Začnite písať

INŠPIRÁCIE

7 jednoduchých rituálov, ktorými oslávite vstup do nového roka

Vstup do nového roka sa nesie v znamení osláv a radosti. Niektorí bilancujeme, či sa nám podarilo všetko, čo sme chceli dosiahnuť. Alebo si chystáme plány na všetko to nové, čo je ešte len pred nami. Ak chcete, aby nový rok bol pre vás TEN lepší rok, vyskúšajte niekoľko jednoduchých rituálov od koučky mentálneho zdravia Christine Gutiérrez

„Ak urobíte v živote zmeny, hoci aj tie najmenšie, začnete žiť život, ktorý je pre vás naplánovaný,“ tvrdí portorická autorka Christine. 

Vyskúšajte si voľné písanie

Vezmite si pero a papier a napíšte odpoveď na otázku: „Po čom moja duša naozaj túži v roku 2022?“ Nechajte slová plynúť a ruku voľne písať. Nepremýšľajte a nekorigujte. Vyhraďte si na toto cvičenie potrebný čas a napíšte všetko, čo vám príde na um.

Spojte sa so svojou vnútornou bohyňou

Pred koncom roka si doprajte kráľovský relaxačný kúpeľ. Pridajte si do vane epsomskú soľ, ktorá navodzuje pokojnejší spánok, trochu mlieka alebo medu pre krajšiu pokožku a lístky z ruže pre radosť. Kým si budete vychutnávať kúpeľ, opakujte si afirmácie ako:

Som milovaná.

Som hodná všetkého, čo ma čaká.

Som otvorená všetkým požehnaniam, ktoré sú pre mňa pripravené.

Vytvorte si oázu pokoja

Nájdite si v dome miesto, ktoré bude slúžiť len pre vás. Vyzdobte si ho predmetmi a fotografiami či obrázkami, ktoré reprezentujú to, ako sa chcete cítiť v novom roku a kam sa chcete posunúť. Využívajte tento priestor na pravidelné meditácie, modlitby a stíšenia. „Vizuálne symboly pomáhajú nášmu podvedomiu, aby sa sústredilo na tie veci, ktoré chceme dosiahnuť,“ vysvetľuje Christine.

Zbavte sa vnútorných blokov

Na kúsok papiera napíšte všetky veci, ktoré vás trápia. Tento papier potom spáľte na bezpečnom mieste. Pri pálení si nezabudnite opakovať: Všetko staré nechávam odísť. Som pripravená na všetko nové a dobré.

To, že tieto myšlienky dokážeme pustiť, aby nás viac nezaťažovali, je veľmi silným aktom oslobodenia. Zároveň nám dodá energiu na vstup do novej energie,“ dodáva Christine.

Zvoľte si tému celého roka

Vyberte si slovo, vetu alebo afirmáciu, ktorá bude charakterizovať to, ako by ste sa chceli cítiť počas celého roka. Vyberajte podľa toho, na ktorý aspekt v živote sa chcete najviac zamerať. Ak riešite tému vzťahov, môže to byť slovo „láskyplný“. Ak máte malé deti a chcete s nimi tráviť viac zmysluplného času, rok by so mohol niesť v znamení slova „hravý“. Potom si túto svoju osobnú mantru dajte všade, kam sa často pozeráte. Na chladničku, na obrazovku počítača alebo mobilu. Majte svoj motív roka stále na očiach.

Vytvorte si tabuľu vízií

Mnoho úspešných ľudí vám potvrdí, že svoj úspech si najskôr zhmotnili na papier. Vizualizácia našich cieľov a plánov má silný vplyv na naše podvedomie. Ak sa cítime zaseknutí stále na tom istom mieste a nevieme sa pohnúť ďalej, mať pred sebou jasnú víziu je ako pripraviť si mapu.

Podobne sa správame aj keď sa chystáme navštíviť miesto, kde sme predtým nikdy neboli. Naštudujeme si plán cesty alebo zapneme GPS. Určite si predtým pripravíme aj zoznam pamiatok, ktoré sa oplatí vidieť. Tabuľa vízií alebo Vision Board je akousi mapou pre naše podvedomie, kam sa chceme dostať.

Môžeme si ju zostaviť v počítači alebo na papieri z vystrihnutých obrázkov z časopisu. Pri jej tvorbe by sme sa mali zamyslieť nad všetkými aspektmi života od rodiny, práce, zdravia, vzťahov, peňazí až po zábavu. Obrázky by mali reprezentovať presne to, čo chceme dosiahnuť a ako sa pri tom chceme cítiť. Svoju „mapu“ si potom umiestnite na viditeľné miesto a venujte jej pozornosť každý deň aspoň pár minút.

Urobte si doma poriadok

Pred Vianocami sa bežné, že doma robíme veľké upratovanie. No skúste sa na svoj priestor pozrieť ešte raz. Pôsobí naozaj čisto a upratane? Prostredie, v ktorom žijeme, ovplyvňuje naše myslenie a pocity. Ak máme často pocit skľúčenia a ťažoby, tak je dobré sa pozrieť, či priestor okolo nás nie je preplnený vecami a vizuálnymi podnetmi.

Skúste sa na svoje obydlie pozrieť očami niekoho cudzieho. Aký má pocit, keď vojde do vášho príbytku? Určite v ňom nájdete miesto, kde vám zrak padne každý deň, ale sú tam veci, ktoré vám nerobia radosť. Alebo ste obklopená vecami, ktoré už nepotrebujete, nevyužijete a len ich skladujete, lebo sa ich neviete zbaviť.

Všetko, čo vám už neslúži, by nemalo zaberať priestor vo vašom okolí. Zbavením sa starého urobíte priestor nielen novým veciam, ale aj novým myšlienkam. Vďaka tomu môže byť nadchádzajúci rok pre vás opäť o niečo lepší.

Tagy