Pripravte si plnené langoše podľa foodblogerky Martiny
Langoše sú obľúbeným jedlom najmä na trhoch alebo rôznych podujatiach. Každý si ich rád obloží tým svojim – kečupom, tatárskou omáčkou, kyslou smotanou alebo len tak s cesnakom. Ak sa vám už zbiehajú slinky, pripravte si s nami plnené langoše podľa akčnej mamy a foodblogerky Martiny z Gromovci v kuchyni.
Martina Gromová je akčná mama, ktorá sa popri piatich deťoch stíha venovať aj dvom profilom na sociálnych sieťach. Odkiaľ čerpá toľko energie sa dočítate aj v rozhovore s Maťkou. Ako sama tvrdí, koláčik je naozaj jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Určite ním potešíte nielen rodinu, ale aj návštevu, či susedu, ktorá sa zastaví na kávu.
Potrebujeme (na cca. 16 ks langošov)
- 1 kg polohrubej múky
- 8 dcl teplého mlieka (max 40°C)
- 42 g droždie (1 kocka)
- 2 ČL soli
- 1 PL cukru
- šunku
- tvrdý syr
- olej na vyprážanie (ideálne vo fritéze alebo hlbokom hrnci)
- cesnak
Postup
- Múku nasypeme do väčšej misky. Pridáme soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zasypeme cukrom a zalejeme cca. 2 dcl teplého mlieka.
- Rukou alebo lyžičkou premiešame mlieko a kvasnice v jamke na kašičku. Necháme cca. 15 minút vzísť.
- Pridáme zvyšné mlieko. Zamiesime redšie cesto, najlepšie robotom, alebo teda ručne, ale poriadne. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
- Keď zväčší cesto svoj objem 2-3 krát, tak ho na pomúčenej doske rozdelíme na 16 kúskov a vypracujeme bochníky.
- Necháme ešte 20 minút podkysnúť. Z bochníkov robíme langoše, rukami naťahujeme do požadovaného tvaru. Poukladáme šunku, posypeme syrom a preložíme.
- Kraje jemne postláčame, zatočí a postláčame vidličkou. Vysmážame v rozohriatom oleji z každej strany pár minút.
- Langoše vytiahneme, necháme odkvapkať a potrieme vodou s prelisovaným cesnakom a soľou.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.