Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako naučiť naše deti byť zodpovednými pri hraní počítačových hier?

počítačových

Online svet je pre dnešné deti ich prirodzenou súčasťou. Rovnako prirodzené je pre nich tráviť voľný čas hraním počítačových hier. Tento novodobý fenomén so sebou nesie veľa rizík. Či už ide o stratu času, závislosť alebo kyberšikanu. Hranie hier je pre deti veľmi lákavé, nevedia sa od nich odpútať. Ako im vysvetliť riziká a následky, ktoré môžu vyplynúť z nadmerného hrania? 

Nastavte si s dieťaťom herné hranice

Ak je vaše dieťa mladý gamer, mali by ste to prijať, pretože online svet je každodennou súčasťou detí. Nastavte si s ním však zdravé hranice. Úplný zákaz by situáciu mohol len zhoršiť. Podstatné je mať presne stanovené pravidlá a zároveň aj aké následky bude mať nedodržanie týchto pravidiel.

Prvým pravidlom môže byť, že dovolíte deťom hrať len tie počítačové hry, ktoré sú sprístupnené ich veku. Vhodnou cestou je vyskúšať si zahrať hru s vašim dieťaťom, aby ste vedeli, o čo v hre ide. Tak najlepšie zistíte, či v nej nie je skryté násilie alebo iné nebezpečenstvo.

Tiež si môžete stanoviť časový limit a miesta, kde je hrať zakázané. Ako napríklad pri jedle. Okrem základných pravidiel nezabudnite na používanie bezpečnostného softvéru. Hry by ste mali sťahovať len z oficiálnych zdrojov. Herné zariadenie pravidelne aktualizujte a nastavte si silné heslá a overenie pomocou dvojfaktorovej transakcie. To znamená, že po prihlásení sa na váš účet z iného zariadenia, vám príde upozornenie e-mailom. A teda okrem hesla uvediete aj šesťmiestny overovací kód, ktorý sa automaticky zobrazí na dôveryhodných zariadeniach alebo sa pošle na vaše telefónne číslo.

Prečítajte si: Ako čo najlepšie prežiť rodičovstvo?

Kto je na druhej strane obrazovky?

Zvlášť opatrný by ste mali byť pri hrách, kde je možné využitie chatu medzi hráčmi. Okrem závislosti by tak vaše dieťa mohlo čeliť aj kyberšikane. Vždy vysvetlite vašim deťom, že počítačové hry môžu hrať len s ľuďmi, ktorých poznajú aj v reálnom svete. Upozornite ich, že ani tak by nikdy nemali zdieľať informácie o sebe, ako je napríklad adresa bydliska alebo škola, ktorú navštevujú. Dajte si pozor aj na to, či v zariadení, na ktorom hrá dieťa hry, nemáte uložené vaše platobné brány.

Veľkým pomocníkom môžu byť aj nástroje rodičovskej kontroly. Pomocou týchto aplikácií si viete stanoviť čas, hry, ktoré sú povolené, ale tiež viete zistiť aj polohu vášho dieťa. Vďaka tomu nemusíte mať oči na stopkách len vy, ale urobí to za vás aj aplikácia, ktorá pri nedodržaní nejakého pravidla hru automaticky vypne.

Nemeňte nastavené pravidlá

Pravidlá, ktoré si s deťmi stanovíte by mali byť spravodlivé pre vás, ale aj pre vaše dieťa. Zároveň by mali byť nemenné, nemali by ste ich upravovať podľa okolností. Napríklad, že vo výnimočných situáciách dovolíte dieťaťu za odmenu hrať sa dlhšie. Dieťa by si to mohlo automaticky s touto situáciou spojiť a zároveň by mohlo prestať pravidlá brať vážne.

Foto: Pexels.com

Okrem definovania pravidiel si s deťmi môžete spoločne stanoviť digitálny detox. Čiže čas, ktorý vy aj vaše dieťa strávite spoločne bez online sveta. To najdôležitejšie je s deťmi komunikovať. Aby vedeli, že sa na vás môžu obrátiť s akýmkoľvek problémom. Nielen vy musíte mať dôveru voči vášmu dieťaťu, ale aj ono vo vás.

Prečítajte si: Ktoré utierky sú pre bábätká a ich pokožku najlepšie?

 

Zdroj: eduworld.sk, bezpecnenanete.sk

Zdroj foto: Pexels

Tagy

1 Komentár