Ruský jablkový koláč – lepší jablčník ste ešte nejedli
Máme tu advent. Vianoce sú pomaly pred dverami a to znamená, že my mamy už premýšľame, aké dobroty nachystáme pre svojich najbližších. Aby sme vám rozhodovanie uľahčili, pripravili sme si pre vás adventný koláčový kalendár Akčných mám. Začíname síce v malom predstihu, ale to len preto, aby ste si stihli vybrať, ktoré z receptov si tento rok pripravíte na svoj sviatočný stôl.
Prvým je ruský jablkový koláč. Ako napovedá názov, obsahuje isté množstvo alkoholu. Pre deti ho však môžete pripraviť aj v nealko verzii. Tento múčnik je naozaj jednoduchý na prípravu a navyše krásne hutný, takže vydrží aj niekoľko dní. Keď som ho prvý krát ochutnala, hneď som si zamilovala jeho chuť, pretože obsahuje všetky lahodné suroviny ako jablká, čokoládu, hrozienka a škoricu v tom správnom pomere. Tento recept mám už odskúšaný, takže verím, že sa podarí aj vám. 🙂
Potrebujeme
- 500 g jabĺk (bez šupky)
- 3 PL lyžice alkoholu (vodka, rum, Calvados) – pre deti nahradíme citrónovou šťavou
- 100 g jemne horkej čokolády
- 4 vajcia
- 150 g masla
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička kakaa (ale môžete aj vynechať, ak chcete mať koláč svetlý, ako na obrázku)
- 300 g polohrubej múky
- 1/2 balíka prášku do pečiva
Poleva
- 150 g práškového cukru
- 2 PL vodky (pre deti nahradíme citrónovou šťavou)
Postup
- Jablká si nastrúhame na tenké plátky a premiešame s vodkou a škoricou. Maslo si rozpustíme a necháme ho trošku vychladnúť.
- Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a postupne do neho po jednom zašľaháme žĺtka, tenkým prúdom prilejeme maslo, kakao (ak ho chceme použiť), cukor a vanilkový cukor.
- Opatrne primiešame múku s práškom do pečiva. Nakoniec do cesta pridáme jablká a na kúsky nasekanú čokoládu.
- Pečieme na 175 stupňov Celzia 30-45 minút podľa tipu rúry. To, či je koláč upečený môžeme vyskúšať pomocou špajdle.
- Medzitým si nachystáme cukrovú polevu, ktorá nám vznikne zmiešaním vodky (alebo iného použitého alkoholu) s práškovým cukrom.
- Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme 10 minút vychladnúť a potom polejeme cukrovou polevou, ktorú necháme stuhnúť.
Môj tip: Ja som do cesta pridala aj hrsť hrozienok, keďže u nás sú veľmi obľúbené. Sviatočnejšiu chuť koláča docielite aj pridaním perníkového korenia namiesto škorice. Alebo sa môžete vyšantiť použitím ochutených čokolád. Ja som vo svojom použila čokoládu s kúskami pomarančovej kôry. 🙂
Zdroj foto: Janka Guráňová