Začnite písať

TEHOTENSTVO

Aké boli najčastejšie mená detí v roku 2021?

mená

Vždy na konci roka máme k dispozícii štatistiky obľúbenosti mien na Slovensku. Niektoré mená sa v rebríčkoch objavujú pravidelne a niektoré sa z nich zase pomaly vytrácajú. Aké mená boli tento rok obľúbené medzi slovenskými rodičmi? 

Dievčenským menám kraľuje Ema

Meno Ema si svoju priečku obľúbenosti drží už druhý rok po sebe. Kým v roku 2020 sa na Slovensku narodilo 770 nositeliek tohto mena, v roku 2021 ich bolo o niečo menej, len 674. Napriek tomu si drží svoje prvenstvo. Tesne na druhom mieste sa objavilo meno Nina, ktoré zabodovalo 672 krát, takže rozdiel bol naozaj veľmi maličký. Ale v minulom roku sa toto meno nachádzalo až na tretej priečke, takže jeho obľúbenosť určite stúpla.

Prvú päticu uzatvárajú mená Sofia, Viktória a Eliška. Všetkých 5 mien bolo v prvej pätici obľúbenosti aj v roku 2020. V tomto roku si len premiešali pozície. Podľa údajov Ministerstva vnútra sú však v populácii stále najčastejšie mená: Mária, Anna a Zuzana. No predpokladá sa, že ich čoskoro nahradia práve mená ako Ema, Sofia, či Nina, ktoré si držia svoju priazeň už pár rokov.

Z chlapcov máme najviac Jakubov

Medzi chlapcami si svoje prvenstvo opäť obhájilo meno Jakub, ktorého nositeľom sa v roku 2021 stalo až 1222 chlapcov. V minulom roku ich bolo porovnateľné množstvo a to 1229. Prvú päticu mien uzatvárajú Adam, Samuel, Michal a Oliver. Posledné meno Oliver dokonca v obľúbenosti predbehlo meno Tomáš, ktoré si oproti minulému roku pohoršilo o jednu priečku.

Medzi najrozšírenejšie mená v mužskej populácii však stále patria o čosi tradičnejšie mená ako Peter, Ján a Jozef. No čoskoro ich nahradí prevaha Jakubov, keďže toto meno si posledné roky nachádza obľubu medzi väčšinou rodičov.

Význam mien

Hovorí sa, že meno dokáže predurčiť osud svojho nositeľa. Pozreli sme sa teda na význam najčastejších mien a ich pôvod.

Meno Ema – meniny 30. januára

Ženské meno Ema má nemecký pôvod a v preklade znamená „veľká“, „silná“. Ich obľúbené farby sú zelená, červená, biela a modrá, ochranné rastliny medovka a baza, ochranné kamene smaragd, tyrkys, rastlinným totemom je upokojujúca a utišujúca lipa.

Ženy tohto mena bývajú veľmi citlivé a nerady sa s niekým púšťajú do sporu. Emy bývajú vnímavé a obozretné, rady pomôžu druhým, keď to potrebujú, bez toho, aby hľadeli na seba. Tieto ženy sú ochotné pre svoju kariéru urobiť všetko. Nikdy sa vopred nezdajú. Najprv sa chcú zabezpečiť a uplatniť sa v práci a až potom si zaobstarajú rodinu. Vo všetkom, do čoho sa pustia, sú zodpovedné a presné. Emy majú zdravie uspokojivé, ale môžu ich trápiť ťažkosti spojené s nervovým systémom.

Meno Jakub – meniny 25. júla

Mužské meno Jakub je starozákonné, má hebrejský pôvod a jeho význam je „držiaci sa za pätu“, „druhorodený“. Z Jakubov vychádza veľká sila a bojovnosť. Mužov s týmto menom určite objavíme na čele tímu. Sú tiež veľmi presvedčiví a majú pevnú vôľu. Už ako deti chcú vlastniť, riadiť a usmerňovať. Keď vyrastú, radi organizujú spoločenské stretnutia. K ich silným stránkam nepatrí opatrnosť. Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastná farba Jakubov je červená. Ochranné rastliny púpava, chmeľ, kamene diamant, ametyst.

Tagy