Začnite písať

ROZHOVORY

Andrea Peniaková: Sebavedomá žena sa nebojí výziev, utrpenia ani krízy. Vie, že sú súčasťou života

Peniaková

Akčná mama Andrea Peniaková si po novom roku splnila svoj dlhoročný sen. Spolu s manželom a dcérkou chceli zažiť, aké je to odletieť v zime niekam do tepla na pár mesiacov. My sa tešíme, že si našla čas a odpovedala nám na niekoľko otázok o tom, ako si udržiava motiváciu pri cvičení a ako môže každá z nás popracovať na svojom sebavedomí.

Dobrý deň, Andrejka. Január je u väčšiny z nás mesiac, kedy sa rozhodneme pre nejaké zmeny nielen na tele. Badáte to podobne aj u svojich klientok?

Áno, špeciálne po sviatkoch a jesenno-zimných mesiacoch, keď ľudí láka jesť viac a hýbať sa menej, je motivácia pre zlepšenie životného štýlu väčšia. Teraz som však trochu viac obklopená čerstvými maminami, a u tých badám motiváciu k dostaniu sa do formy čím skôr po pôrode, január – nejanuár. 🙂

Aký máte názor na módny trend rôznych druhov detoxov? Je nejaký spôsob, ktorý by dokázal pomôcť telu prirodzene sa zbaviť látok, čo už nepotrebuje?

Ja nie som za žiadne konkrétne detoxy ani diéty. Telo sa detoxikuje prirodzene, každý deň samé, len mu nesmieme klásť prekážky. Čiže, ak sme si cez sviatky príliš „uleteli“, jednoducho v tom len ďalej nepokračujme. Ak máme dlhodobo rozbehnutý dobrý životný štýl, pár „cheating days“ nás z neho nevyhodí.

Ale ak mám predsa len povedať nejaký tip, tak mám dva, ktoré sú súčasťou prirodzenej podpory čistenia tela:

  1. joga – podporuje správne fungovanie vnútorných orgánov aj lymfy, ktoré sú nesmierne dôležité pri detoxikácii
  2. pravidelný 16 – 24h pôst, kedy si telo oddýchne od neustáleho prijímania a spracovávania potravy a môže regenerovať

Prečo podľa vás mnohí zlyhávajú v dodržiavaní novoročných predsavzatí?

Myslím, že buď preto, že nemajú skutočnú úprimnú motiváciu alebo nemajú pripravený konkrétny plán ako svoj zámer dosiahnuť.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Peniakova (@andrea_mindfulflow)

Máte radu, ako si udržiavať motiváciu, ak som sa rozhodla napríklad viac cvičiť alebo lepšie sa stravovať?

Každý sme iný. Niekomu napríklad vyhovuje nájsť si párťáka alebo podpornú skupinu, kde zdieľa svoje úspechy aj neúspechy s ostatnými. Inému zas možno postačí „osobný denník“, do ktorého si značí denné tréningy či jedálniček. Niekto ďalší zas potrebuje osobného trénera, ktorý mu pripravuje plán a dohliada nad ním.

Čo je však podľa mňa zaručenou dlhodobou motiváciou – nájsť si pohyb, ktorý vám skutočne prináša zmysel a radosť, bez takéhoto pohybu si potom nebudete vedieť predstaviť svoj deň. 🙂 A skutočne precítiť, že to, čo do svojho tela dávam a čo s ním robím, vplýva nielen na to, ako vyzerám, ale aj kým som a ako sa cítim.

V januári sa u nás na webe venujeme téme sebavedomia. Aká je podľa vás sebavedomá žena?

Žena, ktorá si dovolí vnímať svoju hodnotu, cítiť (svoj) zmysel života, prejaviť ho a zdieľať s ostatnými. Nebojí sa však výziev, utrpenia či krízy, lebo vie, že sú súčasťou života. Žena seba-si-vedomá (spojená so svojím telom, srdcom aj mysľou).

Aké sú podľa vás príčiny, že ženy majú v porovnaní s mužmi nižšie sebavedomie?

Na hlbokej úrovni si týmto vôbec nie som istá. To, že niekto navonok pôsobí sebavedome, ešte nemusí znamenať, že taký naozaj je. Ale teda, ak by som mala odpovedať na vašu otázku, je možné, že na ženy je kladený väčší tlak, čo sa týka vzhľadu a úspechu v mnohých oblastiach (v práci, v rodine, a pod.), plus si myslím, že my, Slovenky, sme veľmi sebakritické a bohužiaľ nás nikto moc neučil, ako sa „cítiť dobre vo svojom tele“, takže sa často porovnávame, čo k sebavedomiu príliš nepridáva.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Peniakova (@andrea_mindfulflow)

Máte nejaké rady, ktoré pomáhajú vám alebo vašim klientkam pri budovaní zdravého sebavedomia?

Nájdi spôsob, ako sa cítiť dobre vo svojom tele. Byť s telom spojená, vnímať a cítiť ho, vedieť sa uvoľniť – to sú všetko základy pre ženské vyžarovanie. A pre spokojnosť, ktorá myslím si, predchádza (skutočnému) sebavedomiu.

Čo by ste odkázali akčným mamám do nového roka?

Asi to, čo riešim teraz ja sama v sebe. 🙂  Nájdime si, milé ženy, popri všetkých „akčnôstkach“ kvalitný čas len samé pre seba každý jeden deň. Aj keby to malo byť len 20 minút. Urobme každý deň niečo, čo nás spája s našou radosťou, hravosťou, čo nám dáva zmysel, prináša pokoj. Len potom tu vieme byť naplno aj pre ostatných. ❤️

Tagy