Začnite písať

CHOROBY TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Preeklampsia v tehotenstve: Nepodceňujte vysoký krvný tlak!

Keď sa povie preeklampsia, spozornejú všetky tehotné ženy. Patrí totiž k vážnym komplikáciám, ktoré sa spájajú s tehotenstvom. Ohrozuje pritom život matky aj dieťaťa. Preeklampsia stojí celosvetovo za desiatkami tisícov úmrtí žien ročne. Rozhodne ju teda netreba podceňovať, ale naopak dozvedieť sa o nej čo najviac.

Čo je preeklampsia?

Preeklampsia je ochorenie spájajúce sa s tehotenstvom, pričom spôsobuje závažné komplikácie v priebehu tehotenstva a následne aj pôrodu. Objavuje sa zvyčajne po 20. týždni tehotenstva, v ojedinelých prípadoch aj skôr. Môžeme sa s ňou dokonca stretnúť aj po pôrode.

S preeklampsiou sa stretáva približne 6 – 8 % tehotných žien. Ide predovšetkým o prvorodičky mladšie ako 20 rokov a staršie prvorodičky, ktoré majú po štyridsiatke.

Ako odhaliť preeklampsiu?

Základom je včasná diagnóza a následne liečba. Neliečená preeklampsia v tehotenstve sa môže vyvinúť v eklampsiu, čo je stav ohrozujúci život. Aké príznaky si teda treba všímať?

Pri diagnostike preeklampsie sa lekári zameriavajú na anamnézu, laboratórne, klinické a prístrojové vyšetrenie nielen stavu tehotnej ženy, ale aj plodu. Cieľom je odhaliť dôležité klinické príznaky a včas sa pripraviť na komplikácie. 

Keďže prvým príznakom preeklampsie je obvykle vysoký krvný tlak v tehotenstve, tak súčasťou prenatálnej starostlivosti je monitorovanie krvného tlaku. Žena po 20. týždni gravidity si namerala systolický tlak vyšší ako 140 mmHg alebo diastolický tlak vyšší ako 90 mmHg a predtým hypertenziou netrpela, ide o preeklampsiu.

Ďalšie príznaky preeklampsie

Okrem vysokého krvného tlaku je však dôležité všímať si aj ďalšie príznaky, ktorých prítomnosť odhaľuje preeklampsiu:

  • proteinúria – zvýšená hodnota bielkovín v moči (viac ako 0,3 g/24 hod.)
  • bolesť hlavy
  • nevoľnosť
  • vracanie
  • znížený objem vylučovaného moču (menej ako 500 ml)
  • nižšie hodnoty krvných doštičiek
  • problémy so zrakom, zahmlené videnie, výpadky v zornom poli
  • bolesti v nadbrušku (pod rebrami na pravej strane)
  • neobvyklé opuchnutie rúk a tváre
  • pľúcny edém, dýchavičnosť

Komplikácie spojené s preeklampsiou

Autor fotky freestocks.org na Pexels

Preeklampsia má vplyv aj na:

  • predčasný pôrod
  • obmedzenie rasty plodu
  • odlúčenie placenty

Ak sa preeklampsia dostatočne skoro neodhalí alebo sa odhalí a nedodržiava sa potrebná liečba, môže dôjsť k vážnym komplikáciám, ako je eklampsia a HELLP syndróm.

HELLP syndróm

Pri HELLP syndróme dochádza k oslabeniu prekrvenia mozgu a rozpadu červených krviniek. Tým sa ohrozuje život matky aj dieťaťa. Miera úmrtnosti je pritom až 25 %. Najlepším riešením pri HELLP syndróme je pôrod, preto by malo byť tehotenstvo čo najskôr ukončené cisárskym rezom.

K HELLP syndrómu obvykle dochádza pri pôrode alebo v posledných fázach tehotenstva. 

Nevýhodou je, že ak žena nemá príznaky vysokého krvného tlaku ani v moči bielkoviny, tak sa tento stav ťažko diagnostikuje. Príznaky tohto syndrómu sa niekedy nesprávne pripisujú gastritíde, chrípke, akútnej hepatitíde alebo problémom so žlčníkom. 

Príznaky HELLP syndrómu:

  • nevoľnosť
  • vracanie
  • bolesť hlavy
  • bolesť brucha

Eklampsia

Ak sa preeklampsia nezistí a nezačne liečiť včas, môže postúpiť do ďalšej fázy – eklampsie. S ňou sa okrem predchádzajúcich komplikácií spája aj slabý prietok krvi v mozgu a kŕčovité stavy.

K eklampsii dochádza tesne pred pôrodom a doprevádzajú ju tzv. tonicko-klonické kŕče. Ide o krátko trvajúce zášklby (klonické kŕče) a dlhotrvajúce svalové kontrakcie (tonické kŕče). Kvôli nedostatočnému prekrveniu mozgu a kŕčovým záchvatom rodička často upadá do bezvedomia.

Preeklampsia po pôrode

Preeklampsia sa môže dostaviť aj po pôrode, zvyčajne do 48 hodín. Niekedy dochádza aj k tzv. neskorej popôrodnej preeklampsie do 6 týždňov po pôrode.

Ide však o zriedkavý jav. Objavuje sa vtedy, ak má žena po pôrode zvýšené hodnoty bielkovín v moči a zvýšený tlak. Mnoho žien, ktoré trápi popôrodná preeklampsia pritom počas tehotenstva nemala žiadne symptómy.

Príznaky popôrodnej preeklampsie

Príznaky sú rovnaké ako v prípade tehotenskej preeklampsie. Ide o vysoký krvný tlak, zmeny videnia, bolesti hlavy, bolesti brucha pod rebrami na pravej strane, citlivosť na svetlo či nižší objem vylúčeného moču.

Následky popôrodnej preeklampsie

Neliečená popôrodná preeklampsia stojí za nepríjemnými svalovými kŕčmi, ale aj popôrodnou eklampsiou, pľúcnym edémom, tromboembóliou či mŕtvicou.

Tlak krvi a tehotenstvo

Autor fotky MART PRODUCTION na Pexels

Krvný tlak je (nielen) počas tehotenstva ukazovateľom zdravotného stavu matky aj dieťaťa. Jeho hodnoty sú podstatné pri diagnostike akýchkoľvek možných zdravotných problémov.

Nízky krvný tlak v tehotenstve

Tlak krvi sa mení podľa zaťaženia organizmu. Jeho ideálna hodnota je 120/80 mmHg. Ak sú čísla nižšie, ide o hypotenziu alebo nízky krvný tlak. Objavuje sa v prvých dvanástich týždňoch tehotenstva a zvyčajne ostáva aj v prvom a druhom trimestri, neskôr sa tlak opäť zvýši.

Nízky krvný tlak obvykle nestojí za závažnými zdravotnými problémami a je možné ho liečiť doma. Dokáže však znížiť kvalitu života, keďže medzi jeho prejavi patrí:

  • nevoľnosť
  • problémy so zrakom, rozmazané alebo dvojité videnie
  • točenie hlavy, závraty
  • smäd
  • zmätenosť
  • celková únava

Tieto príznaky sú však spojené aj s inými problémami, preto netreba nič nechávať na náhodu a uistiť sa prostredníctvom testov.

Dôležité je nezabúdať na hydratáciu, tehotné ženy by mali počas dňa vypiť približne 3 litre tekutín. Zvýšiť tlak môže pomôcť káva, v tehotenstve by ste to však nemali preháňať. Stačí jedna šálka denne.

Vysoký krvný tlak v tehotenstve

Hypertenziu alebo vysoký krvný tlak je možné diagnostikovať až po niekoľkých meraniach krvného tlaku. V tehotenstve ženám častejšie stúpa systolický tlak, preto je vhodné častejšie meranie.

Malo by ísť o minimálne dve opakované merania, medzi ktorými musia uplynúť najmenej štyri hodiny. Ak je v oboch prípadoch hodnota krvného tlaku vyššia ako 140/90 mmHg, prípadne ak tieto merania ukážu náhle zvýšenie o viac ako 30 mmHG systolického alebo 15 mmHg diastolického tlaku v porovnaní s bežnými hodnotami, netreba čakať s návštevou lekára.

Gravidita je pre organizmu veľká záťaž, preto tehotné ženy často trpia vysokým krvným tlakom. Môže ho tiež spôsobovať väčší objem krvi. S riešením hypertenzie rozhodne netreba čakať, pretože ako pre ženu, tak aj pre dieťa môže znamenať veľké riziko.

Je vhodné preventívne si strážiť hmotnosť – pred otehotnením aj počas tehotenstva. okrem toho sa odporúča:

  • obmedziť príjem soli
  • nepiť alkohol, nefajčiť
  • hýbať sa
  • vyhýbať sa stresu
  • zdravo sa stravovať…

Krvný tlak zvyšuje aj stres, preto znížiť tlak môže aj dovolenka pri mori, rôzne meditácie či obyčajný oddych od práce aj bežných starostí.

Vysoký krvný tlak netreba podceňovať mimo tehotenstva, nieto ešte počas neho. Nezabúdajte na pravidelné meranie tlaku, návštevy lekára a dodržiavanie jeho pokynov.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár