Začnite písať

RECEPTY

Pripravte si plnené langoše podľa foodblogerky Martiny

langoše

Langoše sú obľúbeným jedlom najmä na trhoch alebo rôznych podujatiach. Každý si ich rád obloží tým svojim – kečupom, tatárskou omáčkou, kyslou smotanou alebo len tak s cesnakom. Ak sa vám už zbiehajú slinky, pripravte si s nami plnené langoše podľa akčnej mamy a foodblogerky Martiny z Gromovci v kuchyni.

Martina Gromová je akčná mama, ktorá sa popri piatich deťoch stíha venovať aj dvom profilom na sociálnych sieťach. Odkiaľ čerpá toľko energie sa dočítate aj v rozhovore s Maťkou. Ako sama tvrdí, koláčik je naozaj jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Určite ním potešíte nielen rodinu, ale aj návštevu, či susedu, ktorá sa zastaví na kávu.

Potrebujeme (na cca. 16 ks langošov)

  • 1 kg polohrubej múky
  • 8 dcl teplého mlieka (max 40°C)
  • 42 g droždie (1 kocka)
  • 2 ČL soli
  • 1 PL cukru
  • šunku
  • tvrdý syr
  • olej na vyprážanie (ideálne vo fritéze alebo hlbokom hrnci)
  • cesnak

Postup

  1. Múku nasypeme do väčšej misky. Pridáme soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zasypeme cukrom a zalejeme cca. 2 dcl teplého mlieka.
  2. Rukou alebo lyžičkou premiešame mlieko a kvasnice v jamke na kašičku. Necháme cca. 15 minút vzísť.
  3. Pridáme zvyšné mlieko. Zamiesime redšie cesto, najlepšie robotom, alebo teda ručne, ale poriadne. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
  4. Keď zväčší cesto svoj objem 2-3 krát, tak ho na pomúčenej doske rozdelíme na 16 kúskov a vypracujeme bochníky.
  5. Necháme ešte 20 minút podkysnúť. Z bochníkov robíme langoše, rukami naťahujeme do požadovaného tvaru. Poukladáme šunku, posypeme syrom a preložíme.
  6. Kraje jemne postláčame, zatočí a postláčame vidličkou. Vysmážame v rozohriatom oleji z každej strany pár minút.
  7. Langoše vytiahneme, necháme odkvapkať a potrieme vodou s prelisovaným cesnakom a soľou.
Môžete dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou a už len vychutnávať. 🙂

Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár