Začnite písať

ROZHOVORY

Martina Jančovičová: Verím, že vďaka mojej tvorbe si rodičia a deti nájdu na seba viac času

Akčná mama Martina Jančovičová mala sen držať raz v rukách svoju vlastnú knihu. Hoci na začiatku ešte nevedela, čomu by sa mala venovať, znamenie, na ktoré čakala, prišlo od jej kamarátok. Nakoniec sa jej podarilo splniť si sen, hoci cesta za ním vôbec nebola jednoduchá. Dnes má na konte už dve knihy pre deti a plánuje publikovanie ďalších.

Martina Jančovičová je mamou dvoch chlapcov – 12-ročného Mirka a 9-ročného Matúška. Lásku k deťom, prírode a cvičeniu sa jej darí pretaviť aj do svojej literárnej tvorby. Verí, že aj vďaka jej publikáciám si rodičia a deti nájdu na seba viac času a upevnia tak puto medzi sebou cez jednoduché a náučné aktivity.

Martina rada prepája rôzne projekty tak, aby zastrešila čo najširšie publikum, s cieľom pomôcť a podporiť zdravie a vzdelanie aj ZŤP detí a sociálne slabších rodín. Vďaka tomu je správkyňou fondu Euro deťom n.f., ktorý od roku 2010 aktívne pomáha chorým detičkám. Podieľala sa aj na organizovaní a moderovaní rôznych podujatí pre deti a mládež s charitatívnym zámerom.

V rozhovore nám prezradila:

  • čo ju viedlo k vydaniu jej prvej knihy,
  • ako ju obohacuje charitatívna činnosť,
  • či má v pláne vydanie ďalších zaujímavých publikácií.

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Ak by sa ma niekto opýtal, odkedy som začala tvoriť, povedala by som, že odjakživa. Už ako dieťa som sa hrávala so slovíčkami a skladala ich do rýmov. Tvorila som básničky pre svojich blízkych, a tak robila radosť ľuďom navôkol. Zapojila som sa do rôznych súťaží, vymýšľala rôzne slogany a humorné poviedky. Všetko sa to tak nejako postupne vyvíjalo a prichádzalo v pravý čas.

Dá sa povedať, že práve vďaka vašej vášni tvoriť básničky vznikla aj kniha Cvičia všetky zvieratká?

Knižka Cvičia všetky zvieratká vznikla vlastne úplne náhodou, aj keď na náhody až tak veľmi neverím. Mojim veľkým snom bolo vydať knižku pre deti, ale pravdupovediac vôbec som nevedela, aký žáner a stále som čakala akoby na nejaké znamenie.

Jedného dňa ma oslovili kamarátky z materskej školy s prosbou o pomoc pri skladaní básní o zvieratkách podľa vopred určených kritérií. Bola to pre mňa hračka aj príjemná zábava a zároveň  impulz, ktorý ma nakopol a doviedol k myšlienke o napísaní detskej knižky zameranej na pohyb a zdravý životný štýl už od detstva. To bolo moje znamenie, na ktoré som dovtedy čakala.

Nabrala som odvahu, začala detailne zhromažďovať informácie a svoju tvorbu som dala na papier. Túto knižku som tvorila v spolupráci s diplomovanou fyzioterapeutkou Andreou Havlovou, ktorá má niekoľkoročnú prax v práci s tehotnými mamičkami a detičkami od novorodeneckého veku až po školákov. Absolvovala kurz Vojtovej techniky, Bobathovej metodiky a Kurz pohybového vzdelávania detí v predškolskom veku /Babyfit/.

Všetky cviky a pohybové hry v knižke  sú vypracované na základe Programu výchovy a vzdelávania detí v materských školách, schválené Ministerstvom školstva SR. Výnimočnosť tejto knižky tvoria nielen náučné básničky o zvieratkách, ručne maľované ilustrácie, ale aj detailne prepracované cviky, pretože pohyb je v živote človeka veľmi dôležitý a mojim hlavným zámerom bolo viesť deti už odmalička k pohybu a zdravému životnému štýlu, rozvíjať u nich motoriku a vzťah ku knižkám a literatúre, hlavne v tejto uponáhľanej dobe plnej mobilov, tabletov a elektroniky.

Čomu sa venuje vaša druhá knižka Ruženka a Zelka?

Cieľom tejto knižky je hravou formou naučiť deti viazať si šnúrky na topánkach. Je to pútavý príbeh dvoch kamarátok, šnúrok, s ktorými zažijete kopec srandy a zábavy. Rozprávka o dôležitosti priateľstva, rodiny a pomoci blízkemu. Knižku môžu rodičia čítať svojmu dieťatku pred spaním a cez deň spoločne tráviť čas s nácvikom viazania šnúrok. Navyše, v knižke sú aj náučné básničky, ktoré si rodičia môžu spolu s dieťatkom recitovať.

Obsahuje aj ručne kreslené ilustrácie a množstvo náučných základných informácií, ako sa vedieť pozdraviť, správať k starším osobám, udržovať čistotu a poriadok či prechádzať cez cestu a dodržovať určité pravidlá a zásady slušného správania. Je to ideálna pomôcka na precvičovanie jemnej motoriky, motoriky prstov a dlane, nácvik priestorovej orientácie strán a smerov. Knižka obsahuje aj detailný návod s ukážkami a presnými inštrukciami pre rodičov, aby túto pre nás dospelých automatickú záležitosť, spolu so svojim drobčekom hravo zvládli.

Obe moje knižky slúžia ako metodické pomôcky. Sú odporúčanou detskou literatúrou pre materské školy v projekte MŠVVŠ SR „Múdre hranie“, v spolupráci s Knižnicou pre mládež mesta Košice.

Odkiaľ čerpáte námety a inšpiráciu?

Námety a inšpiráciu čerpám z prostredia, v ktorom sa pohybujem. Čiže okolo detí. Sledujem detský knižný trh a komunikujem s mamičkami, ale aj s pedagógmi materských škôl a načúvam ich potrebám, čo im tak v oblasti detskej literatúry chýba. Mám otvorené oči a hlavne srdce. V hlave mám veľa nápadov, avšak som názoru, že všetko má svoj čas a treba to vedieť správne načasovať.

Aký to bol pocit, keď ste v rukách držali svoju prvú vydanú knihu?

Bola to ťažká a zdĺhavá cesta plná prekážok, častokrát som sa cítila bezmocná a nemala som silu pokračovať, no každá myšlienka na výsledok ma posilnila a dodávala silu ísť vpred a nevzdávať sa. Vďaka mojej vytrvalosti a úžasným ľuďom vôkol mňa sa mi konečne splnil môj najväčší sen a knižku Cvičia všetky zvieratká som nakoniec svojpomocne vydala. Bol to úžasný pocit, mala som obrovskú radosť, spokojnosť a zároveň som bola zvedavá na feedback – spätnú väzbu od rodičov, detí a pedagógov.

Pamätám sa, že prišlo veľké nákladné auto a všetky tie knižky sme ukladali v našom malom 2-izbovom byte, takže kdekoľvek a čokoľvek ste otvorili, našli ste knižky (úsmev).

Mnoho mamičiek má určite podobný sen a rady by svoju tvorbu vydali aj v knižnej podobe. Máte pre nich nejakú radu, kde začať?

Určite choďte do toho! Ak máte sen niečo vytvoriť, tak vytvorte, ak napísať, tak napíšte a určite sa nevzdávajte! Je dobré si vypočuť aj nestranný názor. Názor vašich rodičov, či najlepšej kamarátky je fajn, ale svoj rukopis je dobré dať skontrolovať a odborne posúdiť nejakému odborníkovi. Moju prvú knižku som pred vydaním dala na odborný posudok po literárnej aj všeobecnej stránke odborníkom a vôbec to neľutujem.

Hoci potom, ako mi môj rukopis odovzdali, mi bolo do plaču, ale zvládla som to. Všetky ich pripomienky a návrhy som zakomponovala a vzniklo nádherné dielo, ktoré je prínosom nielen pre rodičov a deti, ale aj pre pedagógov škôl. Pravdepodobne príde veľa prekážok a zatvorí sa pred vami množstvo dvier, ale netreba sa vzdávať. Pamätajte, že všetko sa deje tak, ako má a všetko príde v pravý čas. Treba si veriť a ísť vpred. Musíte mať jasnú predstavu o tom, čo idete písať, pre akú cieľovú skupinu a či zveríte svoj predaj kníhkupectvám, alebo sa vydáte svojou vlastnou cestou, ako ja. Vlastné vydanie, predaj a distribúciu riešim cez vlastnú webstránku: www.rozpravkypredeticky.sk.

Plánujete vydať ešte nejakú ďalšiu knihu?

Áno, momentálne pracujem na ďalšej knižke pre deti. Bude opäť náučná a viacúčelová. Viac ale prezradiť teraz nemôžem. Všetko je v štádiu príprav a spracovania.

Výťažok z vašich kníh putuje na podporu zdravotne ťažko postihnutých detí. Čo vás k tomu viedlo?

Svojou tvorbou a činnosťou pomáham zdravotne postihnutým deťom a ich rodinám z nadácie Euro deťom, n. f. Časť výťažku z predaja putuje na podporu ich zdravia a vzdelávania. Som názoru, že pomáhať sa má a ak viem aj takýmto spôsobom podať týmto detičkám pomoc, tak to s radosťou urobím. Spoločnými silami im tak vieme pomôcť na ich ceste za zdravím. Kúpou mojich knižiek tak urobíte radosť nielen svojmu dieťatku, ale zároveň podporíte dobrú vec.

Akým spôsobom organizácia Euro deťom n.f. pomáha takýmto detičkám?

Euro deťom n.f. je organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorej poslaním je pomáhať rodinám a deťom so zdravotným postihnutím. Organizujeme rôzne verejné zbierky, charitatívne podujatia a projekty, vďaka ktorým vieme spoločnými silami podať pomocnú ruku našim najmenším. Vďaka týmto príspevkom im môžu rodičia zakúpiť rôzne zdravotné pomôcky, lieky a vitamíny, môžu absolvovať terapie, masáže, rehabilitácie a liečebné pobyty. Všetky tieto procedúry sú pre rodinu veľmi finančne náročné a rodičia často zostávajú v úzkych, sú odkázaní na pomoc druhých.

Ovplyvnil nejakým spôsobom kontakt s chorými detičkami váš vzťah k vlastným deťom?

Priznávam, že spočiatku som sa tých stretnutí obávala, pretože som cítila strach z neznámeho a neistotu, ako bude asi to dané stretnutie prebiehať, ale každé jedno stretnutie, každý jeden príbeh toho dieťatka, tej konkrétnej rodiny ma zasiahol. Tie mamičky majú obrovské srdce, obrovskú trpezlivosť a vytrvalosť. Obetaví a starostliví rodičia, často len matky, ktoré vychovávajú svoje choré dieťa samé, majú obrovskú a pevnú vieru a vážia si každý nový deň a aj ten najmenší pokrok svojho dieťatka. Vďaka tým maminkám sa veľa učím a som vďačná za každý jeden okamih, ktorý môžem zažiť so svojimi deťmi. Ľúbim svoje deti, sú pre mňa všetkým. Máme medzi sebou obrovské puto.

Čas strávený s mojou rodinkou je pre mňa ten najvzácnejší čas.

Akým mottom sa v živote riadite?

Nemám nejaké konkrétne motto, skôr sa riadim viacerými súčasne. Určite však sú zamerané na pozitívne myslenie, veľké a dobré srdce, lásku, vieru a dušu.

Čo je pre vás na materstve najkrajšie?

Najkrajšie na materstve je čas strávený so svojimi deťmi. Materstvo je náročné a únavné obdobie, plné nových, neznámych vecí a udalostí, ale tie chvíle, ktoré trávite so svojimi detičkami sú na nezaplatenie. Často bola moja domácnosť hore nohami a nevedela som čo skôr, ale aj napriek neskutočnej únave a vyčerpanosti som si vždy našla čas na svoje deti, pretože nie je nič krajšie, ako aspoň na chvíľu byť súčasťou ich detského sveta plného hier, zábavy a fantázie. Vidieť svoje dieťa rásť a tešiť sa v každom okamihu.

Aká je podľa vás akčná mama?

Akčná mama je taká, ktorá si vie perfektne zmanažovať svoj čas. Svojich 24 hodín si vie dokonale rozplánovať tak, že stihne sa venovať svojej rodine, svojim deťom, takisto sebe samej. Plniť si svoje sny a túžby, niečo tvoriť, či vyrábať a tak robiť radosť svojim blízkym a ľuďom navôkol. V prvom rade však je sama sebou a hoci možno nie vždy všetko ide podľa plánu, verí si a s láskou v srdci kráča vpred.

To je veľmi výstižná charakteristika. Vedeli by ste nám na záver ešte prezradiť aj čo vás ženie vpred, čo je vašou najväčšou akčnou vlastnosťou?

Mojou najväčšou akčnou vlastnosťou je, že keď si niečo zaumienim tak idem si za tým. Vždy hľadám spôsoby ako to ide a ono to vždy príde. Aj keď spočiatku sa naskytne veľa prekážok a často tá cesta k cieľu vyzerá byť veľmi náročná, ale treba vydržať, veriť si a určite sa úspech dostaví. A práve toto je mojou pozitívnou akčnou vlastnosťou, za ktorú som vďačná.

Čo sa udeje, keď rozprávkový hrdina ožije a stane sa súčasťou rodiny

Tagy