Začnite písať

ROZHOVORY ZDRAVIE

Evka Petrovičová: Sebavedomá žena vie povedať NIE, keď to tak cíti

petrovičová

V našej téme mesiaca sa zaoberáme zdravými návykmi, sebavedomím a sebaláskou. K tejto téme sme vyspovedali aj akčnú ženu Evku Petrovičovú, ktorá vedie ženy k tomu, aby sa mali rady zvonka aj zvnútra.

Evka je motivátorka a sprievodkyňa žien za novým, zdravým a vitálnym JA. Založila značku SUPERLADY a svoju energiu venuje už širokej komunite žien. Keďže sama kedysi trpela nadváhou a komplexami zo seba a svojho tela, vie sa veľmi dobre vcítiť do kože žien, ktoré vedie.

Nový rok a január celkovo je u mnohých mesiac, kedy sa rozhodnú pre vylepšenie svojej postavy alebo kondície. Badáte aj vy väčší záujem u svojich klientok?

Áno, určite. 🙂 Na začiatku každého nového roka si ženy akosi viac uvedomujú, že potrebujú so sebou niečo robiť. Dôvodom je podľa mňa aj to, že počas Vianoc sme viacej lenivejšie, menej sa hýbeme a doprajeme si maškrty, ktoré počas roka nejeme. A práve začiatok roka býva tým impulzom, aby sme začali budovať nový, zdravý životný štýl. Chceme jednoducho vykročiť tou správnou nohou do nového roka.

Aký máte názor na novoročné detoxy?

Podľa mňa je detox skvelý “nástroj” na to, ako zbaviť telo toxínov, patogénov, hlienov a prekyslenia, ktoré nám v tele spôsobujú rôzne  zdravotné problémy od bolesti hlavy až po rôzne onkologické ochorenia. A ako sa zbaviť prirodzene týchto cudzorodých látok? To by bolo na dlhšiu debatu. 🙂  Ja ale zvyčajne odporúčam vylúčiť zo stravy lepok, biely cukor, mliečne výrobky, mäso a zaradiť veľa ovocia, zeleniny, kvalitný pitný režim a podporia to aj kvalitné doplnky výživy.

Prečo podľa vás mnohí zlyhávajú v dodržiavaní novoročných predsavzatí?

Ak sa bavíme konkrétne o chudnutí, tak preto, že to berú ako “chudnutie”. Chudnutie je krátkodobý cieľ, ktorý začne a jedného dňa skončí. Práve preto ja preferujem, a to aj učím ženy v mojich programoch, zmeniť životný štýl, začať si budovať svoje NOVÉ, zdravé a vitálne JA. Pochopiť, ako to celé funguje – na fyzickej, mentálnej a emočnej úrovni. To je transformácia a tá je trvalá.

Faktory, kvôli ktorým ľudia zlyhávajú, je z môjho pohľadu viacero:

  • nemajú vnútornú motiváciu (čiže robia to pre niekoho iného),
  • nie sú vytrvalí,
  • nemajú disciplínu,
  • chcú výsledky hneď, a keď ich nevidia po pár dňoch, tak sa na to “vykašlú”.

Je dôležité pochopiť, že ak chcem vo svojom živote niečo zmeniť, a to je jedno, či sa bavíme o kilách navyše alebo chcem začať podnikať a chcem byť úspešná-čokoľvek, všetko v našom živote je proces. Malé zmeny sa dejú každý deň, len my ich ešte nemusíme vidieť, ale ak budeme pokračovať ďalej krok po kroku, deň po dni a nevzdáme sa, tak zrazu prejde pár mesiacov a potom uvidíme za sebou kus práce a úžasne výsledky. Je to všetko o vytrvalosti, disciplíne, mať svoje PREČO, veriť si, nikdy sa nevzdávať a reagovať na zmeny.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Superlady (@superlady.evka.petrovicova)

Máte radu, ako si udržiavať motiváciu, ak som sa rozhodla napríklad viac cvičiť alebo lepšie sa stravovať?

Ako som už vyššie načrtla, základ je mať svoje PREČO.

Prečo to vlastne chcem?

Prečo to budem robiť?

Prečo budem cvičiť?

Prečo sa budem zdravo stravovať?

To je tá vnútorná motivácia, ktorá nás potom bude poháňať dopredu za našimi cieľmi. Vnútorná motivácia je ako palivo v aute. Ak nenatankujeme, tak asi ďaleko nezájdeme. 🙂 Keby som mala načrieť ešte hlbšie, tak je extra dôležité si aj veriť. Viera v samu seba, viera v svoje schopnosti, že to dokážem, že všetko je možné, lebo je. 🙂 Ja tomu verím. Určite ste už počuli výrok:

„Ak veríš, že to dokážeš, máš pravdu. Ale ak tomu neveríš a myslíš si, že to nedokážeš, máš tiež pravdu.“

V januári sa u nás na webe venujeme téme sebavedomia. Aká je podľa vás sebavedomá žena?

Je to v prvom rade žena, ktorá si je VEDOMÁ svojej hodnoty, svojich darov a talentov. Verí si (a znova sme pri tej viere) a verí svojím víziám. Sebavedomá žena vie povedať NIE, keď to tak cíti, neponižuje, nekritizuje seba, ale ani ostatných.

Aké sú podľa vás príčiny, že ženy majú v porovnaní s mužmi nižšie sebavedomie?

Z môjho pohľadu sú to staré kolektívne programy, ktoré sú ešte stále hlboko zakorenené v dnešnej dobe u veľmi veľa žien. Už sa to síce  pomaly “prepisuje”, ale to ešte niekoľko rokov to potrvá.

Veľa žien sa chce vyrovnať mužskej energii a chcú s nimi držať tempo, či dokonca súperiť. To samozrejme z dlhodobého hľadiska vedie len k vlastnej vyčerpanosti a záhube. My ženy sme totiž cyklické. Nám sa počas mesiaca mení energia. Keď sa postavíme viac do ženskej energie/sily bude sa nám žiť omnoho lepšie a ľahšie. 🙂

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Superlady (@superlady.evka.petrovicova)

Máte nejaké rady, ktoré pomáhajú vám alebo vašim klientkam pri budovaní zdravého sebavedomia?

Určite. 🙂 Keby som mala povedať len jedno slovo, od ktorého to pramení, tak je to SEBALÁSKA a potom SEBAPRIJATIE.

Mať samu seba rada takú, aká som. Milovať sa, milovať svoje telo, Prestať sa porovnávať s ostatnými ženami. Byť k sebe láskavá. Keď začnem mať samu seba rada, bezpodmienečne sa milovať, tak potom sa mení celý môj život k lepšiemu pod mojimi rukami.

Ešte mi nedá nespomenúť: „Ak sa, milá žienka, rozhodneš, že chceš dať nejaké to kilo dole, rozhodneš sa, že ideš začať cvičiť, tak to nerob preto, že samu seba nenávidíš za to, že máš veľké brucho, zadok, atď. Ale rob to preto, že máš samu seba rada a chceš pre seba len to najlepšie.“

Čo by ste odkázali akčným mamám do nového roka?

Milujme sa také, aké sme, neporovnávajme sa, nekritizujme seba ani ostatných.  Buďme k sebe za každých okolností láskavé.

Evkin príbeh o tom, ako sa zo ženy trpiacej emočným prejedaním a bulímiou stala Superlady si môžete prečítať v rozhovore s na našom webe. 

Tagy