Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE

Tip na výlet: Čarovný les ako z vianočnej rozprávky

V decembri sa na Liptove otvorila nezvyčajná výstava, ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku aj v bližšom okolí. Ak premýšľate nad návštevou rozprávkového svetelného parku, určite budete mať nevšedný zážitok.

Čarovný les zo svetielok

Výstava Lumagica je situovaná v areáli ZOOKONTAKT pri Tatralandii. Tvorí ju takmer 150 tisíc svetielok, ktoré nájdete v podobe rôznych tvarov, zvierat, stromov, či dokonca slona v nadživotnej veľkosti. Všetky tieto inštalácie sa na Slovensko priviezli z rôznych kútov Európy a dokopy ich dávalo 10 ľudí po dobu 12 dní.

„Našim čarovným lesom sprevádza otec los, ktorý svojmu synovi rozpráva počas putovania príbehy o zvieratách, ktoré les obývajú, ale aj to, ako sa má k prírode a jej obyvateľom správať. Takto sme aj do novej svetelnej výstavy dostali aspekt vzdelávania atraktívnou formou,“ doplnil prevádzkový riaditeľ výstavy Lumagica ZOOKONTAKT Juraj Dzuroška.

Aké boli naše dojmy?

Akčné mamy si túto výstavu samozrejme nemohli nechať ujsť. Už samotný vstup cez svetelný tunel bol naozaj ohurujúcim zážitkom. Celý areál bol ako na dlani. Pri vstupe zároveň obdržíte mapu, ktorá obsahuje aj QR kódy. Na každom stanovišti si tak môžete vypočuť príbeh, ktorý je s danou atrakciou spojený.

Keďže čarovný les je súčasťou kontaktnej zoo, bolo pre nás príjemným prekvapením, že sme mohli navštíviť niektoré ohrady so zvieratkami. Najmä deti z toho mali oveľa väčší zážitok, než zo samotných svetielok.

Súčasťou výstavy sú aj interaktívne atrakcie, ktoré menili farby po stlačení tlačidla alebo pri zmene zvuku. Zaujímavý bol aj svetelný strom, ku ktorému boli pripojené obrie klavírové klávesy, po ktorých sa dalo prejsť. Strom pri stláčaní jednotlivých kláves menil farby. Myslím, že netreba ani pripomínať, že tu sme sa s deťmi zdržali asi najdlhšie.

Na čo nezabudnúť

  • Vstup do svetelného parku je denne od 16:00-20:00, pretože práve vo večernom šere vyznie svetelná atmosféra najlepšie.
  • Aj v tomto čase boli k dispozícii niektoré výbehy so zvieratkami.
  • V parku boli k dispozícii toalety.
  • Keďže je to vonkajšia výstava, treba sa pripraviť na chladnejšie podmienky a lepšie sa obliecť.
  • Všade bol dobrý prístup aj s kočíkom alebo s invalidným vozíčkom.
  • K dispozícii bol aj bufet, kde bolo možné zakúpiť nejaké občerstvenie. No nie je na škodu si pre istotu niečo pripraviť aj so sebou.

Aktuálne podmienky a prevádzkovú dobu si viete v prípade potreby skontrolovať aj na oficiálnej stránke parku.

Komu odporúčame návštevu?

Čarovný les Lumagica je určite krásnym zážitkom pre všetkých milovníkov svetielok. Na chvíľu ste mali dojem, že ste sa naozaj ocitli v akejsi fantazijnej krajine, kde sa zhmotnili zvieratá z malých hviezdičiek. Návštevu si užijú rodiny s menšími aj väčšími deťmi. Celý park je ale skôr prehliadkou, preto nemôžete očakávať veľa interaktívnych atrakcií. Atmosféru dotváral aj príjemný personál, a tak sme si, aj napriek relatívne vyššej cene, návštevu parku užili a odniesli sme si príjemný zážitok.

Zdroj foto: archív J.G.

Tagy