Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

10 tipov, vďaka ktorým si rodičia doprajú viac kvalitného spánku

spánku

Každý hovorí o spôsoboch, ako vytvoriť lepšie spánkové návyky pre vaše deti, ale často ako rodičia zanedbávame svoj vlastný spánok. Keď sa naučíte dôležité veci o detskom spánku, dúfajme, že si uvedomíte, že lepší odpočinok môže prospieť aj vám. Potom, čo ste tak usilovne a trpezlivo pracovali na problémoch so spánkom vášho dieťaťa, možno budete chcieť venovať nejaký čas zlepšeniu svojho vlastného spánku.

Ako získať lepší spánok

Rovnako ako u vášho dieťaťa, kvalita a množstvo vášho spánku môže ovplyvniť celý váš život. Dostatočný odpočinok je nevyhnutný pre vaše zdravie a pohodu a prispieva k vašej schopnosti byť skvelým rodičom. Prečítajte si niekoľko užitočných tipov na zlepšenie spánku dospelých. Môžete vyskúšať akékoľvek stratégie, o ktorých si myslíte, že by vám mohli pomôcť:

Prestaňte sa obávať spánku

Viem, že sa to ľahšie povie, ako urobí, ale vyvíjať tlak na seba, aby ste si dobre oddýchli, je kontraproduktívne. Aby ste sa vyhli tomu hroznému pocitu ležať v posteli a trápiť sa tým, že nebudete môcť zaspať, otočte hodiny tak, aby ste na ne nevideli a presuňte svoje myšlienky na pokojnejšie témy. Dovoľte si odpočívať a spať namiesto toho, aby ste mali pocit, že by ste si mali odškrtávať položky vo svojom zozname úloh.

Nastavte si vnútorné hodiny

Keď už deti pôjdu spať, máme konečne možnosť pozrieť si tú televíznu reláciu alebo umyť riad. Mať však vždy stále iný čas spánku a bdenia je nezdravé. Vaše telo sa bude cítiť zmätené a v nevhodných časoch sa budete cítiť unavení alebo naopak príliš bdelí. Vyberte si konkrétny čas spánku a vstávania a držte sa ho každý deň čo najbližšie.

postel

Zorganizujte si svoje dni

Hektické a neusporiadané dni majú za následok vyššiu úroveň stresu, čo bráni vašej schopnosti dobre spať. Mať denné zoznamy úloh a byť dobre organizovaný vám môže pomôcť vypnúť mozog, keď je čas ísť spať.

Vyhnite sa kofeínu v neskorších hodinách

Kofeín zostáva vo vašom krvnom obehu šesť až štrnásť hodín! Šálka kávy po večeri sa vo vašom systéme stále zdržuje aj po polnoci, čo môže sťažiť zdravý spánok. Kofeín však nenájdete len v káve. Zdrojmi môžu byť napríklad aj čaj, kolové nápoje, čokoláda atď. Ak aj máte pocit, že vám káva pred spaním nič nerobí, skúste svoju obligátnu dávku kofeínu pred spaním vynechať aspoň na dva týždne a budete sami prekvapení.

foto: pixabay.com

Zvážte účinky iných látok

Je dôležité byť si vedomý toho, čo dávame do svojho tela a ako by nás to mohlo ovplyvniť. Niektoré lieky môžu spôsobiť vedľajšie účinky, ktoré narúšajú odpočinok. Večerný pohár vína alebo piva pravdepodobne negatívne neovplyvní spánok; viac ako jeden alebo dva poháriky tvrdého alkoholu však môžu mať opačný vplyv a narušiť kvalitu vášho spánku. Ukázalo sa, že fajčiarom trvá dlhšie, kým zaspia, častejšie sa počas noci budia a majú častejšie záchvaty nespavosti.

Urobte z cvičenia súčasť vášho dňa

Mierne, pravidelné cvičenie môže znížiť nespavosť a zlepšiť kvalitu spánku. Kľúčom k využívaniu cvičenia na zlepšenie spánku je udržiavať pravidelný režim, ideálne tridsať až štyridsaťpäť minút mierneho aeróbneho cvičenia trikrát až päťkrát týždenne.

Vytvorte si pokojné prostredie na spánok

Dobre si prezrite svoju spálňu a uistite sa, že prispieva k zdravému spánku. Vaša posteľ, vankúš a posteľná bielizeň by mali byť pre vás pohodlné. Teplota by nemala byť príliš horúca alebo príliš nízka. Niektorým ľuďom sa lepšie spí v dokonalom tichu, zatiaľ čo iní uprednostňujú nejaký druh bieleho šumu v pozadí. Zakryte si okná, ak potrebujete úplnú tmu, alebo pokojne použite nočné svetlo, ak vám jemná žiara pomáha lepšie spať.

matrac

Jedzte dobre a jedzte zľahka

Najlepšie sa vám bude spať, keď váš žalúdok nebude ani príliš plný, ani príliš prázdny. Veľké jedlo pred spaním udrží vaše telo tráviť oveľa dlhšie a to naruší kvalitný spánok. Zobudiť vás však môže aj prázdny žalúdok. Ľahké občerstvenie hodinu alebo dve pred spaním je zvyčajne najlepšie.

Vytvorte si vlastný režim pred spaním

Pravdepodobne ste zaviedli režim pred spaním pre svoje deti a rovnaké koncepty môžete použiť aj pre svoj vlastný pokojný režim pred spaním. Môže to zahŕňať čítanie, počúvanie hudby, kúpeľ alebo posedenie pri šálke čaju.

Tieto stratégie vám môžu pomôcť zlepšiť kvalitu vášho spánku. Neváhajte a porozprávajte sa so svojím lekárom, ak máte pocit, že máte zdravotné problémy, ktoré bránia vašej schopnosti dobre odpočívať. Nezabudnite si v tejto oblasti nájsť čas na seba, pretože dobre oddýchnutý rodič je pozitívom pre celú rodinu.

Zdroj: The No-Cry Sleep Solution for Toddlers

Foto: pixabay.com

Tagy