Začnite písať

Uncategorized

Zuzana Chromá: Naozaj robím niečo čo ma napĺňa?

Volám sa Zuzana Chromá. Som psychologička a koučka. Po škole som pracovala v poradni. Po čase som cítila, že potrebujem zmenu a odišla som do zahraničia. Tam som si urobila výcvik v koučovaní. Po návrate na Slovensko som sa plánovala pustiť do podnikania ako kouč. Ale človek mieni, život mení… otehotnela som a moje plány podnikať museli počkať.

A vlastne mi to ani tak nevadilo, pretože som mala výhovorku, prečo nie teraz… určite to poznáte ?Trvalo mi roky uvedomiť si, že je to naozaj to, čo chcem robiť. Koučing je pre mňa skvelá kombinácia psychológie (v zmysle základných prístupov a práce s ľuďmi)  a zamerania sa na budúcnosť, schopnosti a zručnosti klienta.

Rada by som sa vám prihovorila mojimi myšlienkami a dúfam, že s vami možno zarezonujú. ?

Koľko z nás má strach urobiť zmenu?

„PRACUJEM TAM UŽ 4 (8, 10, 20 doplňte si ľubovoľne) NIE PRETO, ŽE MA TO BAVÍ, ALE SOM V TOM DOBRÝ“…

Útržok z môjho rozhovoru so známym. Ale, ako sa cíti človek, ktorý do práce chodí len preto, lebo tam treba chodiť? Lebo to platí účty? (Áno, viem, dôležitá súčasť fungovania domácnosti). Znamená to, že sa musím vzdať všetkých svojich pracovných snov? Že ma bude živiť niečo, čo má bude aj napĺňať? Koľko z nás zostáva niekde len pre strach? (A nemusí ísť iba o zmenu práce.)

Človek, ktorý mi danú vetu povedal, vyzeral unavený, nie spokojný, bez elánu, bez vnútornej motivácie. Koľko takých ľudí máte okolo seba, kolegov, priateľov? Pracujeme, aby sme „mali z čoho žiť“. Ale žijeme? Realizujeme sa niekde inde, aby sme to vyrovnali? Aby sme sa ďalej rozvíjali a prinášali kvalitu do svojho života? Práve tá práca, ktorú nemáme radi, nás oberá ešte aj o tú energiu ktorú by sme mohli venovať sebe.

Ale ako to zmeniť?

Začať treba od začiatku – vrátiť sa k tomu, čo chcem robiť, alebo to objaviť, spoznať sa a zistiť, čo mám rád a v čom som dobrý/dobrá a zároveň ma to napĺňa.
Možno zistím, že mi stačí zmeniť pozíciu v aktuálnej firme, a možno sa stanem vlastným pánom. Síce to znie príťažlivo, ale nie je to len med lízať. A na to sa tiež treba pripraviť.

Tu je prvou pomocou koučing. Sebapoznanie, objavenie a naplnenie potenciálu. Určenie si cieľa, krokov, ako ho postupne dosiahnuť.

Lebo nie je nič smutnejšie, ako keď si po 40 rokoch práce poviem, že som vlastne nič neurobil, pre seba, pre svoj rozvoj, nepriniesol som nič nové do života, len som prežíval zo dňa na deň v práci, ktorú som nemal rád.

Tagy
Zuzana Chromá

Rozvojový kouč - rozvoj osobnosti, sebapoznanie, sebavedomie, sebaláska, sebaprijatie Popôrodná poradkyňa Workshopy pre vaše firmy Business kouč vo výcviku

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár