Začnite písať

RODIČOVSTVO

Mama meteorologička si na živý vstup prizvala malú posilu. Video sa hneď stalo hitom internetu

meteorologička

Táto mama meteorologička predpovedala mrazivé počasie, ale jej roztomilé dieťa roztopilo srdcia amerických divákov. Video Rebeccy Should a jej dcérky Fiony sa okamžite stalo hitom internetu. Poukazuje však aj na to, ako sa pracujúce matky musia denne prispôsobovať následkom pandemických opatrení, ktoré úplne zmenili naše životy.

Americká meteorologička Rebecca Should si na natáčanie rannej predpovede počasia prizvala svoju malú posilu dcérku Fionu, ktorá má 13 týždňov. Niektorí ľudia bývajú nervózni pred kamerou a pod všetkými tými svetlami, no malá Fifi (ako ju volajú doma) si zachovala chladnú hlavu a svoj prvý kamerový výstup zvládla ako profesionálka. Kým jej mama oznamovala nepríjemné teploty, ktoré čakajú miestnych obyvateľov, stihla ešte ospravedlniť Fionin účes.

Práve sa zobudila zo spánku,“ povedal Schuldová. Ako sa dalo očakávať, táto predpoveď sa okamžite stala hitom internetu. Televízia WDJT zverejnila video na Twitteri a krátko na to malo takmer 12 000 zhliadnutí. Moderátorka Schuld nedávno postla na svojom Twitteri: „Snažíme sa ukázať, ako vyzerá náš skutočný život. Ako to všetko zvládame a aj to, ako Covid zmenil spôsob, akým vykonávame svoju prácu.“

Celé natáčanie pri tom prebiehalo v jej provizórnom domácom štúdiu, ktoré si pre tieto účely Rebeca vytvorila vo svojej pivnici. Malá Fiona nemala byť pôvodne súčasťou záberu. Počas skúšky ju mala Rebecca na rukách a producent bol nadšený z celého záberu a vyžiadal si malú Fifi aj do živého vstupu.

Materská dovolenka v USA

Byť pracujúcou mamou nebolo nikdy ľahké a počas pandémie to bolo obzvlášť náročné. Vyhorení sú najmä rodičia malých detí do 5 rokov, ktoré sú na očkovanie príliš malé. Mnoho amerických žien bolo zvyknutých na výpomoc v starostlivosti o svoje deti. Zrazu museli prevziať množstvo povinností, ktoré s tým súvisia a ich kariéra začala stagnovať.

USA je totiž jedinou industriálnou krajinou, ktorá ženám neposkytuje materskú dávku. Matka po pôrode s dieťaťom si tak môže zobrať neplatenú „dovolenku“ a ženy sa vracajú so práce už po niekoľkých týždňoch od narodenia dieťaťa. Nádej na materský príspevok majú len matky v troch štátoch a to California (55% percent platu, len 6 týždňov), New Jersey (66% platu) a Rhode Islan (60 % platu).

A nie len, že nedostanú materskú. Nepoistená Američanka (väčšina) si ešte z vlastného vrecka zaplatí 9 332 eur za obyčajný pôrod alebo 13 907 za cisársky rez.

Aj to  je realita niektorých vyspelých krajín. Tento nedostatok rodičovskej dovolenky v starostlivosti o deti môže vysvetliť, prečo USA už nie sú lídrom v účasti žien na trhu práce.

Tagy