Začnite písať

PÔROD RODIČOVSTVO

Svetový deň predčasne narodených detí v znamení okrúhleho výročia

Jubileum je významnou udalosťou a tak je to aj v prípade OZ malíček, ktoré tento rok oslavuje 10 rokov svojej činnosti v pomoci predčasniatkam a rizikovým novorodencom a ich rodinám. Celý rok sa nesie v znamení tohto okrúhleho výročia a ani Svetový deň predčasne narodených detí nebude výnimkou.

Tento rok sa do purpurovej, farby predčasniatok, zahalí najviac slovenských dominánt od vzniku OZ malíček v roku 2011, kedy sa oslavy Svetového dňa stali súčasťou aj slovenského kalendára. Pripravené sú dary pre nemocnice i rodiny s predčasne narodenými deťmi, výzvy a súťaže, ale aj osobné odkazy rodičom, ktorí sú so svojimi predčasne narodenými deťmi na začiatku ich neľahkej cesty, od rodičov, ktorí si ňou už prešli. Začíname aj novú tradíciu v podobe vydávania časopisu pre svet predčasne narodených detí, ktorý je v týchto dňoch distribuovaný do perinatologických centier, aby bol k dispozícii rodičom predčasniatok.

Malíček pomáha už celú dekádu

Každé 11. dieťa na Slovensku príde na svet predčasne, ročne je to viac ako 5 000 detí. Iba za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o viac ako 30%. „Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu. Radosť z narodenia bábätka sa razom zmení na boj o jeho život, ktorý nemusí vždy skončiť úspešne. Predčasne narodené deti mnohokrát vážia menej ako kilogram a ich prognózy do budúcnosti bývajú nejasné,“ opisuje Ľubica Kaiserová, predsedníčka a zakladateľka OZ malíček.

Práve to poskytuje pomoc a podporu rodinám predčasniatok na Slovensku už desať rokov a pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí každoročne organizuje viaceré podporné podujatia naprieč celou republikou. Tento rok sú „bohatšie“, pretože sú súčasťou osláv 10. výročia združenia, „chceme naše výročie osláviť s rodinami predčasne narodených detí, nemocnicami a odborníkmi, ktorí sa o najkrehkejšie bábätká starajú, našimi priateľmi a podporovateľmi a pripravili sme pre nich aj dary v rôznych podobách,“ dopĺňa Ľ. Kaiserová.

Purpurové Slovensko

Na Slovensku je už tradíciou, že november nie je len mesiacom významných historických udalostí, ale jeho stred patrí úplne najmenším a najkrehkejším – predčasne narodeným deťom. Už tradične sa pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí zahalí Slovensko do purpurovej farby a najväčšie dominanty sa rozsvietia farbou predčasniatok. Tento rok začíname „reťaz“ svietenia Bratislavským hradom, ktorý odštartuje purpurovú ilumináciu slovenských dominánt už 15. novembra. Keď sa farby hradu prepnú do slovenskej trikolóry na znak úcty k štátnemu sviatku a odkazu Nežnej revolúcie, štafetu purpurovej hrad 16.11. symbolicky odovzdá Prezidentskému palácu a ďalším významným slovenským budovám. Slovensko sa tak spojí so svetovými metropolami, ako Big Ben v Londýne, Eiffelovou vežou v Paríži či Opera House v Sydney.

Podpora slovenských dominánt

Podporu tejto výzve tento rok vyjadrilo 12 slovenských miest nasvietením doteraz najväčšieho počtu, konkrétne 20 najväčších dominánt purpurovou farbou. Prvýkrát v histórii sa pridáva aj Prezidentský palác. 16. novembra sa pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí rozžiaria touto farbou predčasniatok nasledujúce dominanty:

  • Bratislava – Prezidentský palác, Bratislavský hrad, Slovenské národné divadlo
  • Košice – Dóm sv. Alžbety a Súsošie Immaculata
  • Prešov – historická budova Mestskej radnice, Vodárenská veža, Historická budova Caraffovej väznice
  • Banská Bystrica – Pamätník SNP
  • Martin – Divadelné námestie
  • Nové Zámky – Mestský úrad a Kino Mier
  • Nitra – Chrenovský most a Divadlo A. Bagara
  • Trnava – Mestská radnica
  • Bardejov – Mestská radnica
  • Holíč – Holíčsky zámok
  • Žilina – Budatínsky hrad
  • Brezno – Mestská radnica a múzeum.

Časopis MALÍČEK

Obsahovo i graficky spracované cenné informácie, rady odborníčok a odborníkov, príbehy i pútavé čítanie o problematike predčasniatok. To všetko bude odteraz súčasťou 40- stranového časopisu MALÍČEK, ktorý združenie pomáhajúce a podporujúce predčasne narodené deti a ich rodiny vydáva pri príležitosti dvoch, pre OZ malíček významných výročí. Ide o jubilejných 10 rokov od založenia OZ a, zároveň, 10. výročie Svetového dňa na Slovensku.

Vydávaním časopisu združenie zároveň začína novú tradíciu. Určený je najmä pre rodičov predčasniatok v nemocniciach, ktorí ho v týchto dňoch dostávajú spolu s balíčkami, na svoje si prídu aj kolektívy na oddeleniach, kde sa starajú o tých najmenších pacientov, informácie ocenia aj rodiny, ktoré si svojich bojovníkov užívajú už plnými dúškami doma. Vychádzať bude 2x ročne a pri príležitosti jubilea bude ako malý darček dostupný pre všetkých.

Purpurové rodiny, #NaseSrdciaSuPurpurove

November v sebe skrýva viacero symbolov, no pre nás, rodičov a priateľov predčasne narodených detí, je mesiacom najmä PURPUROVÝM. Počas neho purpurové nebudú len slovenské dominanty, ale do tejto farby predčasniatok sa zahalíme aj všetci, ktorí sa zapojíme do tohtoročnej výzvy #NaseSrdciaSuPurpurove. Vlani mala táto výzva veľký úspech, zapojilo sa do nej takmer 100 rodín a podporu výzve vyjadrilo takmer 40 000 ľudí.

Jej cieľom je vyjadriť spolupatričnosť s ostatnými, ktorých sa predčasný pôrod priamo alebo nepriamo týka. Rodiny predčasniatok, ich priatelia, podporovatelia, ale aj samotné detičky narodené predčasne sa aj tento rok oblečú do odevov purpurových odtieňov a prostredníctvom sociálnych sietí z tohto vznikne krásna pomyselná reťaz, ktorá nás počas celého mesiaca bude spájať a dodávať silu a radosť zo zázraku života, akým predčasne narodené deti sú.

Táto výzva zároveň dočasne vypĺňa priestor pôvodných dlhoročných sprievodných aktivít naprieč celým Slovenskom, ako Slávnostný koncert v Prešove, Stretnutie rodín predčasniatok v Košiciach a podobne.

Pomáhame srdcom, #niestevtomsami

Nikto nedokáže podporiť druhého tak, ako ten, kto si rovnakou cestou prešiel. Tento rok sme do nemocníc pripravili viac ako dvojnásobný počet, konkrétne 850 ks balíčkov pre rodičov, ktoré majú svojich bojovníkov a bojovníčky na spolupracujúcich neonatologických oddeleniach po celom Slovensku.

Balíčky s krásnymi darčekmi obsahujú aj osobné odkazy od rodičov predčasne narodených detí, ktorí si touto náročnou cestou začiatkov so svojimi deťmi prešli pred časom. Okrem vrúcnych a povzbudivých slov obsahuje kartička aj meno ich dieťatka, týždeň narodenia a váhu, ktorá v mnohých prípadoch nedosahuje ani 800 či 1000 g. Dnes sú z týchto detí životaschopné, šikovné, život a rodičov milujúce malé osobnosti, ktoré dodávajú rodičom v nemocniciach silu a odvahu bojovať a ukazujú im dôkaz, že zázraky sa na tomto svete dejú.

Purpurové srdce

Benefičný galavečer Purpurové srdce, oceňovanie osobností, ktoré sa práve svojou činnosťou a pôsobením pričinili o zlepšenie situácie predčasne narodených detí – či už na akademickej, nemocničnej alebo domácej pôde, sa niesol v slávnostnej atmosfére. Po vlaňajšej „pauze“ v dôsledku pandémie a pri príležitosti 10. výročia činnosti OZ malíček boli udelené ocenenia hneď 6 laureátom a 2 kolektívom.

Ocenenými boli: MUDr. Eva Franková, Ing. Jarmila Sestrienková, Daniela Sameková, PhDr. Veronika Kmetóny Gazdová, PhD., Tibor Zahorec, PaedDr. Lucia Senajová Dobrodenková, Iniciatíva Rádio funguje a Platforma rodín so zdravotným znevýhodnením.

Pomáhajte s nami

Zapojiť sa tento rok môže aj široká verejnosť nielen oblečením v purpurových odtieňoch,  zdieľaním svojich purpurových príspevkov medzi priateľmi, svojich fotiek či fotiek nasvietených dominánt z jednotlivých miest, ale vyjadriť svoju podporu a spolupatričnosť môže ktokoľvek aj finančne prostredníctvom darovacieho formuláru na účet OZ malíček, z ktorého združenie financuje všetky aktivity na pomoc predčasne narodeným deťom a ich rodinám.

Vďaka tejto finančnej podpore budeme môcť aj naďalej realizovať naše projekty, zabezpečovať materiálne vybavenie do perinatologických centier a neonatologických oddelení a pomáhať tak  tým najmenším. OZ malíček tým napĺňa svoju víziu, aby predčasne narodené deti mohli byť spolu s rodičmi od prvej chvíle a aby prítomnosť blízkych bola vnímaná ako súčasť najlepšej starostlivosti.

Aukcia umeleckých diel

Dražba, ktorá sa uskutoční počas 17. novembra, chce pomôcť a podporiť predčasne narodené deti a ich rodiny. Umelecké diela v podobe grafík spiacich bábätiek má symbolizovať krehké detičky, pre ktoré je spánok veľmi dôležitý. „V prípade predčasne narodených detí je spánok o to dôležitejší, že svoj boj o život a zdravie musia zvládať v čase, keď sa mali vyvíjať v bezpečí tela svojej mamy. Preto sa predčasniatkam snažíme našou činnosťou a aktivitami v malíčku pomáhať zabezpečiť také prostredie, aby im čo najviac pomohlo v ich vývoji, kým sa dostanú do náručia svojich rodičov,“ povedala Ľ. Kaiserová.

Autorkou obrazov je ilustrátorka Tina Minor. Aukcia sa uskutoční na sociálnej platforme Instagram a „patronát“ nad celým jej priebehom prevzala Kristína Tormová. Aukcia je iniciatívou značky Pampers, ktorá sa dlhodobo podieľa na pomoci predčasne narodeným bábätkám a výťažok z tejto dražby bude venovaný na pomoc a podporu predčasne narodeným deťom a ich rodinám.

Predčasne narodené deti

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom každé 11. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. „Štandardné“ tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u predčasniatok vyskytujú 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o takmer tretinu.

K zvýšeniu povedomia o problematike predčasne narodených detí každoročne napomáha aj Svetový deň predčasne narodených detí, ktorý si celý svet pripomína 17. novembra. Bol založený európskymi rodičovskými organizáciami a rodičmi predčasne narodených detí, ktorí sa rozhodli informovať o problematike predčasných pôrodov. Od roku 2011 má oficiálne čestné miesto už aj v slovenskom kalendári.

Starostlivosť o predčasne narodené deti je nesmierne náročná. Občianske združenie Malíček už 10 rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Malíček vznikol z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa. Ako ďalej vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia Malíček a zároveň staničná sestra na oddelení s predčasne narodenými deťmi: „Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Našim poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou.” Malíček zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou EFCNI (Európska nadácia pre zdravie novorodencov), ktorá sa zameriava na tvorbu štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár