Začnite písať

TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Ako otehotnieť, ak sa nedarí a nevýhody umelého oplodnenia

Ste pripravená založiť si rodinu, už nejaký čas sa pokúšate otehotnieť a stále nič? Konečne uvidieť vytúžené čiarky tehotenskom teste a čakanie môžu byť veľmi zdrvujúce a frustrujúce. Najmä vtedy, ak ste podľa vás vyskúšali čokoľvek. Častý pohlavný styk, meranie teploty každé ráno a používanie aplikácii na sledovanie ovulácie, no nič nepomáha. Nie ste v tom sami. Cesta k rodičovstvu môže byť niekedy zdĺhavá. 

V článku vám predstavíme ďalšie spôsoby, ako zvýšiť svoju plodnosť a aj šancu na otehotnenie, ktoré ste možno nevyskúšali, ako aj to, čomu by ste sa určite mali pri snahe otehotnieť vyhnúť. 

Prirodzené otehotnenie

Prirodzené otehotnenie nastáva pri pohlavnom styku, keď mužské spermie oplodnia vajíčko. Na otehotnenie je potrebné, aby sa uvoľnilo zrelé vajíčko, ktoré každý mesiac dozrieva v ženskom vaječníku a spojilo sa so spermiou. Tak vytvoria zygotu, ktorá je začiatkom nového života.

Úspešný pokus o prirodzené otehotnenie je nutné načasovať tak, aby spermia v správny čas narazila na vajíčko, ktoré sa raz mesačne počas ovulácie uvoľňuje. Niektoré ženy môžu mať pri ovulácii príznaky, ako napríklad zvýšený výtok, citlivosť prsníkov či bolesť v podbrušku a v oblasti vaječníkov.

Ženy s pravidelnou menštruáciou si môžu svoje plodné dni vypočítať takmer presne. Problém však majú ženy s nepravidelnou menštruáciou, ktoré namiesto výpočtu plodných dní siahajú radšej po iných alternatívach na otehotnenie, ktoré sú vhodné na harmonizovanie ženského hormonálneho systému pre počatie.

Aj keď najpravdepodobnejšie je otehotnieť pri nechránenom sexe v priebehu ovulácie, neznamená to, že sex si treba naplánovať iba na jednu konkrétnu časť mesiaca. 

Detailné plánovanie môže do sexuálneho života dvojice priniesť namiesto radosti zbytočnú úzkosť a stres. Otehotnieť sa dá kedykoľvek, dokonca aj počas menštruácie a dní, ktoré sa pokladajú za neplodné.

Pretože nemusí byť výpočet plodných dní 100%, môžete si urobiť aj ovulačný test, ktorý kúpite v drogérii alebo v lekárni.

Počatie príde vtedy, keď bude ženské telo pripravené na otehotnenie. To znamená dobrý zdravotný stav, správne hormonálne nastavenie tela a ďalšie faktory. Pri prirodzenom počatí je však dôležitý zdravotný stav oboch partnerov, ako aj šťastný partnerský vzťah.

Faktory, ktoré môžu ovplyvniť neplodnosť

  • Vek – Existuje veľa faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vašu schopnosť otehotnieť, no jedným z najdôležitejších je pravdepodobne vek. Bežne sa uvádza, že plodnosť žien vo veku 35 rokov klesá. Aby boli šance na úspech vyššie, niektoré štúdie odporúčajú, aby sa ženy snažili otehotnieť ešte pred dosiahnutím veku 30 rokov a muži pred dosiahnutím veku 35 rokov.
  • Hmotnosť
  • Sexuálne ochorenia
  • Fajčenie a alkohol
  • Environmentálne faktory
  • Strava a cvičenie
  • Stres
  • Celkový životný štýl
  • Mužská neplodnosť
  • Iné civilizačné choroby, ako napríklad cukrovka

Tip: Zoznámte sa s príznakmi cukrovky. Pri včasnom zakročení môžete zachrániť svoje šance na otehotnenie.

Ako zvýšiť šance na prirodzené počatie

Spoznajte váš menštruačný cyklus

Koľko toho viete o vašom menštruačnom cykle? Skutočné pochopenie toho, ako vaše telo funguje vám pomôže zistiť, kedy ste najplodnejšie. Odhadnúť ten správny čas, nie je až také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať a práve vtedy vám pomôžu jednoduché signály vášho tela.

Jedným z nich môže byť zvýšenie bazálnej teploty, čo býva znakom začínajúcej ovulácie. Podľa odporúčaní lekárov by ste si teplotu mali merať každý deň rovnakým teplomerom, a to najlepšie po prebudení a v rovnaký čas.

Zdravá strava a vplyv na otehotnenie

Úprava stravy môže pôsobiť na plodnosť oboch partnerov. V ovocí a zelenine, ale aj v orechoch, sa nachádzajú antioxidanty, ktoré ovplyvňujú kvalitu spermií. Zaraďte do jedálnička suroviny, ktoré sú plné prospešných antioxidantov, ako sú vitamíny C a E, kyselina listová, beta karotén a luteín.

Kyselina listová je veľmi dôležitá pre rôzne funkcie v tele a nachádza sa v potravinách, ako sú brokolica, zelený hrášok, avokádo, banán či melón. Ak je príjem kyseliny listovej zo stravy nedostatočný, odporúča sa prijímať ju vo forme výživových doplnkov, alebo aj vo forme liekov. Kyselina listová sa stala akousi mantrou väčšiny budúcich mamičiek a jej nedostatok počas tehotenstva zvyšuje riziko vrodených vývojových chýb dieťaťa.

Ďalšou dôležitou zložkou je vláknina, ktorá pomáha telu zbavovať sa prebytočných hormónov a udržuje vyrovnanú hladinu cukru v krvi.

Nezabúdajte ani na príjem rastlinných bielkovín, ktoré nájdete v strukovinách. Strava s vyšším obsahom trans-tukov môže byť spojená s neplodnosťou, preto sa radšej vyhnite vyprážaným jedlám, polotovarom, olejom a nahraďte ich zdravšími tukmi (avokádo, orechy).

Vyvážená strava pomáha telu prijať viac vitamínov, ktoré ovplyvňujú nielen zdravie oboch partnerov, ale aj zvyšuje šance na prirodzené otehotnenie. 

Tip: Ak sa rozhodnete pre výživové doplnky, môžete si vybrať aj prírodné, bylinné produkty ako napríklad peruánska maca, inozitol, selén, zinok ako aj už spomínaná kyselina listová.

Fyzická aktivita a plodnosť

Pohyb a cvičenie majú veľa výhod, nielen pre vaše zdravie, ale aj pre zvýšenie plodnosti a psychickej pohody, preto ich netreba zanedbávať.

Telesná aktivita by mala byť primeraná, čo znamená, že by ste telo nemali vystavovať extrémnej záťaži. Nadmerné cvičenie môže zmeniť energetickú rovnováhu v tele a negatívne ovplyvniť váš reprodukčný systém, čo môže viesť k neplodnosti. Ak plánujete zvýšiť svoju aktivitu, pridávajte ju postupne alebo sa poraďte s vaším lekárom.

Pozor na váhu (nielen) ak chcete otehotnieť

Ku zdravej strave a pohybu patri aj zdravá váha. Hmotnosť je jedným z najvplyvnejších faktorov, ak ide o ženskú plodnosť. Podvýživa alebo nadváha býva úzko prepojená s neplodnosťou. Zvýšiť šancu na otehotnenie môžete stratou niekoľkých kilogramov a úpravou celkového životného štýlu.

Aj extrémna štíhlosť môže stáť za komplikáciami na ceste k otehotneniu. Pred tehotenstvom (ani počas neho) by ste nemali držať žiadne diéty. Nielenže väčšina z nich je jednostranná, znamenajú aj nízky príjem dôležitých vitamínov, minerálov a živín, potrebných pre vás, aj dieťa.

Nájdite si čas na oddych – pohoda podporuje snahu otehotnieť

Ak sa pokúšate otehotnieť a nedarí sa vám, môžete pociťovať stres. A ako sa zvyšuje hladina stresu, vaše šance na otehotnenie sa znižujú. Stres je veľmi zlý pomocník (nielen) pri plodení dieťaťa, a aj napriek prvým neúspechom by ste sa mali snažiť byť v poriadku, myslieť pozitívne a brat‘ okolnosti s ľahkosťou.

Najlepšie sa vám bude dariť plodiť deti, keď sa budete nachádzať v duševnej rovnováhe. Najideálnejšia možnosť otehotnenia je práve tam, keď ste bez stresu, bez tlaku a v pohode. 

Vyberte sa s partnerom na dovolenku, wellness pobyt, masáž a doprajte si oddych – ale skutočne kvôli oddychu, nie kvôli tomu, aby ste sa išli na wellness snažiť o počatie. Tak by ste pridali stres ešte aj tu. 

TIP: Namiesto stresovania, sa snažte brať vec s nadhľadom a humorom – napríklad si zadovážte vtipné tehotenské tričká s potlačou. Hlavne nech ste v pohode a beriete to odľahčene – to vám môže takisto pomôcť k vytúženému tehotenstvu.

Upokojujúca môže byť aj domáca aromaterapia, ktorá pomáha znížiť úzkosť a depresiu alebo aeróbne cvičenia pre duševnú pohodu.

Netrápte sa najlepšími polohami na otehotnenie

O najlepších pozíciách pre splodenie dieťatka existuje veľa mýtov a poloprávd. Aj keď sa traduje o tom, že najistejšie je otehotnenie v tzv. misionárskej polohe, v skutočnosti neexistujú žiadne dôkazy o tom, ktorá pozícia je pri pohlavnom styku najlepšia

Kedy si urobiť tehotenský test?

Konečnú informáciu o tom, či ste tehotná, môžete otestovať tehotenským testom asi 2 týždne od pohlavného styku, resp. v čase očakávanej menštruácie. Vtedy by už malo dôjsť k uhniezdeniu vajíčka do sliznice maternice.

Ak však nechcete tak dlho čakať, môžete to vyskúšať už 7 – 10 dní po pohlavnom styku. Ak test vyjde negatívne a očakávaná menštruácia v termíne napriek tomu nepríde, test určite zopakujte.

Tip: Ak viete presne, kedy ste mali ovuláciu, 10-12 dní po ovulácií by vám test mohol určiť tehotenstvo.

Tehotensky test však nemá význam robiť ihneď po pohlavnom styku. Je to veľmi skoro.

Photo by Amr Taha™ on Unsplash

Kedy vyhľadať pomoc pri snahe o otehotnenie?

Kombinácia spomínaných faktorov je možnou voľbou pri snahe o prirodzené otehotnenie. Každý človek je však odlišný a cesta k otehotneniu môže u niekoho trvať aj dlhšie.

Ak sa vám ani po roku nepodarí prirodzene otehotnieť alebo máte iný problém s otehotnením, možno by ste mali navštíviť lekára. Dobrý doktor vám môže s pomocou testov pomôcť zistiť príčiny problémov, ktoré vám bránia v otehotnení, poskytne vám poradenstvo a navrhne, ako postupovať ďalej.

Lekársku pomoc by ste mali vyhľadať aj vtedy, ak máte nepravidelnú menštruáciu alebo ste už v minulosti mali problémy, ako napríklad potrat, mimomaternicové tehotenstvo či iný chirurgický zákrok v pohlavných orgánoch.

Prirodzené otehotnenie nie je jedinou cestou ako otehotnieť. Pre páry, ktorým sa nedarí zaobstarať si bábätko prirodzenou cestou, sú dnes už aj iné alternatívy. Takou alternatívou k prirodzenému tehotenstvu môže byť umelé oplodnenie, alebo tzv. náhradná matka. 

Dnes je čoraz rozšírenejšie oplodnenie pomocou darcovských spermií alebo vajíčok a taktiež rastie počet detí, ktoré boli vynosené náhradnými matkami.

Umelé oplodnenie

Umelé oplodnenie alebo in vitro oplodnenie (IVF) je oplodnenie ku ktorému dochádza mimo ľudského tela. V laboratóriu sa odborníci postarajú o splynutie vajíčka a spermie. Potom sa oplodnené vajíčka prenesú do maternice. Jeden celý cyklus IVF trvá asi tri týždne.

IVF je najefektívnejšia forma technológie asistovanej reprodukcie. Postup je možné vykonať pomocou vlastných vajíčok a spermií partnera. V niektorých prípadoch sa dokonca používajú vajíčka, spermie alebo embryá od známeho či anonymného darcu.

Potenciálne riziká umelého oplodnenia (IVF)

  • viacpočetné tehotenstvo
  • predčasný pôrod a nízka pôrodná hmotnosť
  • komplikácie pri vyberaní vajíčok
  • mimomaternicové tehotenstvo
  • vrodené chyby – vek matky je hlavným rizikovým faktorom pri vývoji vrodených chýb, bez ohľadu na to, ako je dieťa počaté,
  • stres / emocionálne vyčerpávajúci proces

Dnes je čoraz rozšírenejšie oplodnenie pomocou darcovských spermií alebo vajíčok a taktiež rastie počet detí, ktoré boli vynosené náhradnými matkami.

Čo vás očakáva pri umelom oplodnení?

Jeden celý cyklus umelého oplodnenia (IVF) trvá asi tri týždne a zahŕňa niekoľko krokov: 

  • stimuláciu vaječníkov, 
  • odber vajíčok, 
  • odber spermií, 
  • oplodnenie a prenos embryí. 

V niektorých prípadoch môže byť potrebných viac ako jeden cyklus. 

Kedy je možné očakávať výsledky z umelého oplodnenia?

Pravdepodobne 12 dní až 2 týždne po odbere vajíčok vás lekár vyšetrí, aby zistil, či ste tehotná.

Aké sú šance na narodenie zdravého dieťaťa po umelom oplodnení?

Faktory, ktoré môžu ovplyvniť narodenie dieťaťa:

  • vek matky
  • stav embrya
  • reprodukčná história
  • životný štýl
  • obezita
  • užívanie alkoholu, drog, nadmerného kofeínu alebo určitých liekov

Kedy prepláca zdravotná poisťovňa umelé oplodnenie?

Pri umelom oplodnení hrá dôležitú úlohu aj zdravotná poisťovňa, ktorá dokáže nápor na peňaženku výrazne odľahčiť. V mnohých prípadoch dokáže poisťovňa preplatiť takmer všetky potrebné vyšetrenia. Dokonca môže 2/3 prispieť na lieky potrebné k stimulácii. To všetko je možné, pokiaľ žena spĺňa vekovú hranicu do 39 rokov alebo ak ide o nasledovné príčiny neplodnosti:

  • Chýbajúce vajcovody alebo nezvratné poškodenie vajcovodov
  • Endometrióza ženy
  • Nezvratné poškodenie vaječníkov
  • Idiopatická sterilita
  • Mužský faktor sterility
  • Imunologické príčiny sterility, ktoré sú overené laboratórne
  • Riziko dedičného ochorenia

Tip: Mnoho rodičov rieši dokonalé poistenie svojho dieťatka – vedeli ste však, že najlepším poistením dieťaťa je kvalitne nastavené životné poistenie rodiča?

Čomu by ste sa mali vyhnúť, ak chcete otehotnieť

Ak ste sa rozhodli mať bábätko, nestačí vám zostaviť iba zoznam toho čo by ste mali robiť, ale aj zoznam vecí, ktorým by ste sa mali vyhnúť a dať vášmu telu iba to najlepšie a najzdravšie.

Schudnite alebo priberte pár kíl

Ako sme spomínali, príliš vysoká alebo príliš nízka hmotnosť môže znížiť vaše šance na otehotnenie. Oboje môže spôsobiť nepravidelný menštruačný cyklus. 

Keď nemáte menštruáciu každý mesiac, vaše vaječníky nemusia uvoľniť vajíčko, ktoré je potrebné, a je tak možné, že nemáte ani ovuláciu.

Obezita taktiež môže zvýšiť riziko:

  • Potratu
  • Gestačneho diabetu tzv. tehotenská cukrovka (typ, ktorý sa vyskytuje iba počas tehotenstva)
  • Preeklampsie

Vaším cieľom by malo byt udržiavať si zdravú váhu pred a počas tehotenstva.

Založenie rodiny príliš neodkladajte

Ak máte niečo po tridsiatke, vy, ale aj partner, nemusíte byť tak plodná ako v dvadsiatke. Vek hrá veľmi dôležitú rolu v počatí potomka.

Obmedzte alkohol aj fajčenie

Tabak aj alkohol nie sú zdravé ani pre vás, ani pre vaše dieťatko. Ak chcete otehotnieť, mali by ste sa týchto zlozvykov, čo najskôr zbaviť. Fajčenie aj pitie alkoholu výrazne minimalizujú vaše šance na otehotnenie.

Fajčenie má negatívny vplyv na hladinu estrogénu a môže narúšať ovuláciu. U mužov sú tabakové výrobky ďalším z faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu spermií. 

Mnoho párov si myslí, že stačí, ak sa alkoholu vzdá žena, ktorá sa snaží otehotnieť. Tento faktor však vplýva na zdravie oboch partnerov. 

Vyhýbajte sa stresu

Aj keď sa mnohé páry pýtajú, ako otehotnieť čo najrýchlejšie, táto otázka počatiu nepomáha, ale skôr bráni. 

S každým “neúspešným” pokusom sa totiž zvyšuje stres, ktorý môže brániť otehotneniu. Zvýšená hladina kortizolu (stresového hormónu) môžete ovplyvniť ovuláciu, ktorá sa nemusí v daný mesiac vôbec dostaviť. 

Okrem hormónov môže stres negatívne ovplyvniť aj váš milostný život, a teda cestu k vytúženému bábätku.

Oddýchnite si a relaxujte, zdravá a pozitívna myseľ dokáže zázraky aj pri snahe o počatie.

Obmedzte príjem kofeínu

Alkohol nie je jediný nápoj, ktorého účinky na plodnosť a tehotenstvo môžu byť negatívne. Mierny príjem kofeínu je v poriadku, avšak prílišný môže u niektorých žien znížiť plodnosť. Ak sa kávy neviete vzdať úplne, je dobré ju aspoň znížiť na jednu-dve šálky denne.

Ďalším problémom môžu byť veľmi sladené nápoje, ktoré v ranom štádiu tehotenstva môžu spôsobiť defekty placenty a obmedziť rast plodu, čo následne zvyšuje riziko rozvoja metabolických problémov neskôr v živote dieťaťa.

Zvýšenie šance na otehotnenia je pitie čistej vody a bylinkových čajov.

Príprava na bábätko

Tehotenstvo je nádherné obdobie, kedy sa obaja partneri nesmierne tešia na vysnívané bábätko. Ak sa vám konečne podarilo otehotnieť a založiť rodinu, mali by ste tomu prispôsobiť váš životný štýl a snažiť sa na malého človiečika pripraviť čo najlepšie.

Okrem zmeny životného štýlu spojeného s pravidelným pohybom, s obmedzením fajčenia, s každodennými vychádzkami na čerstvom vzduchu, s obmedzením stresu a so zdravým jedálničkom, je dôležité naplánovať aj budúcnosť vášho bábätka.

Na príchod bábätka sa treba poriadne pripraviť a s prípravou by ste mali začať čo najskôr. Aj keď neexistuje žiadny univerzálny zoznam, čo všetko budete potrebovať, sú veci, na ktoré by ste určite mali myslieť a ktoré by vám v základnej výbave chýbať nemali. 

  • Kŕmenie (pár dojčenských fliaš a odsávačku materského mlieka)
  • Hygiena (vanička, teplomer do vody, osušku a hubky, jemná kefu na vlasy, špeciálne detské nožnice na nechty, vatové tyčinky, detské jemné mydlo a olej)
  • Prebaľovanie (prebaľovacia podložku alebo pult, jednorazové či látkové plienky, deka na prikrytie, vlhčené čistiace obrúsky, púder alebo krém proti zapareninám)
  • Zdravotne nezávadné hračky pre tých najmenších
  • Kočík
  • Postieľka
  • K postieľke sú samozrejmosťou matrace do postieľky a ich ochrana, perinka a obliečky.
  • Autosedačka
  • Oblečenie pre novorodenca (body (prípadne košieľky) s dlhým alebo krátkym rukávom, dupačky, overal na spanie, svetrík, alebo kabátik, súprava na von, ponožky, čiapka, rukavičky, topánočky a pod.)

Príprava detskej izby pred príchodom bábätka

Samostatná izba pre novorodenca síce nie je nutnosťou, ale je praktické vytvoriť bábätku v byte miestečko, kde budete mať po ruke všetky potreby, ktoré budete pri starostlivosti o dieťatko potrebovať. 

Detskú izbičku a priestor nielen pre seba, ale aj na školské potreby, detské hračky či edukatívne hračky bude dieťa potrebovať, keď bude staršie. Preto sa určite oplatí vymedziť samostatný priestor pre príchod nového člena rodiny. 

Zhrnutie na záver

Dôraz na zdravý životný štýl je potrebný nielen pre celkovú kvalitu nášho života, ale aj pri snahe otehotnieť a priviesť na svet svojich potomkov.

Nie je to “len” o stravovaní, cvičení a dostatočnom pohybe. Dôležité je aj naše duševné, mentálne a emočné zdravie, kvalita našich vzťahov, životný entuziazmus, chuť žiť a konfrontovať, riešiť všetko čo život prináša – dobré i zlé.

Bez toho môže ísť všetko ťažšie. A naopak, s harmonizovanými a čistými vzťahmi, spokojným životom, emočným naplnením, radosťou a pod – môže ísť zas všetko oveľa ľahšie.

Dominika Blchová, SEO služby a copywriting

Tagy

4 komentáre