. Dotyky rodiča sú spolu s jeho hlasom formou terapie a súčasťou starostlivosti. Skúsenosti i prax ukazujú, že tieto podnety urýchľujú dozrievanie centrálnej nervovej sústavy dieťaťa. Taktiež stabilizujú jeho dýchanie, srdečnú činnosť, zlepšujú toleranciu stravy a stimulujú ďalšie funkcie a orgány. Dieťa lepšie prospieva a tým sa skracuje doba hospitalizácie.

Klokankovanie (cangaroo-care) je metóda polohovania dieťaťa na tele matky tak, aby bol zabezpečený kontakt „koža na kožu“. „Dieťatko je zvyčajne nahé s plienkou a vo vzpriamenej polohe ukladané na nahý hrudník matky alebo otca. Metóda vznikla v kolumbijskej Bogote v 70-tych rokoch, kedy bola novorodenecká úmrtnosť predčasne narodených detí až 70 percent. Zistilo sa, že deti, ktoré boli časť dňa klokankované, mali lepšie prežívanie a prospievali,” vysvetlila primárka Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny (ONIM) DFN Košice MUDr. Vanda Chovanová.

Benefity klokankovania

Pri klokankovaní dieťatko počuje a vníma známy tlkot srdca, cíti vôňu a počúva poznaný hlas. U dieťatka sa podľa primárky zároveň stabilizuje akcia srdca, zlepšuje sa dýchanie a pravidelnosť dýchania, zlepšuje sa saturácia krvi kyslíkom. Dieťatko je pokojnejšie a predlžuje sa mu spánok, tiež lepšie priberá a zvyšuje sa úspešnosť dojčenia. „Klokankovanie u matky podporuje aj lepšiu väzbu s dieťaťom, zvyšuje sa jej tvorba mlieka a pocit kompetencie v starostlivosti,“ dodala primárka košického perinatologického centra, kde bolo odovzdaných 5 takýchto kresiel. Zvyšných 25 sa rovnomerne rozdelilo do ďalších slovenských perinatologických centier (Neonatologická klinika JLF UK a UN Martin, Neonatologická klinika FNsP Nové Zámky, Perinatologické centrum – oddelenie neonatológie FNsP J.A.R. Prešov, Novorodenecká klinika M. Rusnáka LF SZU a UN, Bratislava a Neonatologická klinika SZU, FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica).

Pomáhame predčasniatkam a ich rodičom

OZ malíček financovalo nákup kresiel na klokankovanie z kampane pri príležitosti 10. výročia svojej činnosti v pomoci predčasne narodeným deťom a ich rodinám a vydania knihy Bol raz jeden malíček, ktorá chce byť nielen povzbudivým príbehom predčasniatka, ale predovšetkým oporou v najťažších chvíľach v živote rodiny. Chce byť slovami, ktoré mnohokrát rodičia pri inkubátore nedokážu nájsť, slovami nádeje a odvahy pre rodičov a deti, ktorí v týchto chvíľach bojujú o svoju budúcnosť v nemocniciach a ktoré umocnia blízkosť rodiča a jeho bábätka aj v čase klokankovania,“ hovorí predsedníčka OZ malíček Ľubica Kaiserová, ktorá dopĺňa, že distribúcia kníh do nemocníc sa realizovala počas týchto týždňov ako symbolický darček pre rodičov a ich deti k 10. výročiu založenia združenia. Celková suma, ktorú sa podarilo získať v rámci kampane, bola 8 102 eur. Propagačná kampaň trvala 45 dní a projekt podporilo 251 individuálnych darcov, firiem a partnerov.

Bol raz jeden malíček

16-stranová plne ilustrovaná kniha v podobe leporela pomáha navyše stimulovať očné svalstvo a zrak dieťaťa vďaka sýtym farebným kontrastom a jednoduchým obrázkom. A vďaka priestoru na prvú fotku či odtlačky rúčky či nožičky a na zapísanie prvých významných míľnikov, sa kniha stane aj „pamätníkom“ pre rodičov a ich dieťa počas jeho hospitalizácie. Svoje pevné miesto si nájde aj v knižnici starších detí, vďaka čomu mu môžu jeho rodičia priblížiť ich spoločnú cestu za rodinným šťastím.

Autorkou knihy je Veronika Kmetóny Gazdová, členka OZ malíček a mama Mária narodeného v 27. týždni tehotenstva. Ilustrácie v knihe sú dielom Lenky Šnelcerovej, krstnej mamy Jakubka narodeného v 25. týždni tehotenstva. Námet aj realizácia teda vychádza z hĺbky srdca tých, ktorí si ťažkým obdobím boja o záchranu krehkého bábätka a nekonečných dní, týždňov až mesiacov odlúčenia prešli. Rodičia sa mnohokrát cítia byť bezbranní a majú pocit, že svojmu bojovníkovi či bojovníčke nevedia pomôcť. Opak je však pravdou. Ich prítomnosť, blízkosť, dotyk, hlas a nekonečná láska sú zo strany rodiča tým najlepším liekom.

Purpurový november – mesiac predčasne narodených detí

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár