Začnite písať

ARCHITEKTÚRA A DIZAJN INŠPIRÁCIE

Inšpirácie na vianočné stromčeky priamo od vás. Ktorý sa vám páči najviac?

stromček

Vianoce bez vianočného stromčeka si dokáže predstaviť asi naozaj málokto. Najmä u nás je vianočný stromček tradíciou, na ktorý sa tešíme každý rok. Niektorí si ho zdobia už oveľa skôr, aby si tak predĺžili ten čarovný pocit, ktorý sa viaže k vianočným sviatkom. 

My sme na našom facebookovom profile boli zvedavé, kedy vy, naši sledovatelia, zdobíte svoje stromčeky. Väčšina z vás už svoj stromček doma rozsvietený má. No našli sa aj takí, ktorí majú tradíciu zdobiť stromček až na Štedrý deň.

Prvý vianočný stromček na svete

Prvé zmienky o vianočnom stromčeku pochádzajú z nemeckých Brém približne z roku 1570. Pôvodne šlo o stromček alebo väčšiu vetvičku zdobenú ovocím, orieškami, sladkosťami alebo len symbolickou ozdobou. Okolo 17. storočia začali stromčeky vo veľkom prenikať do bežných domácností. Zvyk si obľúbili najskôr v mestách, postupne na dedinách a v 18. storočí preskočil hranice Nemecka a rozšíril sa do celého sveta vrátane Slovenska.

Prvé stromčeky sa zdobili skromne

Spočiatku sa stromčeky zdobili predovšetkým tým, čo ľudia dopestovali v záhradke. Dávali sa na ne perníky, domáce pečivo, sušené ovocie alebo podomácky vyrobené ozdoby z papiera, rôzne figúrky zo slamy či z kukuričného šúpolia. Neskôr sa pridali aj háčkované alebo paličkované ozdoby, sviečky či prskavky.

Prvé elektrické osvetlenie vianočného stromčeka sa objavilo v roku 1882 v USA a po počiatočnej nedôvere si získalo veľkú obľubu. Iba dva dni pred Štedrým dňom 22. decembra 1882 ho predviedol vynálezca Thomas Alva Edison v Menlo Parku. Autorom reťazí svetielok bol jeho priateľ a spolupracovník Edward H. Johnson.

V roku 1889 si Francúz Pierre Dupont dal patentovať najobľúbenejšiu ozdobu vianočného stromčeka – fúkanú guľu z jemného skla. Najskôr sa vyrábali jednofarebné gule, neskôr sa ľudia dožadovali aj farebných, prizdobovaných najrôznejšími ornamentmi alebo kresbami.

Najkrajšie stromčeky vašich domácností

Dnes sa už stromčeky zdobia naozaj rôznymi guľami, svetielkami a ozdobami. Obľúbené sú aj farebne ladené stromčeky, ktoré sa prispôsobia charakteru interiéru. Najväčšiu radosť však určite spôsobí v očiach detí, keď sa celý rozžiari svetielkami.

Tu je galéria stromčekov priamo od vás

 

Tagy