Začnite písať

RODIČOVSTVO

Viete ako si môžete najlepšie poistiť svoje deti?

Tak ako chránime poistením naše veci a dokonca nás samých, nemali by sme zabúdať chrániť aj naše deti. Je prirodzené, že rodičia chcú pre svoje deti to najlepšie a to by malo platiť aj pri poistení. Prinášame teda zopár rád, čo je pri poistení najdôležitejšie a na aké sumy vaše deti poistiť.  

Prečo deti poistiť? 

Podľa prieskumov, zhruba polovica detí nemá žiadnu formu detského poistenia. Malé ale aj väčšie deti sú náchylné na pády, ktoré v tých lepších prípadoch končia odretým kolenom, ale v tých horších dokonca aj zlomeninov. 

Je jasné, že o zraneniach alebo chorobách vašich ratolestí sa premýšľa ťažko, ale je lepšie byť pripravený aj na takéto situácie. 

Kedy deti poistiť? 

Nie je treba čakať. Rovnako ako u dospelých aj u detí platí, že čím mladší do poistenia vstupujeme o to lacnejšie je. Životné poistenie môžete dieťaťu uzatvoriť už od dvoch týždňov po narodení. Väčšinou detské poistenie môže trvať až do 25 rokov života. 

Aké je najlepšie poistenie?

V prvom rade treba povedať, že najlepšie poistenie pre deti je poistenie rodiča a nie je to len fráza. Je dôležité, aby mal rodič správne nastavené životné poistenie a mohol mať istotu, že jeho dieťa bude zabezpečené aj v prípade, ak on nebude po ruke. 

Kritické choroby a trvalé následky sú neodmyslitelným základom poistenia, až potom sa môžete zamerať na poistné sumy. 

Zvyčajne najvýhodnejšie (až na pár výnimiek) je pripoistiť dieťa k vášmu životnému poisteniu. Tieto poistky zvyčajne vyjdú lacnejšie a vedia výhodnejšie pokryť viac rizík. 

Trvalé následky

Pod slovným spojením trvalé následky rozumieme následky úrazu či nehody, pri ktorých došlo k trvalému poškodeniu zdravia človeka, napríklad strate orgánu. 

Trvalé následky môžu značne ovplyvniť rodinný rozpočet, preto je dôležité mať deti poistené na dostatočne veľké poistné krytie. Navyše cenový rozdiel býva často minimálny. 

Dostatočné finančné krytie je o to dôležitejšie, ak sa o dieťa stará len jeden rodič, rozvody a výživné sú náročné ako psychicky, tak aj finančne. O to dôležitejšia je ochrana, ak ste na prípadné choroby alebo zranenia vášho dieťaťa sám/sama. 

Kritické choroby

Rodičia často volia poistenia kritických chorôb zhruba na sumu 4000 eur. Sumy na liečbu sa však pohybujú v desiatkach tisíc eur. Bohužiaľ, ľudia zvyčajne nemajú našetrené takéto sumy na účte a musia sa potom spoliehať na zbierky a finančnú pomoc z iných zdrojov. Odporúčané poistné sumy, ktoré si nastavíte, by teda mali byť 15-20 tisíc eur. 

Počas dlhodobého pobytu doma sa deti môžu cítiť osamelo, aj napriek vašej prítomnosti. Zvieratá pre deti sú skvelým rozptýlením. Keď už má dieťa obmedzené alebo sťažené styky s rovesníkmi zvieratko rozjasní ich dni doma. 

Drobné úrazy a krátke hospitalizácie

Fotka od Steve Buissinne ze služby Pixabay

Jednodňové hospitalizácie, drobné chirurgické zákroky následkom úrazov, alebo ochorení sú v poistných zmluvách zvyčajne dobre kryté. Sú súčasťou takmer všetkých zmlúv napriek tomu, že nie sú kľúčové. 

Zlomená ruka dieťaťa vás pravdepodobne finančne nezruinuje. Práve dlhodobé hospitalizácie a trvalé následky sú pre vás finančným rizikom. Napríklad ak by jeden z rodičov musel s dieťaťom zostať doma, riešením môže byť pripoistenie denného odškodného z úrazu, ktoré poslúži, aby vyrovnalo vašu výplatu v prípade OČR. 

TIP: Máte zabezpečenú aj vašu domácnosť poistením? Viete aký je rozdiel medzi poistením domácnosti a nehnuteľnosti

Ako nastaviť poistenie? 

Najčastejšie riziká, aké si rodičia pri svojich deťoch poisťujú: 

  1. Poistenie trvalých následkov úrazom a úrazové poistenie pre deti.
  2. Detské poistenie kritických chorôb.
  3. Denné odškodnenie z úrazu.
  4. Poistenie hospitalizácie pre deti.
  5. Sporiaca zložka a poistenie pre deti so sporením.

Poistenie trvalých následkov úrazom a úrazové poistenie

Odporúčaná poistná suma je 4000 s progresívnym plnením. Progresívne plnenie znamená, že poisťovňa vám vypláca násobok poistnej sumy v závislosti od miery poškodenia. 

Aby ste predišli úrazom, nezabudnite pri hrách vonku za zhoršenej viditeľnosti používať reflexné prvky pre deti aj pre vás. Napriek poisteniu je stále najlepšie sa zraneniam vyvarovať, ak môžeme. 

Poistenie kritických chorôb 

Náklady na liečbu len v prvom roku vychádzajú priemerne na 12 tisíc eur, preto by táto suma mala byť absolútnym minimom, na aké svoje dieťa poistíte. Rozdiely cien bývajú zväčša minimálne. 

Denné odškodnenie úrazu

Odporúčaná poistná suma je v tomto prípade 10 eur. Jedná sa o hlavné krytie pre vás v prípade, že by ste museli ísť na OČR. Suma sa teda odvíja predovšetkým od vašeho platu. Všeobecne sa však neoplatí pre denné odškodnenie zbytočne predražovať poistenie. 

Poistenie hospitalizácie 

Fotografie od uživatele RODNAE Productions ze služby Pexels

Ani touto položkou si netreba poistenie zbytočne predražovať. Odporúčaná poistná suma je teda približne 10 eur.

TIP: Aby ste predchádzali zraneniam detí aj na cestách, deti musia byť v aute vždy pripútané. Dobrou voľbou su autosedačky Joie.

Možno vás prekvapí, že zdravotným problémom a komplikáciám môžete predísť aj kupovaním správnych hračiek, ale je to tak. Vyberajte hračky s certifikátmi a zárukami. Prípadne sa zamerajte na hračky, ktoré nie sú lakované a neskladajú sa z veľkého množstva malých častí, ktoré by mohlo dieťa prehltnúť. Snažte sa preto kupovať ekologické a nezávadné hračky pre deti

TIP: Niektoré poisťovne ponúkajú aj produkty vzťahujúce sa na úrazy v zahraničí. V prípade, že s deťmi veľa cestujete, zvážte aj to.

Sporenie a poistenie?

Sporenie a poistenie idú často ruka v ruke. Napriek tomu, že sporenie cez poistku sa nevyplatí, rodičia túto možnosť stále vyhľadávajú. Sporenie samostatne je oveľa výhodnejšie, preto vám aj dobrý poradca odporučí radšej investovanie prostredníctvom fondov. 

POZOR: Dôležité je, aby ste nezanedbali výber vášho finančného poradcu.

Záver

Pred uzavretím poistenia sa poraďte s odborníkom, alebo vašim finančným poradcom. Cieľom každého predajcu poistení je, aby ste si kúpili práve to, ktoré ponúka on, preto sa poraďte s niekym nestranným a nezaujatym. 

Myslite tiež na to, že žiadny produkt nie je dokonalý, preto si musíte určiť, čo sú pre vás v poistení priority.

 

Natália Várošová SEO služby a copywriting