Začnite písať

RODIČOVSTVO VZŤAHY

Ako zabrániť kríze v partnerskom vzťahu po narodení dieťaťa?

Príchod dieťaťa prinesie zmeny do každého vzťahu a je len na nás, ako sa v novej situácii zorientujeme. Dieťa môže váš vzťah s partnerom zhoršiť alebo vás s ním spojiť na celkom novej úrovni. Často máme pocit, že sa to deje akosi mimovoľne, no pravdou je, že všetko je len výsledkom našich rozhodnutí.

Udržať vo vzťahu romantiku v čase, keď sa staráme o malé dieťa, môže byť skutočná výzva. V dnešnom článku preto motivačná rečníčka a koučka materstva Ivana Poku pripravila deväť tipov, ktoré pomohli jej samej a jej klientom klientom vrátiť (alebo vôbec nestratiť) iskru, vášeň a humor do partnerského vzťahu.

Nedávajte dieťa na prvé miesto

Znie to možno tvrdo, no jedným z najčastejších problémov, s ktorými sa noví rodičia stretávajú je, že (spravidla) matka postaví dieťa na piedestál nad všetko ostatné, vrátane vzťahu. Manžel/partner a jeho potreby akoby odrazu neboli podstatné.

Samozrejme, vaše dieťa je pre vás mimoriadne dôležité a láska, ktorú k nemu cítite, je ako žiadna iná. Nemôžete však zabúdať na to, že vaše dieťa bolo stvorené z vašej lásky s partnerom, nie naopak. To znamená, že vzťah s partnerom je kotvou, ktorá drží vašu rodinu pohromade a dáva vašim deťom pocit bezpečia a pocit, že je milované.

Tak isto v nich tvaruje vzor, ako by mali partneri spoločne komunikovať a riešiť problémy, s ktorými sa budú v budúcnosti stretávať.

Zapojte svojho partnera

Mnoho čerstvých matiek má pocit, že by mali robiť všetko sami. Chcú sa o dieťa starať bez pomoci vo dne v noci a často argumentujú tým, že oni nemusia ráno vstávať do práce. Pravdou však je, že účasť a vplyv partnera na vývoj dieťaťa je rovnako dôležitý. Nebojte sa preto požiadať o pomoc, pretože ju potrebujete vy, vaše dieťa a často aj partner.

Samozrejme, sú prípady, keď partner odmieta pomoc. Za týmto prístupom sú často hlboko zakorenené presvedčenia, ktoré ak sa vám podarí pochopiť, máte veľkú šancu ich spoločne odstrániť. Komunikujte preto so svojím partnerom, nebojte sa vysvetliť vaše dôvody viackrát z rôznych uhlov, a pokúste sa nájsť riešenie, ktoré by vám obom vyhovovalo. Ak je to potrebné, nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc. Ak sa vzdáte a budete v sebe dusiť hnev a frustráciu, problém nezmizne, ale skôr narastie.

Neopúšťajte vašu spoločnú spálňu

Toto je veľmi bežné riešenie, po ktorom noví rodičia siahajú. Matka nechce rušiť svojho partnera počas nočného kŕmenia, a tak sa rozhodne presťahovať do detskej izby. Môže to byť pohodlné riešenie, ale v skutočnosti je to tichý zabijak vzťahu. Nočný čas je v mnohých prípadoch jediný čas, kedy partneri často prežívajú najintímnejšie chvíle, ktoré môžu venovať len sami sebe. Ak správne nevyužijete tieto chvíle, môže to viesť k postupnému odcudzeniu sa. Samozrejme, niekedy je v rámci prežitia potrebné sa dočasne rozdeliť, najmä v počiatočných fázach. V takom prípade si však musíte dať pozor, aby čas oddelenia nebol príliš dlhý.

Rozprávajte sa o vašich deťoch 

Jedna mamička mi raz povedala, že keď ide von s manželom, majú pravidlo, že nikdy nehovoria o deťoch. Samozrejme, úplne chápem, prečo to robia. Rozprávanie o deťoch však môže byť zábavné a dokonca vás s partnerom zblížiť. Samozrejme, ak hovoríte o svojich deťoch iba v súvislosti s povinnosťami a prácou, nie je to žiadna zábava a rozhodne niečo, od čoho si treba oddýchnuť. Rozhovory o deťoch však nemusia byť len o trápeniach. Zaspomínajte si spoločne na pokroky svojich detí, ako vás naposledy rozosmiali, alebo spravili hrdými. Takto sa spolu zasmejete, zblížite, a často prídete k novým poznaniam vo vašich vzájomných vzťahoch.

Choďte na rande aspoň raz za mesiac

Všetci rodičia musia raz za čas vystúpiť z rodičovského sveta a stráviť spolu nejaký čas sami. Či si už len tak sadnete doma a vytvoríte trochu romantickejšiu atmosféru vďaka sviečke, pôjdete na prechádzku, do kina, alebo do reštaurácie,….Váš vzťah to potrebuje. Niekedy pomôže si tieto aktivity naplánovať dopredu, lebo večer sme často takí vyčerpaní, že nemáme silu nič riešiť. Dajte si ‘rande’ do kalendára ako pravidelnú aktivitu. Pristupujte k nemu ako ku každému inému záväzku.

Nevyhýbajte sa intimite

Akonáhle sa žena stane matkou, jej telo prejde mnohými zmenami a už nevyzerá rovnako. Často má preto pocit, že už nie je atraktívna a začne sa vyhýbať intimite. Nehovoriac o tom, že starostlivosť o dieťa oboch rodičov fyzicky a psychicky vyčerpá natoľko, že sex je to posledné, na čo myslia.

Nepodceňujte však jeho význam. Hovorí sa, že ak sexuálne spolužitie v partnerstve funguje, tak sex tvorí 10 % vzájomnej komunikácie. Avšak ak nefunguje, tvorí až 90% všetkých problémov.

Snažte sa preto nájsť riešenie, s ktorým budete obaja spokojní. Ak je to potrebné, nebojte sa sex dopredu naplánovať – ako sme spomínali v predošlom bode. Nie je to síce najromantickejšie riešenie, ale je to dočasné riešenie, ktoré vám pomôže udržať vo vzťahu intimitu a vášeň.

Vykonávajte spoločné rodinné aktivity 

Snažte sa robiť spoločne veci ako rodina tak často, ako je to možné. Skúste veci, ktoré ste nikdy predtým nerobili. Navštívte plaváreň, choďte do ZOO, urobte si piknik v parku, navštívte nové mesto, nové zaujímavé miesto. Nové aktivity môžu mať doslova kúzelný účinok na váš vzťah.

Rozprávajte sa a počúvajte 

Kedykoľvek vás niečo trápi, rozprávajte o tom so svojím partnerom. Mnoho ľudí robí chybu v tom, že hovorí o svojich problémoch vo vzťahu so svojimi priateľmi alebo rodinou namiesto osoby, ktorej sa problém týka najviac – svojho partnera. Samozrejme, nie je vždy jednoduché iniciovať rozhovor, ktorý môže byť nepríjemný. Je to však jediný spôsob, ako ho vyriešiť.

Takisto neriešte veci v zápale emócií alebo počas hádky. Počkajte, kým obaja vychladnete, a potom v pokoji povedzte svojmu partnerovi, čo vám prekáža a počúvajte, čo hovorí. Skutočne ho počúvajte, zamyslite sa nad tým, čo vám povedal a až potom odpovedajte. Aktívne počúvanie a komunikácia v pokoji prináša do vašej konverzácie omnoho väčší efekt.

Nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc 

Niekedy je priepasť medzi partnermi taká hlboká, že jediným riešením je odborná pomoc.  Mnoho ľudí zápasí so stigmou a hanbí sa vyhľadať pomoc odborníka. Ale ako stále hovorím – ak vás bolí zub, nebojíte sa ísť k zubárovi (respektíve aj keď sa bojíte -ak máte bolesť, skôr či neskôr tam pôjdete). To isté platí pre emocionálnu bolesť. Ak sa vo vzťahu trápite, neduste to v sebe a požiadajte o odbornú pomoc. Nezabudnite, že sú to profesionáli, ktorí vám chcú pomôcť. Nemyslite si, že zdieľanie vašich problémov je znakom slabosti. Je to skôr znakom sily, pretože značí o tom, že máte dosť odvahy priznať si, že to nezvládate sami a odborná pomoc je nevyhnutná.

V spolupráci s motivačnou rečníčkou, autorkou a koučkou materstva Ivanou Poku pre vás pripravujeme sériu ďalších článkov, ktoré sa budú zameriavať na rôzne problémy, ktorým čelia mnohé matky. Ak máte otázky, ktoré by vás zaujímali, pokojne nám ich napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.

Zdroj foto: unspalsh.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár