Začnite písať

ROZHOVORY Uncategorized

Evka Dvoráčková: Keby sa ženy navzájom nevnímali ako konkurencia, na svete by bolo krásne

dvoráčková

Akčná mama Eva Dvoráčková je fitness trénerka a ex-modelka, ktorá žije so svojou rodinkou až v ďalekom Dubaji. O tom, ako sa do tejto exotickej krajiny dostala, nám porozprávala v staršom rozhovore na našom webe. Ako sa jej dotýka naša téma mesiaca – sebavedomie? V čom vidí najväčší problém toho, že si ženy dostatočne neveria?

Nový rok a január celkovo je u mnohých mesiac, kedy sa rozhodnú pre vylepšenie svojej postavy alebo kondície. Badáte aj vy väčší záujem u svojich klientok?

Samozrejme, január mnohí vnímajú ako taký životný reštart. Býva nátresk v posilňovniach, je zvýšený záujem o tréningy. Toto nadšenie, žiaľ, u mnohých nevydrží dlhšie ako do februára. Problém nie je v novoročnom predsavzatí, či nadšení, ale v ľuďoch samotných. Často nie sú pripravení na radikálnu zmenu životného štýlu a predstavujú si, že po pár týždňoch z nich bude nový človek. V skutočnosti, ak chceme iné telo, potrebujeme iné návyky. Dlhodobo! Inak vysnené telo nedosiahneme, prípadne si ho neudržíme. Podobné snahy práve preto často končia jojo efektom. Skratky jednoducho neexistujú. Čo sa hromadilo roky, nedokážeme odstrániť za dva týždne.

Aký máte názor na rôzne detoxy, ktoré zvyknú ženy využívať pri chudnutí alebo na zlepšenie zdravotných problémov?

Detox v tom ponímaní, ako si ho ľudia predstavujú, je nezmysel. Telo prirodzene detoxikuje cez pečeň a obličky, ale tiež cez pľúca či pokožku. Ak vám nefunguje pečeň potrebujete jej transplantáciu, ak obličky tak dialýzu. Žiaden detox. Najmä tie komerčné prečistia predovšetkým vašu peňaženku. Mnohé sú dokonca škodlivé. Ak chcete zdravé telo, toto sú moje rady, ako sa k nemu dopracovať:

  • čo najviac sa hýbte,
  • jedzte pestrú vyváženú stravu s dostatočným množstvom zeleniny, ovocia, vlákniny
  • dodržujte pitný režim a pite hlavne vodu
  • nefajčite a nepožívajte nadmerne alkohol.

Máte radu, ako si udržiavať motiváciu, ak som sa rozhodla napríklad viac cvičiť alebo lepšie sa stravovať?

Nedávajte si možnosť voľby. Proste cvičiť pôjdete a hotovo. Žiadne „nechce sa mi“. Vôbec nad tým takto nepremýšľajte. Vyberte z toho tú emóciu. Ráno tiež predsa nepremýšľate, či sa vám chce umyť si zuby. Jednoducho si ich umyjete, lebo to treba. Tak pristupujte aj ku športu. Vaše telo ho potrebuje. Je pre nás neprirodzené sedieť celý deň v kancelárií, potom sedieť cestou domov a potom doma opäť sedieť pred televíziou. Sme evolučne určení sa hýbať.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa EVA DVORACKOVA (@evadvorackovafitness)

Práve to, že sa dnes tak malo hýbeme, je obrovskou súčasťou našich problémov s obezitou a civilizačnými chorobami. Preto si treba uvedomiť nevyhnutnosť športu. A časom sa stane našou súčasťou natoľko, že si bez neho nebudeme vedieť predstaviť život. Treba iba prekonať ťažké začiatky. Ideálne je sa na to pripraviť. Pripravte si večer tašku s oblečením alebo tenisky ku dverám. Naplánujte si do diára presný čas, kedy pôjdete cvičiť či inak športovať. A nedajte si možnosť to nespraviť. Ani stretnutie so šéfom nemôžete ignorovať. Tak prečo vlastne zdravie? To by malo byt u každého z nás na prvom mieste.

V januári sa u nás na webe venujeme téme sebavedomia. Aká je podľa vás sebavedomá žena?

Taká, ktorá pozná svoje kvality a svoju hodnotu. Má sa rada a nehanbí sa za to. Stará sa o seba. Neporovnáva sa s inými ženami. Naopak, má rada iné ženy, nevníma ich ako konkurenciu, ale ako spojencov. Keby také boli všetky ženy, bolo by to na tomto svete krásne. Boli by sme všetky kamošky.

Aké sú podľa vás príčiny, že ženy majú v porovnaní s mužmi nižšie sebavedomie?

Vidím za tým niekoľko príčin. Ženy sa neustále porovnávajú medzi sebou. Sú nespokojné so svojím vzhľadom alebo tvarom tela a podobne. V neposlednom rade je za tým aj nátlak, ktorý je na ženy vyvíjaný zo strany spoločnosti. Kedysi to boli predovšetkým časopisy, určujúce, čo je krása a ako by sme mali vyzerať.

Dnes je to oveľa zložitejšie. Sú tu sociálne siete a mnohé aplikácie, v ktorých si ich užívateľky upravujú svoj vzhľad. Často do absolútne nereálnych podôb. Mnohé z nich by ste naživo možno ani nespoznali. Kedysi tu bol retuš modeliek v časopisoch. Dnes sú tu influencerky, ktoré nezverejnia fotku bez toho, aby prešla úpravou. Ak však na druhej strane obrazovky či displeja sedí žena, ktorá si tie úpravy neuvedomuje, veľmi ľahko prepadne pocitom menejcennosti. Takže by sa dalo povedať, že si to vlastne robíme samé sebe. Ja na to často poukazujem práve na mojom Instagrame.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa EVA DVORACKOVA (@evadvorackovafitness)

Máte nejaké rady, ktoré pomáhajú vám alebo vašim klientkam pri budovaní zdravého sebavedomia?

Uvedomiť si, že sme ľudia. Máme chyby a nedokonalosti. Nie sme rozprávkové bytosti. Každý z nás má však aj veci, ktoré sú na nás pekné a hodné pochvaly. Mali by sme sa sústrediť práve na to. Nepomôže nám, ak si dookola budeme opakovať a poukazovať na naše nedostatky. Ja odporúčam jedno veľmi jednoduché cvičenie – každý deň na sebe nájdite niečo pekné. Postavte sa pred zrkadlo a povedzte si, čo je na vás pekné, či na čo ste hrdé. Kľudne aj nahlas. A skúste pátrať naozaj pozorne. Určite nájdete hromadu vecí. 🙂

Čo by ste odkázali všetkým akčným mamám?

Aby sa mali rady a aby sa o seba starali s láskou.

Zdroj foto: Facebook E.D.

Tagy

1 Komentár