Začnite písať

PR ČLÁNKY

Nech žije smartfón v záujme vašej peňaženky a životného prostredia, čo najdlhšie

smartfón

Nie jedna štatistika potvrdzuje, že z roka na rok je používateľov mobilných zariadení viac a viac. Dôvodov obľúbenosti týchto zariadení je nesmierne veľa. Problémom však ostáva, ako si tento, často drahý prístroj užívať dlho a bez obmedzení tak, aby sme neohrozili nielen našu peňaženku, ale aj životné prostredie?

Odpoveď je pritom veľmi jednoduchá. A nájdete ju v niekoľkých tipoch, v ktorých zistíte, ako môžete predĺžiť životnosť svojho smartfónu.

Ochrana od začiatku

Chráňte svoj mobil od začiatku vhodným a kvalitným puzdrom a fóliou z tvrdeného skla. V tomto prípade by ste mali klásť dôraz na ochranu a nie vizuálnu stránku. Myslieť pritom pomôže aj na váš životný štýl a zamestnanie. Dobre zvolené a kvalitné kryty na mobil vedia vyriešiť veľa problémov a predísť nechceným situáciám.

Na nohých mobiloch je napríklad mobilná anténa na boku zariadenia. Ak smartfón v tomto bode niekoľkokrát zasiahne pád, signál môže zoslabnúť. Niektoré modely majú aj sklenenú zadnú stranu, ktorá by mala byť chránená, aby sa nerozbila. Ochrana padne vhod aj dnes čoraz väčšiemu počtu fotoaparátov, ktorými sú moderné mobilné telefóny vybavené.

Takéto kvalitné a moderné kryty na mobil sú dnes dostupné vo všetkých farbách, takže môžu nielen chrániť, ale aj dramaticky zmeniť vzhľad zariadenia. Môžu byť tiež vyrobené zo všetkých možných materiálov, napríklad z tvrdého alebo mäkkého plastu, kovu, dreva alebo kože.

Dbajte na správne nabíjanie a využitie batérie

Správne zvoleným krytom mobilu môžete ochrániť aj batériu, ktorá je najčastejším dôvodom výmeny zariadenia za kvalitnejší mobil. S nespoľahlivou a vybitou batériou toho predsa veľa na telefóne neurobíte. Aby vám preto vydržala batéria dlhšie, oplatí sa so zariadením správne zaobchádzať. Ako?

V moderných lítium-iónových batériách už neexistuje takzvaný pamäťový efekt. Napriek tomu skúste začať nabíjať na 10 percentách a zastaviť na 90 percentách. Batériu tak nezaťažujete tak, ako pri úplnom nabití alebo vybití.

Batéria vám tiež logicky vydrží dlhšie, ak sa zníži jas obrazovky a zapne sa režim úspory energie. Tu si dajte pozor na fakt, že s úsporným režimom môžete vypnúť niektoré dôležité funkcie. Zapnutie siete Wifi tiež spotrebuje menej batérie.

Znehodnoteniu batérie môžete predísť aj tým, že zabránite jej prebíjaniu cez noc. V diagnostike batérie vám vedia pomôcť aj niektoré aplikácie, treba si nájsť tú správnu aj v závislosti od operačného systému.

Dajte si pozor na teplo a chlad

Pre lepšie a dlhodobé využitie mobilu sa vyhnite aj extrémnemu teplu alebo chladu. Cez leto aj v hlbokej zime. Váš mobilný telefón sa môže prehriatím alebo podchladením veľmi rýchlo poškodiť. Platí to aj pre teplo zo spomínaného nabíjania. Ak sa vám mobil pri ďalšom nabíjaní zahreje, určite by ste si mali dať s ním pauzu. Vysoké teploty, najmä pri vysokom stave nabitia, vedú k nezvratnému poškodeniu.

Podľa odborníkov na tie najlepšie mobilné telefóny dokáže zariadenie odolať teplote 80 stupňov alebo krátkodobo extrémnemu chladu maximálne 5 minút, čo vám samozrejme neodporúčame testovaním riskovať. Ak je zariadenie dlhodobo vystavené teplu alebo chladu, batéria sa vybíja oveľa rýchlejšie a časom sa poškodí. V krajnom prípade dochádza k núdzovému vypnutiu.

Minimalizujte dáta

Ak je pamäť vášho mobilného telefónu plná, systém beží výrazne pomalšie. Určite to poznáte aj z vášho počítača. Niekedy sa zariadenie zastaví alebo dokonca zamrzne. Je preto dôležité, aby množstvo dát bolo čo najnižšie. Tiež sa oplatí občas veľké aplikácie vymazať alebo aktualizovať, čím si zaistíte ich lepšie využitie.

Vyrovnávaciu pamäť aplikácie, ktorá sťahuje a ukladá údaje na pozadí, je možné odstrániť vypnutím. Odborníci neodporúčajú inštalovať aplikácie na urýchľovanie mobilných telefónov alebo aplikácie, ktoré uvádzajú, že chcú odstrániť odpad. Tie len „zabíjajú“ mobil reklamou a ďalšími dátami.

Skúste si pri používaní vášho mobilu na tieto veci dať pozor a uvidíte, že vám bude slúžiť oveľa dlhšie a podľa očakávaní.

Zdroj obrázka: alinabufoto/Shutterstock.com

Tagy